Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

ČEZ dá 20 miliard na rozšíření distribuční sítě. Kvůli klimatickým cílům i energetické bezpečnosti

ČEZ dá 20 miliard na rozšíření distribuční sítě. Vezme si rekordní úvěr od Evropské investiční banky
čtk
 ČTK

Evropská investiční banka (EIB) poskytne české energetické společnosti ČEZ úvěr 790 milionů eur (zhruba 19,2 Firma to uvedla s tím, že podle ní jde o dosud nejvyšší půjčku od EIB pro subjekt z České republiky.

Reklama

Úvěr chce ČEZ použít na rozšíření vnitrostátní elektrické distribuční sítě, včetně instalace automatických a dálkově řízených systémů dodávek energie. Nová infrastruktura podle ČEZ zároveň umožní zapojit do sítě nové obnovitelné zdroje energie o výkonu až 2,2 GW.

Klimatické cíle i vyšší energetická bezpečnost

„Nový úvěr od EIB nám pomůže urychlit modernizaci distribuční sítě a připojovat nové obnovitelné zdroje, které Česká republika potřebuje ke splnění svých klimatických cílů a posílení své energetické bezpečnosti a stejně tak i energetické nezávislosti našich zákazníků," uvedl finanční ředitel společnosti ČEZ Martin Novák.

ČEZ, ilustrační foto

ČEZ nakoupí plynové kogenerační jednotky za 2,5 miliardy korun

Energetická společnost ČEZ nakoupí plynové kogenerační jednotky za 2,5 miliardy korun. Malé energetické zdroje, které spalují zemní plyn či bioplyn a vyrábějí z nich elektřinu a teplo, dodají společnosti Tedom a Zeppelin. Upozornil na to Ekonomický deník.

Přečíst článek

Počet obnovitelných zdrojů vybudovaných firmou se podle něj letos meziročně ztrojnásobil a do dnešního dne ČEZ obdržel 80 tisíc žádostí o nová připojení obnovitelných zdrojů. „ČEZ se zavázal k výrazné modernizaci distribuční sítě a naše partnerství s EIB je jedním ze základních kamenů tohoto úsilí,“ dodal Novák.

Reklama

„EIB i nadále podporuje modernizaci českého energetického sektoru, tentokrát největším námi dosud sjednaným úvěrem. Jedná se o důležitý krok na cestě k energeticky nezávislé České republiky, jejíž dosažení je v současné energetické krizi ještě naléhavější," podotkla viceprezidentka EIB Lilyana Pavlovová. „Úvěr zároveň podporuje naplňování plánu Evropské komise nazvaného REPowerEU, jehož cílem je učinit Evropu nezávislou na ruských fosilních palivech výrazně dříve než v roce 2030,“ dodala.

ČEZ zvedá mzdy.

Zaměstnanci ČEZ mají pěkné Vánoce. Dostanou odměny 60 tisíc na hlavu a vyšší platy

ČEZ v příštím roce zvýší zaměstnancům mzdy o 10 procent a rozdá odměny 60 tisíc korun.

Přečíst článek

Do dneška zatím EIB poskytla ČEZ přibližně 2,6 miliardy eur (přes 63 miliard korun) na projekty k zajištění spolehlivých, efektivních a ekologických dodávek elektrické energie. Po započtení nového úvěru tak jsou celkové investice EIB v českém energetickém sektoru 3,45 miliardy eur (asi 83,8 miliardy korun).

ČEZ je největší česká energetická firma a jejím majoritním akcionářem je stát, který prostřednictvím ministerstva financí drží zhruba 70 procent akcií. Skupina za tři čtvrtletí letošního roku zvýšila čistý zisk meziročně z 6,7 miliardy na 52,3 miliardy korun, téměř ho zosminásobila. Za celý letošní rok firma očekává zisk 65 až 75 miliard korun.

Společnost ČEZ představila 29. listopadu 2022 velkou fotovoltaickou elektrárnu, kterou staví v Kongresovém centru Praha.

Do fotovoltaiky už zase tečou peníze. A vláda to tak chce

Zájem o připojení fotovoltaických elektráren v Česku je u ČEZ za poslední dva roky proti dřívějšku osminásobný a letos trojnásobný. Generální ředitel firmy Daniel Beneš uvedl, že ČEZ Distribuce od začátku roku eviduje 55 tisíc žádostí. Premiér Petr Fiala (ODS) zopakoval, že vláda chce do konce volebního období vybudovat 100 tisíc fotovoltaik.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Lukáš Kovanda: Zbavte se akcií ČEZ, radí svým klientům velké americké banky

Lukáš Kovanda: Zbavte se akcií ČEZ, radí svým klientům velké americké banky

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme