Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Každý druhý odhalený padělek hodinek jsou rolexky. Kvalita roste

falešné rolexky
bloomberg
 ČTK

Počet propracovaných padělků hodinek se zvyšuje, upozornil prodejce použitých hodinek Watchfinder & Co. Nejvíce se falšují hodinky značky Rolex, které tvoří asi polovinu odhalených padělků. Generální ředitel společnosti Watchfinder Arjen van de Vall agentuře Bloomberg řekl, že zhruba u deseti procent hodinek přijatých loni od prodejců bylo při ověřování pravosti zjištěno, že jsou to padělky.

Reklama

"Rolex je nejatraktivnější značkou luxusních hodinek a je po ní největší poptávka. Proto je i nejvíce padělána," řekl van de Vall. Firma se však podle něj setkává s replikami prakticky všech velkých značek.

Padělky jsou ale také stále propracovanější a je těžší je odhalit. Watchfinder byl kdysi podle van de Valla schopen identifikovat zhruba 80 procent falešných hodinek pouhým pohledem, nyní je to ale jen 20 procent. Zaměstnanci firmy, kterou vlastní švýcarský konglomerát na prodej luxusních doplňků Richemont, tak nyní musejí provádět podrobnější kontroly, včetně nutnosti otevřít zadní stranu hodinek a zkontrolovat strojek, aby identifikovali špičkové padělky.

Ceny luxusních švýcarských hodinek na sekundárním trhu jsou nejníže za dva roky

Ceny použitých luxusních švýcarských hodinek klesají, Patek Philippe i Rolex jsou levnější o desítky procent

Ceny luxusních švýcarských hodinek na sekundárním trhu jsou nejníže téměř za dva roky. Na vrcholu byly modely značek Rolex, Audemars Piguet a Patek Philippe na začátku loňského roku.

Přečíst článek

Padělky nebo repliky luxusních hodinek jsou nyní velkým problémem na sekundárním trhu s hodinkami, jehož hodnota je aktuálně zhruba 25 miliard eur. Některé padělky oklamou i ty nejzkušenější odborníky.

Značka Omega, která je součástí skupiny Swatch Group, v červnu uvedla, že její tři zaměstnanci byli součástí zločinecké skupiny, jejímž cílem bylo prodat "frankensteinské" hodinky Omega Speedmaster. Ty byly vytvořeny ze směsi převážně autentických dílů z jiných historických hodinek. V roce 2021 se hodinky prodaly v aukci za více než tři miliony dolarů, což byla nejvyšší cena zaplacená za hodinky Omega. Kupcem byla sama firma, která uvedla, že se stala obětí zločinného spiknutí.

Podvody se staršími hodinkami přicházejí poté, co se ceny nejžádanějších modelů za pandemie vyšplhaly na nevídané úrovně, než se opět prudce snížily. Podle indexu Bloomberg Subdial Watch, který sleduje ceny nejvíce obchodovaných modelů luxusních hodinek, jako je Rolex, Patek Philippe a Audemars Piguet, se ceny na sekundárním trhu za poslední rok snížily přibližně o 18 procent. Van de Vall dodal, že nižší kolísání cen hodinek v důsledku odchodu spekulantů je vítaná zpráva.

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Ceny luxusních švýcarských hodinek na sekundárním trhu jsou nejníže za dva roky

Ceny použitých luxusních švýcarských hodinek klesají, Patek Philippe i Rolex jsou levnější o desítky procent

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme