Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Epic Game jde tvrdě proti Applu. Chce ještě víc oslabit App Store

Apple
iStock

Americká společnost Epic Games, tvůrce hry Fortnite, se odvolá proti pátečnímu rozhodnutí soudu v jejím sporu s firmou Apple. Soud vyhověl stížnosti Epic pouze částečně a v mnoha bodech vyznělo rozhodnutí ve prospěch společnosti Apple, uvedla agentura Reuters.

Reklama

Americký soud v pátek nařídil společnosti Apple, aby odstranila část omezení v jejím obchodě s aplikacemi App Store v rámci sporu mezi výrobcem iPhonů a vývojářem her Epic Games. Rozhodnutí ohrožuje jeden z největších příjmů Applu a mohlo by vývojářům aplikací ušetřit miliardy dolarů, upozornila v pátek agentura AP.

Soudkyně Yvonne Gonzalezová Rogersová v pátek uvedla, že Apple bude muset uvolnit některá pravidla pro vývojáře. Podle zprávy soudu Apple nemůže vývojářům zakázat, aby ve svých aplikacích měli tlačítka nebo odkazy, které zákazníky nasměrují na jiné způsoby placení mimo vlastní systém nákupu v aplikacích Applu, který vývojářům účtuje provize ve výši až 30 procent. Apple také podle soudkyně nemůže vývojářům zakázat komunikaci se zákazníky prostřednictvím kontaktních údajů, které vývojáři získali při registraci zákazníků v rámci aplikace.

Společnost Apple vyšetřuje německý antimonopolní úřad. Zaměří se na její praktiky ohledně jejího obchodu s aplikacemi.

Apple ustoupil vývojářům aplikací, přijde o část příjmů

Americká společnost Apple se rozhodla ustoupit ve sporu s vývojáři a po dohodě s nimi umožní, aby tvůrci aplikací mohli přímo kontaktovat zákazníky a informovat je o jiných možnostech platby než přes virtuální obchod App Store, který patří Applu.

Přečíst článek

Soud však nevyhověl některým přáním firmy Epic Games jako donutit Apple, aby otevřel iPhony obchodům s aplikacemi třetích stran. Rozhodl také, že firmě Epic Games se nepodařilo prokázat, že Apple má nezákonné monopolní postavení, ale pouze že se firma dopustila jednání, které podle kalifornských zákonů narušuje konkurenci, uvedla agentura Reuters. 

Navíc soudkyně zasadila firmě Epic ránu, když rozhodla, že tvůrce populární videohry Fortnite porušill smlouvu s Applem, protože do své aplikace přidal platební systém, který není od Applu, kvůli kterému vlastně celý spor vznikl. A nařídila firmě Epic zaplatit Applu odškodné téměř 3,7 milionu dolarů (79,4 milionu korun).

Generální ředitel Tim Sweeney na twitteru rozhodnutí zkritizoval a napsal, že „není výhrou pro vývojáře ani spotřebitele”. Dodal, že Fortnite se do obchodu s aplikacemi Applu vrátí, jakmile bude moci nabízet konkurenceschopné platby v rámci aplikace. „Budeme bojovat dál,” dodal.

Podle analytiků může dopad pátečního rozhodnutí soudu do značné míry záviset na tom, jak se Apple postaví k jeho realizaci. Kritici i konkurenti firmy uvádějí, že pravděpodobnější je, že se při prosazování požadovaných změn obrátí spíše na zákonodárce než na soud.

Firma Epic Games je známá především jako tvůrce herního hitu Fortnite, který si našel po celém světě asi 400 milionů příznivců. Firma loni vybavila svoji hru platební bránou, a tím obešla poplatek, který za distribuci musela odvádět Apple. Apple poté okamžitě vyřadil hru ze své platformy App Store a Epic Games pak podal na Apple žalobu.

Netflix, ilustrační foto

Netflix bude streamovat i videohry. Už hledá vývojáře

Americký Netflix chce rozkročit do nové sféry. Vedle filmů, seriálů a dokumentů chce na své streamovací platformě nabízet i videohry. Už od příštího roku.

Přečíst článek

Tencent, ilustrační foto

Game on. Čínský Tencent za miliardy koupil další herní studio

Čínská společnost Tencent koupí britského vývojáře videoher Sumo za 1,27 miliardy dolarů (27,6 miliardy korun). Tencent tak rozšíří své portfolio videoher, které se umísťují na předních místech žebříčků oblíbenosti, a posílí celosvětově svoji pozici.

Přečíst článek

Mark Zuckerberg, zakladatel Facebooku

Zuckerberg chystá Matrix. A chce nás tam všechny

Do několika let chce největší sociální síť světa vytvořit digitální prostor, kde budeme žít více než v realitě. A Facebook zdaleka není sám. Jaký potenciál tyto snahy mají? A mohou uspět?

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme