Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Číňané se děsí kontaminované vody z Fukušimy. Pozastavují dovoz mořských plodů z Japonska a vykupují sůl

Čínští spotřebitelé skupují sůl v obavě z vypouštění vody z Fukušimy
Profimedia

Provozovatel poškozené japonské jaderné elektrárny Fukušima začal s vypouštěním radioaktivní vody do Tichého oceánu. Tento krok vyvolal vlnu kritiky v asijském regionu i po celém světě. Například Čína již zakázala dovoz všech mořských plodů z Japonska a tamní obyvatelé v některých regionech zcela vykoupili sůl. Obávají se, že vypouštění radioaktivní vody produkci této pochutiny naruší.

Reklama

Postupné uvolňování více než 1,3 milionu tun radioaktivní vody z areálu elektrárny, kterou v roce 2011 poškodily zemětřesení a cunami, má trvat příštích 30 let. Pro uskladňování vody v elektrárně už docházelo místo, asi tisícovka nádrží je naplněna z 98 procent. S plánem Tokia zbavit se tímto způsobem vody v areálu elektrárny v červenci vyjádřila souhlas Mezinárodní agentura pro atomovou energii (MAAE). Tento krok se však setkal s velmi negativní odezvou.

Čína, která je největším dovozcem japonských mořských plodů, s okamžitou platností zavedla plošný zákaz dovozu těchto produktů z Japonska, uvedl například web CNBC. Hongkong již dříve uvedl, že zavede kontroly dovozu mořských produktů z Japonska. Firma TEPCO, která elektrárnu provozuje, oznámila, že vývozce odškodní.

Trump se vydal úřadům ve státě Georgia

Trump jako vězeň. Bývalý americký prezident se vydal úřadům ve státě Georgia

Bývalý americký prezident Donald Trump se vydal úřadům ve státě Georgia, kde čelí obvinění z nelegálních zásahů do posledních prezidentských voleb. Ve věznici v okrese Fulton byl 77letý politik, který je veden jako vězeň číslo P01135809, vyfocen, jak je běžné u čerstvě zatčených. Stal se tak prvním exprezidentem USA, který se tomu musel podrobit.

Přečíst článek

Z obchodů mizí sůl

Obchodům v některých částech Číny došla sůl. Tu v panice skupují čínští spotřebitelé, kteří se obávají, že vypouštění radioaktivní vody z jaderné elektrárny Fukušima kontaminuje mořskou vodu a naruší tak produkci soli. Informovala o tom čínská média, která citovala japonská tisková agentura Kjódó.

Úřady v hlavním městě Pekingu už apelovaly na obyvatele, aby se panického skupování soli zdrželi. Ujistily je, že město má této pochutiny dostatek.

Nebezpečí nehrozí

První fáze vypouštění kontaminované vody potrvá asi 17 dní. Během nich bude z elektrárny uvolněno asi 7800 tun vody obsahující radioaktivní látku tritium.

Voda je před vypuštěním čištěna pomocí filtračního systému, který odstraňuje většinu nebezpečného materiálu vyjma tritia - izotopu vodíku, jenž se těžko separuje. Tritium je podle vědců pro lidský organismus škodlivé jen při vysoké koncentraci, což ale podle řady expertů ve Fukušimě nehrozí. Radioaktivní voda je totiž následně ředěna mořskou vodou. Jiní vědci ale vyjadřují obavy z dlouhodobých dopadů nízkých dávek radioaktivity, jež ve vodě zůstává.

„Experti MAAE jsou na místě, aby zajistili, že vypouštění bude probíhat podle plánu a v souladu s bezpečnostními standardy agentury," uvedl šéf MAAE Rafael Grossi. Podle něj agentura rovněž zřídí webovou stránku, na níž budou k dispozici průběžně aktualizovaná data o procesu.

Lídři skupiny rozvíjejících se zemí BRICS na summitu v Johannesburgu tento týden rozhodli, že pozvou dalších šest zemí, aby se staly novými členy bloku

BRICS se rozroste o nové země, včetně Íránu. Lídři skupiny chtějí hájit zájmy globálního Jihu

Lídři skupiny rozvíjejících se zemí BRICS na summitu v Johannesburgu tento týden rozhodli, že pozvou dalších šest zemí, aby se staly novými členy bloku. Pozvánku pošlou Argentině, Egyptu, Íránu, Etiopii, Saúdské Arábii a Spojeným arabským emirátům, oznámil prezident Jihoafrické republiky Cyril Ramaphosa. Informovala o tom agentura Reuters, podle níž má tento krok posílit vliv bloku, který se zavázal, že bude hájit zájmy „globálního Jihu“.

Přečíst článek

Na přímém přenosu z jedné z řídících místností v elektrárně bylo podle agentury AP vidět, jak zaměstnanci společnosti TEPCO aktivují kliknutím myši čerpadlo na mořskou vodu. Společnost TEPCO uvedla, že druhé čerpadlo, které umožňuje uvolnění odpadní vody, bylo aktivováno asi 20 minut po tom prvním.

Voda bude z elektrárny odváděna kilometrovým tunelem do Tichého oceánu. Metoda ředění tritia v mořské vodě se už používá jinde v Japonsku i v dalších zemích. Tritium by podle japonských pravidel mělo být ve vypouštěné vodě zředěno na jednu čtyřicetinu jeho povolené koncentrace.

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Gastronomická událost roku se blíží. Co všechno budete moci ochutnat na MAKRO CZECH GASTRO FESTU 2

Přečíst článek
Brambory, farmář

Biohacking: Obyčejné brambory nejsou strašák. Umí podporovat hubnutí

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme