Reklama

Drahý plyn připravil Babišovu továrnu na močovinu o polovinu zisku

Duslo Šaľa
Duslo

Slovenské chemičce Duslo z holdingu Agrofert ze svěřenských fondů bývalého českého premiéra Andreje Babiše loni klesl zisk před zdaněním téměř o polovinu na 6,05 milionu eur (přibližně 148 milionů korun). Na výsledku se podepsal drahý zemní plyn. V podnikovém časopisu to uvedla finanční ředitelka Dusla Kvetoslava Trenčianska.

Reklama

Slovenská továrna na močovinu Duslo, která vyrábí mimo jiné hnojiva, v roce 2020 hospodařila s hrubým ziskem 11,49 milionu eur (280 milionů korun). Loňský zisk byl ale poloviční, a to 6,05 milionu eur.

Loňské hospodaření chemičky se sídlem ve městě Šaľa na jihu Slovenska ovlivnilo zdražení energií včetně zemního plynu, který je hlavní vstupní surovinou podniku při výrobě čpavku. Firma uvedla, že přechodně snížila jeho produkci na technologické minimum, zavedla úsporná opatření a s určitým časovým odstupem se jí podařilo zvýšit prodejní ceny hnojiv a dalších výrobků. Podnik uvádí, že situaci ustál i díky dřívější investici do nové jednotky na výrobu čpavku, do které investoval více než 310 milionů eur (7,6 miliardy korun).

Tržby firma loni zvýšila o 63 procent na téměř 576 milionů eur (přes 14 miliard korun), a to z důvodu vyšších prodejních cen i vyššímu objemu prodeje. Provozní náklady podniku rostly ještě rychlejším tempem, a to o 65 procent na 574 milionů eur (14 miliard korun).

Společnost Duslo na svých třech pracovištích na Slovensku zaměstnávala na konci loňského roku celkem 1968 pracovníků.

Na letošní rok firma předpokládá zisk před zdaněním 10,48 milionu eur (256 milionů korun) při tržbách zhruba 740 milionů eur (18 miliard korun).

Duslo je součástí holdingu Agrofert ze svěřenských fondů bývalého českého premiéra Andreje Babiše. 

Andrej Babiš, předseda hnutí ANO

Dalibor Martínek: Babišovo zmrtvýchvstání. Mašina na vítězství míří na Hrad

Nejsem fanouškem Andreje Babiše. Když koupil Mafru, která vydává Mladou frontu Dnes a Lidové noviny, provozuje rádio Impuls a má spoustu jiných mediálních aktivit, z vydavatelství jsem odešel. Nastoupili noví manažeři a Babišem dosazený generální ředitel, který předtím vedl mlékárnu, se mě ptal, proč se my, novináři, proti Babišovi tak bouříme. Odpověď byla pro Babišovy manažery nepochopitelná. Nezávislost. Tu jsme za předchozího německého vlastníka měli. Žádný Němec nám do zpracovávání zpráv a témat nemluvil. Babiš, ač se tvářil jako neviňátko, ano.

Přečíst článek

Duslo Šaľa

Slovensku hrozí hospodářský kolaps. Svézt se s ním může i Česko

Kvůli vysokým cenám plynu na Slovensku výrazně propadla výroba močoviny, která se přidává do výfukových systémů aut za účelem snížení emisí. Její nedostatek může vážně poškodit slovenskou ekonomiku a mít dopad i na Česko.

Přečíst článek

Generální ředitel Penamu a člen představenstva skupiny Agrofert Jaroslav Kurčík.

Chleba může stát i stovku a rohlík deset korun, záleží teď na vládě, říká šéf Penamu

Až raketově rostoucí ceny potravin zejména kvůli dražším energiím, pohonným hmotám a dopadům války na Ukrajině je zásadní problém, který musí vyřešit zejména vláda, míní šéf tuzemské pekárenské jedničky společnosti Penam ze skupiny Agrofert Jaroslav Kurčík. „Česká republika si musí říct, jestli chce říkat: Budu volná, otevřená ekonomika, ale holt tady budou drahé potraviny. Anebo do toho zasáhne a řekne: Ne, musím obyvatele zabezpečit. Je to o sociálním smíru,“ říká.

Přečíst článek

čerpací stanice Shell v Rozvadově

Dalibor Martínek: Drahá nafta a benzín? Zaplatí to střední třída, vláda si myje ruce

Dlouho se čekalo, jak se vláda postaví k rapidně zdražujícím palivům. Zdálo se, že existuje určitá naděje, že si erár pro blaho národa nechá ujít pár desítek miliard třeba ze spotřební daně. Nestalo se.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Andrej Babiš

Stanislav Šulc: Existuje už jen jeden důvod, proč se máme dál šťourat v Čapím hnízdě. Ten ale stojí za to

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme