Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Další zásah. Ukrajinci potopili ruskou hlídkovou loď za desítky milionů dolarů

Ukrajina hlásí potopení dalšího významného ruského plavidla
ČTK
 ČTK

Ukrajině se podařilo pomocí mořských dronů zničit ruskou hlídkovou loď Sergej Kotov v Černém moři.

Reklama

Úspěšnou akci potvrdila ukrajinská vojenská rozvědka s tím, že šlo o operaci jedné z jejích speciálních jednotek. Informace o potopení lodi se podle agentury Unian objevila i na ruských proválečných účtech na platformě Telegram. Oficiálně zatím Rusko zprávu nekomentovalo.

„Ruská Černomořská flotila je symbolem okupace. Na ukrajinském Krymu pro ni není místo,“ okomentoval ráno zprávu o zničení dalšího ruského plavidla šéf ukrajinské prezidentské kanceláře Andrij Jermak.

Útok se podle oznámení rozvědky odehrál u Kerče na ukrajinském poloostrově Krym, který od roku 2014 okupuje Rusko. Loď je podle ukrajinských médií 94 metrů dlouhá, koncipována pro 80 členů posádky a je vybavena mimo jiné radarovým komplexem s dosahem 300 kilometrů, kanónem AK-176 a protiletadlovým raketovým systémem

Jan Lipavský, ministr zahraničí

Lipavský: Ruské imperiální ambice nemají hranic, musí se mu stanovit

Ruské imperiální ambice nemají hranic, a kdyby se to Rusku umožnilo, neváhalo by zaútočit na další země bývalého východního bloku, je přesvědčen český ministr zahraničí Jan Lipavský. I proto je potřeba nadále pomáhat Ukrajině a zvýšit tlak na Rusko a jeho spojence prostřednictvím sankcí, řekl také v dnešním projevu na půdě nadace Sasakawa Peace Foundation v Tokiu.

Přečíst článek

Rusko má dohromady čtyři plavidla, jako je Sergej Kotov, uvedla stanice BBC. Jejich hlavní úlohou je hlídkování a bránění jiných velkých lodí. Lodě byly ale vytvořeny pro širokou škálu úkolů a potenciálně na ně lze umístit odpalovací zařízení raket Kalibr. Loď Sergej Kotov dříve Rusko podle mluvčího ukrajinské rozvědky Andrije Jusova použilo k útokům na ukrajinský Hadí ostrov. Ukrajinské síly se o její zničení pokusily několikrát.

Unian zveřejnila videozáznam, který podle ní zachycuje zkázu plavidla. Uvedla také, že někteří ruští prováleční blogeři v reakci na zprávy o zničení lodi vyjadřovali obavy nad tím, jak rychle ruská Černomořská flotila v bojích s ukrajinskými silami přichází o svá plavidla. Ukrajina za dva roky války s Ruskem potopila nebo vážně poškodila přibližně dvě desítky ruských válečných lodí, uvedla dříve stanice Rádio Svobodná Evropa/Rádio Svoboda. V polovině letošního února ukrajinská vojenská rozvědka oznámila potopení ruské výsadkové lodi Cezar Kunikov.

V ruské Belgorodské oblasti dnes ráno kromě toho po útoku dronu vzplály rezervoáry v ropném skladu, uvedla ruská tisková agentura RIA Novosti. I tento útok byl operací ukrajinské vojenské rozvědky, napsal server Ukrajinska pravda s odvoláním na svůj zdroj z tajné služby. Gubernátor ruské Kurské oblasti, která stejně jako belgorodský region hraničí s Ukrajinou, pak informoval o útoku na železniční stanici Gluškovo. Útok, který připsal Ukrajině, podle něj nikoho nezranil, způsobil ale požár.

Ruský prezident Vladimir Putin

Válku na Ukrajině Rusové podporují, uvedl průzkum. Jakých cílů Putin dosáhl, však většina z nich netuší

Skoro tři pětiny Rusů nedokážou říct, jakých cílů ruský prezident Vladimir Putin na Ukrajině dosáhl, uvedl server The Moscow Times s odvoláním na průzkum, podniknutý společností RussianField před dnešním Putinovým vystoupením o stavu země.

Přečíst článek

Dalším útokům čelila v noci na dnešek i Ukrajina. Ukrajinským silám se v noci podařilo zničit i 18 z 22 dronů, kterými Rusko útočilo na Ukrajinu, uvedla agentura Unian. Drony byly podle oznámení ukrajinského letectva zničeny nad Oděskou oblastí na jihu Ukrajiny.

Situaci na frontě probírali ukrajinský ministr obrany Rustem Umerov a hlavní velitel ukrajinských ozbrojených sil Oleksandr Syrskyj s americkým ministrem obrany Lloydem Austinem, sdělilo v pondělí večer ukrajinské ministerstvo obrany. „Pracujeme na zajištění potřeb ukrajinské armády a navyšování jejích schopností,“ uvedlo v této souvislosti ministerstvo.

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme