Reklama

ČEZ navrhne dividendu 44 korun, vydělal 9,9 miliardy korun

ČEZ, sídlo
iStock
Stanislav Šulc
sta

Polostátní energetické společnosti ČEZ mírně propadl provozní i čistý zisk. Za rok 2022 očekává výrazný nárůst dividendy z aktuálně navrhovaných 44 korun až na 62 korun na akcii. To by byla nejvyšší vyplacená dividenda v historii firmy.

Reklama

Provozní zisk před odpisy Skupiny ČEZ za rok 2021 dosáhl 63,2 miliardy korun. „Meziročně klesl o 1,5 miliardy korun, přestože do výsledků byly konsolidovány prodané rumunské a bulharské společnosti výrazně kratší dobu než v roce předchozím," uvedl ČEZ v tiskovém prohlášení. Čistý zisk dosáhl 9,9 miliardy korun, bez započítání vlivu části prodeje zahraničních aktiv dosáhl 22,3 miliardy korun.

„Výsledky hospodaření překonaly naše výchozí očekávání zejména díky rekordnímu zisku z obchodování s komoditami na zahraničních trzích, vyšším realizačním cenám vyrobené elektřiny a díky stabilnímu bezpečnému provozu jaderných zdrojů,“ uvedl generální ředitel ČEZ Daniel Beneš.

Co očekává managenetu ČEZ v příštím roce? Sledujte v on-line:

Bilanční tisková konference ČEZ

Větrníky, ilustrační foto

Větrné bouře v Německu roztočily větrníky jako nikdy. Cena elektřiny v Evropě spadla na letošní minimum

Ceny elektřiny v Evropě se v důsledku větrných bouří propadají na letošní minima. Čistě vzhledem k vývoji cen elektřiny jde o vítanou úlevu, neboť zvláště na sklonku loňska elektřina v Evropě dramaticky zdražovala na historické rekordy, vinou evropské plynové krize.

Přečíst článek

EBITDA stávajících aktiv vzrostla meziročně o 2,7 miliardy korun. Čistý zisk očištěný o zmíněné mimořádné vlivy klesl o 3 % a dosáhl úrovně 22,3 miliard korun. Představenstvo bude řádné valné hromadě navrhovat dividendu ve výši 44 korun na akcii.

„Po 5 letech vracíme dividendovou politiku ČEZ na úroveň 60 – 80 %, dlouhodobě udržitelnou a obvyklou v energetickém odvětví. Tuto dividendovou politiku uplatňoval ČEZ do roku 2017, kdy došlo k dočasnému rozšíření horní hranice intervalu výplatního poměru až do úrovně 100 % do doby upřesnění rozvojové strategie. Průměrný výplatní poměr srovnatelných energetických společností v Evropě se pohybuje na úrovni cca 60 %. Po loňské akceleraci strategie se vracíme k původnímu pásmu, které se odrazí v návrhu dividendy ze zisku za rok 2022. Předpokládáme dividendu ve výši 56 – 62 korun na akcii, což odpovídá 80 % očekávaného zisku a současně nejvyšší hodnotu dividendy od vzniku společnosti,“ uvedl člen představenstva a ředitel divize finance ČEZ Martin Novák.

Společnost tak očekává v roce 2022 ukazatel EBITDA na úrovni 85 – 89 miliard korun, čistý zisk na úrovni 38 až 42 miliard korun.

ČEZ, sídlo

ČEZ loni vydělal nad očekávání víc, míní ekonomové

Polostátnímu energetickému gigantu ČEZ se loni dařilo lépe, než na kolik cílil management ve svých predikcích, míní ekonomové. Ukazatel EBITDA i čistý zisk pravděpodobně překonaly očekávání. Výsledky oznámí ČEZ v úterý ráno. Akcie firmy dnes mírně posilují, v průběhu dopoledne si připisují kolem 0,6 procenta.

Přečíst článek

Jiří Rusnok, guvernér ČNB

Rusnok: Míříme k 14procentní inflaci. Když bude třeba, budeme dál intervenovat za silnější korunu

Inflace v Česku může vystoupat až na úrovně kolem 13 a 14 procent, řekl guvernér České národní banky Jiří Rusnok v rozhovoru pro Seznam Zprávy. Inflace bude podle něj odeznívat déle a snižování přichází v úvahu až v příštím roce. Rusnok také uvedl, že intervence centrální banky proti oslabování koruny splnily očekávání a budou zřejmě ještě týdny až měsíce pokračovat.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Akcie ČEZ prudce klesly

Lukáš Kovanda: Vláda chce víc poždímat ČEZ. Akcie energogigantu letí vzhůru

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme