Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

BRICS se rozroste o nové země, včetně Íránu. Lídři skupiny chtějí hájit zájmy globálního Jihu

Lídři skupiny rozvíjejících se zemí BRICS na summitu v Johannesburgu tento týden rozhodli, že pozvou dalších šest zemí, aby se staly novými členy bloku
Profimedia
 ČTK

Lídři skupiny rozvíjejících se zemí BRICS na summitu v Johannesburgu tento týden rozhodli, že pozvou dalších šest zemí, aby se staly novými členy bloku. Pozvánku pošlou Argentině, Egyptu, Íránu, Etiopii, Saúdské Arábii a Spojeným arabským emirátům, oznámil prezident Jihoafrické republiky Cyril Ramaphosa. Informovala o tom agentura Reuters, podle níž má tento krok posílit vliv bloku, který se zavázal, že bude hájit zájmy „globálního Jihu“.

Reklama

Ramaphosa uvedl, že státy BRICS se dohodly na principech procesu rozšiřování. V první fázi rozšíření se uvedené země stanou od 1. ledna 2024 novými členy BRICS, kam v současné době patří Brazílie, Rusko, Indie, Čína a Jihoafrická republika.

První vlna rozšíření může podle Reuters připravit půdu pro přijetí až desítek dalších zemí, které o členství projevily zájem. Děje se tak v době, kdy geopolitická polarizace posiluje snahy Pekingu a Moskvy vytvořit z této skupiny životaschopnou protiváhu Západu.

Stavba plynového potrubí u Terezína na Břeclavsku, kterou zajišťuje firma Net4Gas

Lukáš Kovanda: Vláda chce utratit desítky miliard korun za plynovody, které už žádný plyn nepřepravují

Český stát má zájem o pořízení plynovodní sítě v zemi. Na čtyři tisíce kilometrů daných plynovodů nyní vlastní firma Net4Gas. Potíž je v tom, že její plynovody nyní už prakticky žádný plyn tranzitně nevedou.

Přečíst článek

„Zůstaneme otevření novým kandidátům,“ uvedl na tiskové konferenci v Johannesburgu brazilský prezident Luiz Inácio Lula da Silva.

Debata o rozšíření byla hlavním tématem třídenního summitu v jihoafrickém hlavním městě, který dnes vstoupil do závěrečného dne. Zatímco všechny země BRICS veřejně vyjádřily rozšíření podporu, mezi jednotlivými lídry panovaly rozpory v otázce, jak rychle a o kolik členů by se měl blok rozšířit, píše Reuters.

Jan Lipavský, ministr zahraničí

Jan Lipavský: Globalizace zažila velké rány. Nemůžeme se ale v Evropě uzavírat

Prioritním cílem diplomacie včetně té ekonomické je prezentovat Česko jako moderní a vyspělou zemi. „Dalším specifickým úkolem ekonomické diplomacie je pomáhat navazovat kontakty, přivést české firmy na zahraniční trhy, zvláště v zemích, kde se byznys a politika hodně prolínají,“ řekl v rozhovoru pro magazín MED ministr zahraničí Jan Lipavský. „A také se za ně zaručit, jasně říct – toto je spolehlivá firma, která vám dodá potřebné vybavení do nemocnice nebo třeba dopravní prostředky.“

Přečíst článek

O členství v BRICS má podle údajů jihoafrických úřadů zájem zhruba 40 zemí světa, z nichž 22 o přijetí formálně požádalo. Představují nesourodou skupinu možných kandidátů, často motivovaných touhou vyrovnat globální podmínky a vyvážit světový řád, podle nich stranící rozvinutým zemím Západu. Skupina BRICS je tak často vnímána jako alternativa ke skupině vyspělých ekonomik G7.

Ve státech BRICS v současné době žije 42 procent obyvatelstva světa. Celkový HDP uskupení tvoří 26 procent světové ekonomiky a země BRICS se podílejí z 18 procent na světovém obchodu.

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí. 

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Pražský hrad

Češi chtějí následovat silného lídra, který by vzal zemi z rukou mocných a bohatých, ukázal průzkum

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme