Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Francouzská TotalEnergies přestane odebírat ruskou ropu a plyn. Podíly v ruských společnostech si ale ponechá

TotalEnergies, ilustrační foto
ČTK/AP
 ČTK

Francouzská energetická skupina TotalEnergies informovala, že neobnoví smlouvy na dodávky ruského plynu a ropy pro svou německou rafinerii. Místo toho bude odebírat plyn ze Saúdské Arábie a ropu z Polska.

Reklama

Ukončení dlouhodobých smluvních dodávek z Ruska znamená, že poslední ropa a ropné produkty budou dovezeny do konce tohoto roku. Firma, která má podíly v několika ruských společnostech a projektech, se stala terčem kritiky poté, co se nepřidala ke svým konkurentům Shell a BP, kteří kvůli ruské invazi na Ukrajinu plánují odprodej svých aktiv v Rusku.

Shell, přeprava

Shell se odstřihl od ruské ropy i plynu. Za poslední nákup se veřejně omluvil

Britsko-nizozemská ropná a plynárenská společnost Shell přestane kupovat ruskou ropu a zemní plyn. V Rusku uzavře své čerpací stanice a ukončí tam i veškeré další podnikatelské aktivity.

Přečíst článek

Francouzská firma si však podíly v ruských společnostech a projektech ponechá. Kritizovala ji za to mimo jiné organizace Greenpeace anebo anglikánská církev. Evropské sankce a ruské zákony kontrolující zahraniční investice brání společnosti TotalEnergies najít pro svá aktiva jiného než ruského kupce, uvedla firma. „Opuštění těchto podílů by obohatilo ruské investory, což je v rozporu s účelem sankcí,“ dodala.

Podíly v ruských společnostech si TotalEnergies ponechá

Francouzský energetický podnik vlastní podíl 19,4 procenta společnosti Novatek, která je největším ruským producentem zkapalněného zemního plynu (LNG). Má také podíl v závodě na výrobu LNG na ruském Jamalském poloostrově, v projektu Arctic LNG 2, který je stále ve výstavbě, a dále podíly v ropných a plynových polích.

Fronta lidí, kteří přišli o dodavatele energií a v rámci režimu Dodavatel poslední instance se obrátili například na Pražskou plynárenskou.

Pražská plynárenská požádala Prahu o pomoc ve výši dvou miliard korun, má potíže s cash flow

Pražská plynárenská požádala Prahu o pomoc ve výši dvou miliard korun. Informaci serveru Seznam Zprávy ČTK potvrdil pražský radní Jan Chabr (TOP 09). Podle něj jde o pomoc s vyrovnáním peněžních toků, takzvaného cash flow. Ve hře je několik variant řešení včetně půjčky, řekl Chabr.

Přečíst článek

TotalEnergies na počátku března uvedla, že nebude poskytovat kapitál na nové projekty v Rusku. V pondělí informovala, že už nebude počítat s prokázanými zásobami z projektu Arctic LNG 2 a neposkytne další kapitál na jeho rozvoj.

V souladu s rozhodnutím Evropské unie pokračovat v nákupu ruského plynu společnost uvedla, že bude i nadále dodávat do regionu zkapalněný plyn ze závodu na Jamalském poloostrově, a to v rámci dlouhodobých smluv. Na krátkodobém trhu ruský plyn kupovat nebude.

Stop plynu, stop invazi

Lukáš Kovanda: Nejúčinnější „sbírkou“ pro Ukrajinu je odstřižení Západu od ruských energií

Vlnu české solidarity s Ukrajinci kalí účty vystavené Rusy za dodaný plyn a ropu.

Přečíst článek

Vladimir Putin, prezident Ruska

Další splátka ruského dolarového dluhu proběhla. Věřitelé na svých 66 miliard ještě čekají

Rusko dodrželo další závazky. V pondělí splatilo úroky z dolarových dluhopisů ve výši 66 miliard dolarů. Platbu zpracovala banka JPMorgan Chase & Co, uvedla agentura Reuters. Věřitelé platbu zatím neobdrželi.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Skončí Češi v zimě se dvěma svetry? Evropský trh s plynem zůstává stále napjatý

Přečíst článek

Lekce z ruské agrese. Potřebujeme odolnější energetiku i propojení trhů EU a Ukrajiny

Přečíst článek
Prezident Ruské federace Vladimir Putin

Dodávky ruského plynu do EU letos klesly o třetinu. Putin hrozí, že Evropu odstřihne úplně

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme