Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Český Eurowag se chystá na burzu v Londýně, možná už v září

Eurowag
Eurowag

Na londýnské burze se chystá jeden z letošních největších úpisů. Český poskytovatel platebních a technologických služeb pro autodopravce Eurowag by mohl zahájit primární nabídku akcií v Londýně již v září, píše zpravodajský server The Times.

Reklama

 Nabídka v hodnotě 1,7 miliardy liber (50,6 miliardy korun) by se podle serveru mohla stát jednou z největších na londýnském trhu v letošním roce.

O chystaném vstupu Eurowagu na londýnskou burzu v květnu informovaly zdroje agentury Reuters a i ty hovořily o září jako o možném datu. Česká firma dnes odmítla tyto informace komentovat. „Spekulace v médiích zásadně nekomentujeme,” uvedl mluvčí Eurowagu Michal Malysa.

Firma umožňuje menším dopravním společnostem využívat jednotný platební systém pro pohonné hmoty a mýtné či vrácení daně z přidané hodnoty. Těmto dopravcům, kteří tvoří 80 procent odvětví, poskytuje také služby, které jim za využití dat z jejich telematických systémů naplánují nejefektivnější trasy, což zkracuje čas řidičů za volantem a omezí jízdy, při kterých kamiony jezdí poloprázdné či zcela prázdné.

Společnost vznikla před 25 lety. Má více než 1000 zaměstnanců a poskytuje služby zákazníkům ve 30 zemích. Loni provozní zisk firmy před zdaněním, splátkami dluhu a účetními položkami činil 57 milionů eur (1,5 miliardy korun) při tržbách 125 milionů eur.

Petr Koblic, šéf BCPP

Šéf burzy Koblic: S dividendovými akciemi se u nás bohužel obchoduje málo

V nadcházejících 12 měsících by se na pražské burze mohlo objevit hned několik nových titulů, předpokládá šéf burzy Petr Koblic. „Na trh START se mohou dostat i tři společnosti, ale může se stát, že jich bude až pět. Co se hlavního trhu týče, debatuje se o několika velkých industriálních firmách vlastněných finančními investory,” prozrazuje Koblic v rozhovoru pro newstream.cz. Akcie na pražské burze letos rekordně rostou, trápí je ale nízké objemy obchodu. 

Přečíst článek

Podíl téměř 60 procent vlastní zakladatel firmy Martin Vohánka. V roce 2016 koupila podíl 33 procent americká investiční firma TA Associates. Oba akcionáři chtějí v rámci primární nabídky prodat část svého podílu. Zbývající akcie jsou v rukách nejvyššího vedení.

Rozhodnutí české firmy pověřit banky Citigroup a Morgan Stanley organizací primární nabídky je pro londýnskou burzou povzbuzením, zejména po nedávném rozhodnutí nadnárodní těžařské firmy BHP, která byla jednou z největších v indexu FTSE 100, stáhnout se z britské burzy, uvedl The Times.

Týden tradera, Kryštof Míšek,

Týden Tradera: Funkční burza by měla být prioritou všech politiků

Posledních několik týdnů na burzovních trzích se odehrává ve znamení, které by se dalo jednoduše přeložit, jako: „stačí počkat, když to trochu sletí, přikoupit a svézt se s marketem vesele směrem k novým indexovým maximům.“ Přesto přichází otázka, co by mohlo tuto trajektorii světových burz změnit? 

Přečíst článek

Damien Hirst The Currency

Nejlepší investice roku? Digitální obraz od Hirsta

První digitální dílo od kontroverzního britského umělce stálo dva tisíce dolarů. Po pár týdnech se prodává v průměru za 35 tisíc dolarů, zhodnocení tak jde do tisíců procent.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme