Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Český výrobce dronů Primoco přechází na hlavní trh pražské burzy

Primoco UAV se stahuje z Ruska.
ČTK
 ČTK

Akcie výrobce bezpilotních dronů Primoco UAV přejdou 29. ledna ze Startu na hlavní trh Prime pražské burzy.

Reklama

Firma podle jejího generálního ředitele a majoritního akcionáře Ladislava Semetkovského dokončila závěrečnou fází příprav, od schválení prospektu Českou národní bankou až po přechod na finanční výkaznictví podle mezinárodních standardů.

Primoco UAV loni meziročně zvýšil tržby šestinásobně na 598 milionů korun a zisk před započtením úroků, daní a odpisů (EBITDA) osminásobně na 241 milionů korun. Výsledky podle dřívějšího vyjádření Semetkovského odrážejí rostoucí poptávku po bezpilotních letounech, náhradních dílech, školeních pilotů, komplexních leteckých pracích a dalších službách Primoco UAV s vysokou přidanou hodnotou. Firma vyrobila loni 33 letounů, což představuje takřka trojnásobný nárůst proti roku 2022.

Startovní pětiletka

Společnost Primoco UAV před více než pěti lety vstoupila na trh Start pražské burzy, který je určený pro malé a střední podniky. Jako první z něj přešla na její hlavní trh Prime loni v prosinci slovenská průmyslová společnost Gevorkyan. Na trhu Prime se nyní obchoduje devět společností.

Semetkovský očekává, že s přechodem se vedle prestiže ještě zesílí zájem o akcie firmy. „Na trhu Start jsme dosáhli tržní kapitalizace blížící se pěti miliardám korun. Prime Market nás teď posune do společnosti největších veřejně obchodovaných firem v Česku,“ dodal.

„Trh Start jsme zakládali právě s vidinou toho, že se stane pro menší společnosti vstupní branou na kapitálový trh a v ideálním případě bude mezistupněm při jejich cestě do světa mezinárodních investorů, kteří jsou aktivní na trhu Prime. Pevně věřím, že si Primoco najde cestu do portfolií mnoha zahraničních investorů,“ uvedl generální ředitel Burzy cenných papírů Praha Petr Koblic.

Cena akcií Primoco UAV loni na pražské burze vzrostla na více než dvojnásobek poté, co firma začala výrazně navyšovat odbyt, tržby i zisk. V souvislosti s oznámením rekordních předběžných hospodářských výsledků za loňský rok od začátku roku 2024 kurz posílil o dalších více než 12 procent a přiblížil se hranici 1000 korun za kus. V listopadu 2018 při primárním úpisu akcií byla upisovací cena jedné akcie 250 korun. Pro rok 2024 management společnosti očekává další výrazný nárůst klíčových ukazatelů hospodaření.

Koblic minulý týden v rozhovoru s agenturou Bloomberg uvedl, že přežití pražské burzy závisí na zásazích politiků do polostátní energetické skupiny ČEZ. Obrat hlavního indexu PX se od vrcholu v roce 2007 snížil do konce loňského roku o 87 procent. ČEZ je největší veřejně obchodovaná společnost východního křídla EU. Jeho tržní hodnota se pohybuje kolem 514 miliard korun. Bez akcií ČEZ by byla pražská burza podle Koblice pravděpodobně vyřazena z indexů rozvíjejících se trhů a překlasifikována na méně rozvinutý okrajový trh, což by vyvolalo odliv desítek miliard eur.

Primoco UAV se stahuje z Ruska.

Český výrobce dronů Primoco UAV má za sebou rekordní rok. A letos chystá vstup na hlavní trh pražské burzy

Stávající napjatá geopolitická situace ve světě má dopad na bezpečnostní průmysl, který zažívá nejstrmější růst investic do obrany za posledních několik desetiletí. To se odráží také na hospodaření českého výrobce bezpilotních letounů Primoco UAV. Rok 2023 byl pro něj rekordní a výhled na následující roky je nadmíru příznivý.

Přečíst článek

Pražské letiště by mohlo na burzu. Proč ne, ve světě je to běžná praxe

Pražské letiště by mohlo na burzu. Proč ne, ve světě je to běžná praxe

Šéf pražské burzy Petr Koblic by na tuzemském parketu rád viděl cenné papíry Letiště Praha. Řekl to v rozhovoru pro agenturu Bloomberg. Shodou okolností tento týden záměr vstoupit na burzu oznámilo také letiště v Aténách. Veřejně obchodované akcie letištních společností ve světě skutečně nejsou nic neobvyklého, ostatně i vídeňské letiště je na burze. A do budoucna taková investice může i drobnému akcionáři slušně vydělat.

Přečíst článek

Reklama

Související

Burzovní palác

Dobré čtvrtletí pražské burzy. Index PX posílil o více než sedm procent, propadl ČEZ

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme