Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Čtvrtletní zisk majitele Unipetrolu se propadl. Může za to i daň z mimořádných zisků

Chemický areál u Litvínova na Mostecku společnosti Orlen Unipetrol
ČTK
 ČTK

Čistý zisk polské petrochemické skupiny Orlen se v prvním čtvrtletí meziročně propadl o 70 procent na 2,77 miliardy zlotých (zhruba 16 miliard korun). Firma v Česku vlastní rafinerskou skupinu Orlen Unipetrol zahrnující síť čerpacích stanic. Výsledky podniku negativně ovlivnila daň z mimořádných zisků a slabší výkony v oblasti rafinace. 

Reklama

Čistý zisk podniku zaostal za očekáváním analytiků, kteří jej odhadovali na 3,24 miliardy zlotých, napsala agentura Reuters. Tržby klesly o 29 procent na 82,33 miliardy zlotých.

Společnost v prvním čtvrtletí na dani z mimořádných zisků zaplatila 7,7 miliardy zlotých. Firma předpokládá, že za celý letošní rok na této dani odvede kolem 15 miliard zlotých, píše Reuters.

Skupina Orlen Unipetrol je největší rafinérskou a petrochemickou společností v Česku. Zaměřuje se na zpracování ropy a na výrobu, distribuci a prodej pohonných hmot a petrochemických produktů, zejména plastů a hnojiv. Ve všech těchto oblastech patří k významným hráčům na českém i středoevropském trhu.

Do skupiny Orlen Unipetrol, která zaměstnává téměř 6000 lidí, patří rafinérie a výrobní závody v Litvínově a Kralupech nad Vltavou, společnost Paramo v Pardubicích, společnost Spolana v Neratovicích, otrokovická společnost Remaq a dvě výzkumná centra v Litvínově a Brně. Skupina také v Česku provozuje největší síť čerpacích stanic Orlen Benzina.

Reklama

Tomasz Wiatrak

Šéf největší české petrochemické firmy skončil. Odvolalo ho nové vedení polského Orlenu

Předseda představenstva společnosti Orlen Unipetrol Tomasz Wiatrak skončil ve funkci, odvolalo ho nové vedení polské mateřské skupiny Orlen.

Přečíst článek

Chemický areál u Litvínova na Mostecku společnosti Orlen Unipetrol

Skupina Orlen Unipetrol loni nezářila. Meziročně jí klesly tržby i zisk

Rafinérské a petrochemické skupině Orlen Unipetrol loni klesl čistý zisk na 5,2 miliardy korun z předloňských 17,9 miliardy korun. Meziročně firmě klesly i tržby, a to o pětinu na 166,4 miliardy korun. Skupina loni zpracovala 7,5 milionu tun ropy.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Peníze, ilustrační foto

Pokud je Česko „nemocným mužem Evropy“, pak se nakazilo od Německa. To zdražuje energie Němcům i Čechům

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme