Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Apple už není nejhodnotnější firmou na světě. Předstihl ho saudský ropný gigant

Apple už není nejhodnotnější firmou na světě. Předstihl ho saudský ropný gigant
Tony Webster / Creative Commons / CC BY 2.0
Petra Jansová
pej

Apple už není nejhodnotnější veřejně obchodovanou firmou. Kvůli strmému propadu akcií technologických gigantů v posledním týdnu ho na prvním místě vystřídala saúdskoarabská státní ropná společnost Saudi Aramco, upozorňuje server CNBC.

Reklama

Cenné papíry technologické společnosti ve středu zlevnily o více než pět procent na 146,5 dolaru za akcii. A poklesla tak i tržní hodnota Applu, od středy minulého týdne klesla o více než 200 miliard dolarů. Pohybuje se tak nyní kolem 2,37 bilionu dolarů.

Naopak akciím Saudi Aramco se od začátku roku 2022 daří a rostou. V březnu rovněž ropný gigant oznámil, že jeho loňské zisky se zdvojnásobily kvůli prudkému zdražení ropy. 

Microsoft, ilustrační foto

Technologičtí giganti se potýkají s miliardovými ztrátami své hodnoty. Kvůli Fedu

Zvýšení úrokových sazeb americkou centrální bankou Fed se podepsalo především na hodnotě technologických gigantů. Akcie se od středy potýkají s dramatických poklesem, upozorňuje server CNBC.

Přečíst článek

Akcie energetických společností rostou, i protože investoři jim dávají přednost před dalšími průmyslovými odvětvími včetně technologií,“ píše server CNBC s tím, že ocenění firmy je spíš symbolickým krokem, který ale poukazuje na náladu na trhu.

Kvůli propadu akciových trhů ve Spojených státech klesla i hodnota dalších technologických firem jako je Microsoft, Tesla, Amazon, Nvidia či Meta Platforms provozující sociální síť Facebook a Instagram, které patří ve svém oboru zároveň i k největším na světě. V součtu je o ztrátu o více než bilion dolarů.

Bitcoin, ilustrační foto

Za půl roku na polovině hodnoty. Bitcoin potápí profesionální investoři

Výprodej na kryptoměnovém trhu nepolevuje ani navzdory zprávám, že stále více veřejných orgánů začíná brát digitální měny vážně. Amatérští, takzvaní covidoví investoři do kryptoměn již přišli o své loňské zisky.

Přečíst článek

Rafinérie Unipetrolu v Litvínově

Lukáš Kovanda: Akciové investování inflaci zpravidla nepřebije, výjimkou jsou energetické akcie

Slýcháme dnes často, že investování do akcií chrání před rapidní inflací, jakou právě zažíváme. Není to ale tak docela pravda. Naznačuje to mimo jiné i jedna z mezinárodně nejvíce stahovaných odborných ekonomických studií posledních dvanácti měsíců: „Nejlepší strategie do inflačních časů“.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Microsoft má v USA doplatit na daních za roky 2004 až 2013 téměř 29 miliard dolarů

Ve stopách Applu. Microsoft už je taky firma s tržní hodnotou tři biliony dolarů

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme