Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Hodináři vymírají, proto si výrobce hodinek Prim zaškoluje vlastní

Ředitelka Elton hodinářská Renata Červenák Nývltová popisuje výrobu mechanických hodinek Prim
Michal Nosek/Newstream
Michal Nosek

Hodinky Prim, které nosil v Československu v minulém století na ruce téměř každý, se prosazují i v novém tisíciletí. Již se ale nejedná o masovou výrobu, ale malé série sběratelských šperků, jejichž cena se pohybuje i ve stovkách tisíc korun. 

Reklama

Trendy v hodinářství se v posledních letech ubírají směrem k chytrým hodinkám. To však nejsou v pravém slova smyslu hodinky, ale počítače, kterým jsou tradiční hodinové strojky naprosto vzdálené. „Chytré hodinky pro nás konkurenci nepředstavují, jdeme naprosto odlišnou cestou tradice a precizní ruční výroby,“ říká při prezentaci výrobků, z nichž je každý v podstatě unikátní, Renata Červenák Nývltová, ředitelka společnosti Elton hodinářská, která hodinky Prim vyrábí. 

FOTOGALERIE: Podívejte se, jak se vyrábějí hodinky Prim

Ač se podnik transformoval, tak manufaktura navazuje na kořeny ruční výroby. „Umělou inteligenci u nás nenajdete, začínáme u kovových tyčí, které zpracováváme na součástky, z nichž se ve finále složí celé hodinky. V továrně si dokážeme sami vyrobit 98 procent z hodinek. Nakupujeme pouze smaragdová sklíčka a vlásky do neklidu, což je srdce hodinového strojku,” popisuje výrobu ředitelka.  

Ruční práce

V manufaktuře pracuje zhruba sedm desítek lidí. Z toho desítka hodinářů, kteří strojky kompletují. Navinout vlásek do setrvačky představuje vrchol hodinářského řemesla a v podniku to zvládnou pouze čtyři z nich. „Není to tak dlouho, co to zvládal pouze jeden z našich hodinářů a byl tak nenahraditelný. V posledních letech se počet nových vyučených hodinářů pohybuje v jednotkách, tak si lidi zaškolujeme sami. Stačí aby byli šikovní a žili pro hodinářskou mechaniku,“ dodává obchodní ředitel Aleš Vernar

Hodinářskou tradici zachraňují kurzy pro nadšence, říká muž, který dává nový život starobylým strojkům

Obyčejný byznys: Tradici zachraňují kurzy pro nadšence, říká hodinář, který dává nový život starobylým strojkům

V Česku je mnoho zajímavých provozů, podniků, obchodů či dílen, které zákazníci milují a majitelé pro ně dělají maximum. Představujeme je na newstream.cz v seriálu Obyčejný byznys. Tentokrát se vydáme do tradičního hodinářství.

Přečíst článek

Výroba mechanických hodinek, jejichž strojky obsahují 125 až 150 komponentů, kdy některé součástky jsou tenčí než vlas, vyžaduje 2200 pracovních operací a zabere celkem 33 až 38 směn. Pětašedesát procent výroby je ruční práce. V továrně jsou ale zastoupeny i moderní NC stroje a lasery na gravírování a řezání mikroskopických dílů. Nejtenčí šroubek, který hodinky obsahují má v průměru 0,4 milimetru

Jde o kvalitu

Hodináři z Nového města se prosazují například i v Japonsku a zájem o jejich limitované edice u sběratelů roste. Loni dokončili osm set mechanických hodinek, předloni jich bylo 730. „Rádi bychom výrobu dostali maximálně na 900 kusů mechanických hodinek. Cílem je posouvat se v kvalitě, ne v množství. Přibližně v roce 2026 chceme mít dokončený nový hodinový strojek, to znamená dva roky vývoje," popsal obchodní ředitel plány podniku. 

Tradice hodinek Prim v Novém Městě nad Metují sahá do roku 1949, kdy komunistická vláda rozhodla o startu hodinářského průmyslu v tehdejším Československu. Po třech letech vývoje se pak Českoskovansko stalo jednou z osmi zemí na světě, která dokázala vyrobit vlastní hodinkový strojek. V dobách nejmasovější výroby v Primu pracovalo 2500 zaměstnanců a podnik na trhy distribuoval až 750 tisíc hodinek za rok. V současné době zde 69 zaměstnanců vyrobí osm stovek hodinek s unikátními mechanickými strojky. Zbytek výroby obsahuje mechanické strojky ze Švýcarska a strojky bateriové. 

falešné rolexky

Každý druhý odhalený padělek hodinek jsou rolexky. Kvalita roste

Počet propracovaných padělků hodinek se zvyšuje, upozornil prodejce použitých hodinek Watchfinder & Co. Nejvíce se falšují hodinky značky Rolex, které tvoří asi polovinu odhalených padělků. Generální ředitel společnosti Watchfinder Arjen van de Vall agentuře Bloomberg řekl, že zhruba u deseti procent hodinek přijatých loni od prodejců bylo při ověřování pravosti zjištěno, že jsou to padělky.

Přečíst článek

Nové Apple Watch Ultra 2

Apple prohrál u soudu ve sporu o patent. Musí upravit své chytré hodinky

Soud ve Washingtonu ve středu americké technologické firmě Apple zakázal ve Spojených státech prodávat dva vlajkové modely chytrých hodinek kvůli sporu o patent, který Apple vede se společností Masimo. Uvedla to agentura Reuters, podle níž by právnická bitva mohla trvat i rok. Apple se proto rozhodl spornou funkci vypnout, aby vyhověl zákazu a udržel hodinky v prodeji.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme