Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

AKTUALIZOVÁNO: České banky napadli hackeři z Ruska, požadují konec podpory Ukrajiny

Na tuzemské banky zaútočili hackeři, chtějí konec podpory Ukrajiny
iStock
 ČTK

Na tuzemské banky a burzu pravděpodobně zaútočili hackeři z Ruska. Útočníci z ruské hacktivistické skupiny NoName057 (16) požadují, aby instituce přestaly s podporou Ukrajiny. Finance klientů bank nejsou v ohrožení, jedinou komplikací pro klienty je dočasně nefunkční webový přístup k bankovnictví. Vyplývá to z vyjádření PwC a dalších expertů.

Reklama

Některé české banky od dnešního rána čelily kybernetickým útokům, potýkaly se s výpadky internetového a mobilního bankovnictví nebo svých webů. Problémy zaznamenala Komerční banka, ČSOB, Air Bank a Fio banka, zpomalený web měla Česká spořitelna. Vyplývá to z vyjádření bank a České bankovní asociace (ČBA). Většinou se bankám podařilo služby obnovit během dopoledne, ČSOB po 15:00.

Zásah dostala i pražská burza

Hackeři napadli také web pražské burzy, který i odpoledne zůstával nedostupný. Podle mluvčího Fio banky Jakuba Heřmánka šlo o organizovaný útok ze zahraničí. Zahlcovací DDoS útoky na část českých bank ovlivnily dostupnost jejich systémů, uvedl Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB).

„Ruské hackerské skupiny pravidelně útočí na země a organizace po celém světě, které z jejich pohledu nějak podporují Ukrajinu. Jedná se o masivní kampaň, jejímž cílem je šířit strach a dezinformace. Před několika dny skupina útočila například v Polsku, kde se jí podařilo shodit stránky varšavské burzy cenných papírů a také stránky několika bank,“ uvedl Miloslav Lujka ze společnosti Check Point.

Dalibor Martínek: Praha se rozsekne na dvě města. Vzniknou Pražané první a druhé kategorie

Dalibor Martínek: Praha se rozsekne na dvě města. Vzniknou Pražané první a druhé kategorie

Praha se chystá na zpoplatnění vjezdu do centra. Řidiče by celodenní průjezd středem metropole měl stát 200 korun. Opatření by mohlo platit už od začátku příštího roku.

Přečíst článek

DDoS útoky, které spočívají v zahlcování serverů velkým množstvím požadavků, má na svědomí síť ovládaných počítačů DDosia, která patří pod skupinu NoName057 (16). „V tomto případě je skupina NoName057(16) politicky motivovaná a požaduje, aby instituce přestaly s podporou Ukrajiny. V rámci tohoto typu útoků není potřeba se bát o peníze, panika není na místě. Jediným negativním důsledkem tohoto typu útoku je pro klienty bank nefunkční webový přístup, ale banky si s tímto umí poradit a brzy bude vše zase v pořádku. Útočníci chtějí zasít paniku, získat pozornost, vystrašit lidi, že jim něco hrozí. Ve skutečnosti, ale nejsou obavy namístě,“ uvedl expert na kyberbezpečnost PwC Marek Nejedlý.

NoName057(16) komunikuje primárně prostřednictvím Telegramu, kde má hlavní ruskojazyčný kanál s více než 20 tisíci členy, kanál v angličtině a kromě toho nabízí dobrovolníkům účast v projektu DDosia Projects, ve kterém se mohou zapojit do plánovaných útoků. „Nejaktivnější z nich dokonce dostávají finanční odměny ve výši až 25 tisíc korun,“ dodal Lujka.

Rodičovský příspěvek asi vzroste od ledna o 50 tisíc korun

Rodičovský příspěvek se od nového roku zvýší na 350 tisíc, opozice požaduje víc

Rodičovský příspěvek se patrně zvýší od ledna o 50 tisíc korun na 350 tisíc korun. Růst se bude týkat podle vládní novely, kterou v úvodním kole podpořila Sněmovna, dětí narozených od začátku příštího roku.

Přečíst článek

„Hned od začátku války na Ukrajině jsme zaznamenali nárůst aktivity DDoS prostřednictvím malwaru Bobik, takže infikované oběti nevěděly, že jejich počítač provádí útoky DDoS. Skupina NoName057(16) však změnila svou filozofii a na sociálních sítích veřejně vyzývá lidi, aby se zapojili jako hacktivisté a stáhli si nástroj DDosia, který bude útočit na stránky s protiruským a rusofobním obsahem,“ podotkl Martin Chlumecký z Avast Threat Labs. Útoky podle něj budou mít na finanční sektor minimální dopad, protože nejsou vážné ani kdovíjak komplexní, jde spíše o zahlcení sítě a serverových prostředků.

Podle ředitele společnosti Citadelo Tomáše Zaťka je neobvyklé, že je útok synchronizovaný na pět tuzemských bank. Dodal, že může jít o zástěrku pro zcela jiné a sofistikovanější útoky, jelikož IT oddělení bank jsou vytížené DDoS kampaněmi.

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme