Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Hloubkový audit v DPP udělá německá firma. Prahu to bude stát šest milionů

DPP sídlo
Profimedia
 ČTK

Hloubkový audit zakázek v pražském dopravím podniku (DPP) kvůli korupční kauze Dozimetr udělá za šest milionů korun bez DPH německá firma StoneTurn Group. Vyplývá to z dokumentu, který v pondělí projednali radní. Už dříve město vybralo firmu pro audit na prověření zakázek souvisejících s firmou Xanthus Servisní. Audity čekají i další pražské městské firmy.

Reklama

Auditoři se zaměří na veřejné zakázky a další projekty DPP v letech 2014 až 2022 v souvislosti s kauzou Dozimetr, při které policie loni obvinila tehdejšího primátorova náměstka Petra Hlubučka (dříve STAN), bývalého finančního ředitele DPP Mateje Augustína nebo podnikatele Michala Redla.

Už dříve magistrát vybral firmu pro audit zakázek, které DPP zadal firmě Xanthus Servisní a které byly podle kritiků nevýhodné. Jejich prověření zastupitelé schválil loni v červnu spolu s audity přímo zaměřenými na kauzu Dozimetr.

Audit DPP není poslední 

Provedení auditů schválili zastupitelé po vypuknutí kauzy, následovaly problémy s vypsáním tendrů na auditorské firmy, kvůli kterým se jejich pořízení výrazně protáhlo. Kromě auditů v DPP mají vysoutěžené firmy prověřit také zakázky magistrátu a poté dalších městských společností, zejména těch, které byly v Hlubučkově gesci. Konkrétně jde o firmy Pražské služby, Pražská vodohospodářská společnost a Kolektory Praha. Audit čeká také Technickou správu komunikací.

Skupina obviněných v kauze Dozimetr podle policie systematicky obsadila klíčové pozice v DPP tak, aby dosazení spřátelení manažeři mohli ovlivňovat výběrová řízení s cílem získat úplatky. Policie začala loni v červnu nejprve stíhat 13 lidí, krátce poté jeden z obviněných spáchal sebevraždu. Další osoby obvinila policie letos v dubnu, mezi nimi je podle médií bývalý poslanec ODS Marek Šnajdr nebo exnáměstek ředitele VZP Tomáš Knížek.

Witowski

DPP je rukojmím v politickém boji, říká šéf podniku Witowski

Dlouhá jednání o pražské koalici přinášejí jistou míru nejistoty pro plánování dalšího rozvoje dopravního podniku (DPP), ale na provoz MHD v metropoli bezprostřední vliv nemají. Uvedl to řekl ředitel podniku Petr Witowski. Komplikací je podle něj to, že se podnik i v souvislosti s kauzou Dozimetr stal dějištěm politických bojů. Do výběrového řízení na generálního ředitele, které podnik na pokyn rady města před časem vyhlásil, se Witowski přihlásil.

Přečíst článek

Zátah v generálním štábu. Policii zajímají armádní zakázky. Na ilustračním snímku slavnostní nástup v kasárnách ve vyškovských Dědicích

AKTUALIZOVÁNO: Zátah v generálním štábu. Policie zadržela deset lidí, chapadla vedou i k Dozimetru

Policisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) od rána zasahovali na generálním štábu české armády a dalších místech. Akce pod dozorem pražského Vrchního státního zastupitelství se týká veřejných zakázek na servis mikrovlnné sítě.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Pražské metro

Revizoři z dopravního podniku by měli zmizet v propadlišti dějin. I s jeho vedením

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme