Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Zemřel slovenský podnikatel Majský, někdejší šéf automobilky Liaz

Známý slovenský podnikatel Jozef Majský zemřel ve věku 78 let
ČTK
 ČTK

Známý slovenský podnikatel Jozef Majský zemřel ve věku 78 let, oznámila slovenská média s odvoláním na jeho syna. Připomněla, že svého času byl ve své vlasti odsouzen za tunelování nebankovních společností. Majského společnosti Sipox na počátku tisíciletí patřila česká automobilka Liaz v Mnichově Hradišti a sám Majský si v českém vězení odpykával trest uložený na Slovensku, než byl podmínečně propuštěn.

Reklama

„Byl jsem tam jako v domově důchodců. Jdete si ven zakouřit, na pokoji jste dva. Televizor, vše,“ popsal pobyt v českém vězení Majský podle listu Sme. Deník v listopadu 2022 připomněl, že podnikatelův případ patřil na slovenských soudech k evergreenům. Uběhlo totiž 18 let, než byl v červenci 2020 definitivně odsouzen k devíti letům za podvod na nebankovních společnostech BMG Invest a Horizont Slovakia. Ale na svobodu vyšel už předloni v únoru, protože české soudy ho podmínečně propustily už po roce a půl, napsal deník.

BMG Invest a Horizont Slovakia v minulosti nabízely klientům nereálně vysoké úroky z vkladů. V roce 2002 zkrachovaly a desetitisíce klientů připravily o několik miliard tehdejších slovenských korun.

Bohatství i vliv

Média v 90. letech označovala Majského za jednoho z nejbohatších Slováků s kontakty na vlivné politiky. Po pravomocném odsouzení na Slovensku jej čeští policisté zadrželi v pražské nemocnici. Majský měl slovenské i české občanství. Na Slovensko být vydán nechtěl.

Podnikatelovu smrt potvrdil serveru Topky.sk jeho syn Jozef Majský mladší.

Reklama

Slovenský premiér Robert Fico zůstává na jednotce intenzivní péče ve fakultní nemocnici v Banské Bystrici

Fico zůstává na jednotce intenzivní péče. Jeho stav je nadále vážný

Robert Fico podstoupil CT vyšetření a lékaři odstranili tkáň odumřelou v důsledku střelného poranění. Na briefingu to oznámila Miriam Lapuníková, šéfka nemocnice v Banské Bystrici, kde byl slovenský premiér po středečním atentátu hospitalizován. Dodala, že pacient je při vědomí a jeho stav je stabilizovaný, ale nadále vážný.

Přečíst článek

Maďarský premiér Viktor Orbán a jeho slovenský protějšek Robert Fico

Za mír nyní musí Maďarsko bojovat samo, posteskl si Orbán po atentátu na Fica

Po útoku na slovenského premiéra Roberta Fica musí Maďarsko bojovat za mír samo, prohlásil konzervativní maďarský premiér Viktor Orbán. Jeho vláda jako jedna z mála v Evropské unii udržuje dobré vztahy s Moskvou navzdory ruské invazi na Ukrajinu, odmítá Ukrajinu vojensky podporovat a kritizuje protiruské sankce Evropské unie.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Hlavním tématem letního čísla magazínu Newstream CLUB je Česko-Slovensko, s podtitulem Dvě země, jeden trh. 

V rozhovoru se představuje Karel Vágner, marketér a podnikatel v řadě úspěšných projektů, známý také spoluprací s manželkou a úspěšnou modelkou Simonou Krainovou.

Další osobnosti jako Igor Rattaj se zamýšlejí nad rozdíly mezi podnikáním v Česku a na Slovensku. O umělé inteligenci hovoří česko-slovenská investorka Andrea Ferancová Bartoňová, o veřejnosti a kultuře slovenský bestsellerista Jozef Karika. Uznávaný chef Marcel Ihnačák prozrazuje, která z obou kuchyní je „lepší“. Marketér Milan Šemelák s klientem Williamem Rudolfem Lobkowiczem mluví o tom, jak přetvořit odkaz šlechtického rodu do moderní doby.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí. 

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme