Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Podnikatelská aktivita v eurozóně roste nejrychleji za 21 let

Evropská centrální banka, ilustrační foto
Pixabay

Podnikatelská aktivita v eurozóně v srpnu pokračuje v silném růstu, jeho tempo jen mírně zpomalilo z 20letého maxima dosaženého v červenci, uvedla organizace IHS Markit. Rychlé tempo očkování umožňuje dalším podnikům obnovovat aktivity a poskytuje větší volnost spotřebitelům.

Reklama

Souhrnný index, který sleduje aktivitu v průmyslu i ve službách, podle předběžných údajů IHS za srpen klesl na 59,5 bodu z červencových 60,2 bodu. Zůstal však vysoko nad klíčovou 50bodovou hranicí, která je předělem mezi růstem a poklesem aktivity.

„Hospodářské oživení eurozóny si v srpnu udrželo impozantní tempo,” uvedl hlavní ekonom IHS Markit Chris Williamson. Dodal, že průměrné tempo růstu podnikatelské aktivity ve třetím čtvrtletí je zatím nejrychlejší za 21 let.

Marek Mora, viceguvernér ČNB

My nechráníme spotřebitele, ale finanční stabilitu, říká viceguvernér Mora

České banky hlídáme, hypoteční pravidla příliš neporušují. Nemovitosti jsou drahé, ale už jsou vidět signály ochlazení, říká v rozhovoru pro server newstream.cz viceguvernér České národní banky (ČNB) Marek Mora.

Přečíst článek

Problémy v dodavatelském řetězci

Růst aktivity nicméně nadále brzdí problémy v dodavatelském řetězci, například globální nedostatek čipů. „Prodlevy v dodavatelském řetězci nadále způsobují chaos, v důsledku toho firmy nedokážou uspokojovat poptávku a zvyšují se jim náklady,” uvedl Williamson.

Údaje rovněž ukázaly, že podniky v srpnu nabíraly zaměstnance téměř rekordním tempem. „Odráží to snahy podniků zvýšit provozní kapacity a uspokojit poptávku,” upozornil Wililamson. Navzdory těmto snahám se objem nevyřízených zakázek v srpnu zvyšoval třetím nejprudším tempem v historii průzkumu.

Statistický úřad Eurostat minulý týden potvrdil, že hrubý domácí produkt (HDP) eurozóny se ve druhém čtvrtletí zvýšil o dvě procenta po poklesu o 0,3 procenta v prvním kvartálu. Ekonomika eurozóny se tak vymanila z dvojité recese, kterou způsobila pandemie nemoci covid-19. Mezinárodní měnový fond (MMF) v červenci zlepšil odhad letošního růstu ekonomiky eurozóny na 4,6 procenta z dříve předpokládaných 4,4 procenta.

Porada - ilustrační foto

Čeští zaměstnanci jsou stále spíš "salámisti", ukazuje globální studie

Prestižní institut Gallup každoročně hodnotí, jak se zaměstnanci v jednotlivých zemích staví ke své práci. Z nejnovějšího průzkumu vyplývá, že jen 16 procent českých zaměstnanců patří k pracovním nadšencům.

Přečíst článek

Karel Růžička, ředitel Treasury v Trinity Bank

Růžička: ECB věří, že inflace je jen dočasná

Evropská centrální banka se rozhodla podporovat ekonomiku eurózony déle, než plánovala. „Bankéři se bojí více dopadů toho, kdy by od rozvolněné měnové politiky ustoupili příliš brzy,” říká šéf Treasury Trinity Bank Karel Růžička.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme