Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

AKTUALIZOVÁNO: Česká pošta zruší 2269 pracovních míst. Odbory chystají demonstraci, a možná i stávku

Česká pošta propustí 2269 lidí. Doručovatelé balíků či řidiči ale mohou být v klidu
ČTK
 ČTK

Česká pošta k 1. červnu propustí až 2269 zaměstnanců. Z toho bude 1388 lidí na přepážkách, 511 doručovatelů a 320 pracovníků nižšího managementu. Informace Mladé fronty Dnes (MfD) státní podnik potvrdil s tím, že celkové číslo udává maximální počet pracovních pozic. Některé z nich jsou nyní neobsazené, nejde tak o přesný počet propuštěných zaměstnanců, uvedl mluvčí České pošty Matyáš Vitík.

Reklama

Podle dokumentu pro Úřad práce ČR, na který se Mf Dnes odvolala, se propouštění dotkne všech krajů. Například 302 zaměstnanců ztratí práci ve Středočeském kraji, 258 v Moravskoslezském, 238 v Jihomoravském kraji a 236 v Praze. O práci by neměli přijít doručovatelé balíků, řidiči, třídiči, vyšší a nejvyšší management. Kolik míst z daného počtu je neobsazených, Vitík neupřesnil.

Česká pošta beze změn nepřežije. Hrozí, že do insolvence spadne už koncem roku

Česká pošta, pokud nenastartuje transformační kroky, se ke konci roku může dostat do insolvence. Uvedl to ministr vnitra Vít Rakušan (STAN). Loni státní podnik vykázal ztrátu 1,5 miliardy korun.

Přečíst článek

Podle dřívějších informací by měla pošta zrušit 300 poboček ze současných 3200. Návrh Českého telekomunikačního úřadu je nyní v meziresortním připomínkovém řízení. Ministerstvo vnitra už dříve uvedlo, že rušení se má dotknout větších měst, v kterých je více poboček.

„Starostové i veřejnost budou o konkrétních rušených pobočkách informováni v momentě definitivního schválení nových parametrů pro pobočky. Tuto informaci předpokládáme v řádu málo týdnů," cituje deník mluvčího České pošty Matyáše Vitíka.

Odbory rozhodnou na apríla

Proti propouštění se staví poštovní odbory, které jsou nyní ve stávkové pohotovosti. Předseda Odborového hnutí zaměstnanců České pošty Evžen Dvorský uvedl, že na setkání se zaměstnanci, které se plánuje na 1. dubna, se poradí o dalším postupu.

Lukáš Kovanda: Česká pošta má šanci přestat být černou dírou na peníze

Osm miliard korun na transformaci České pošty? Může se to zdát hodně, ale ty peníze by se měly vrátit, míní ekonom Lukáš Kovanda. Nejde o házení peněz do „černé díry“, na rozdíl od dalšího provozování České pošty v jejím nynějším stavu, píše ve svém komentáři.

Přečíst článek

Naším následným krokem bude demonstrace. Pokud ani ta nepomůže, určitě budeme mít zájem na stávce," řekl Dvorský. V úvahu podle něj připadá například stávka v klíčovém poštovním uzlu v pražských Malešicích. Hnutí, které Dvorský zastupuje, patří k menším odborovým centrálám na poště.

V posledních letech Česká pošta hospodaří v červených číslech. Předloni snížila ztrátu o polovinu na 681 milionů korun. V předchozím roce vykázala propad 1,37 miliardy korun. Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) ve středu oznámil, že náklady na transformaci České pošty zřejmě přesáhnou osm miliard korun.

Lukáš Kovanda: Propouštění v České poště je správné. I v lidnatější Belgii mají méně pošťáků

Česká pošta letos propustí několik tisíc zaměstnanců. Budou mezi nimi doručovatelé, zaměstnanci na přepážkách i lidé ze správního aparátu. V mezinárodním srovnání dává takový krok smysl. A ekonomické opodstatnění má také z důvodu napjatých veřejných rozpočtů, které je nyní třeba oddlužovat, píše ekonom Lukáš Kovanda.

Přečíst článek

Plán transformace, jehož součástí je i snížení počtu poboček a propouštění, bude podle něj hotový do konce letošního června. Rakušan také uvedl, že rušení poboček by měla pošta v dubnu projednat se zástupci měst a obcí. Teprve po vytvoření seznamu rušených pošt měl podnik oznámit počet propouštěných zaměstnanců a sdělit jej úřadům práce.

Výsledkem transformace má být v roce 2025 státní podnik provozující pobočkovou síť, který bude poskytovat základní služby definované státem a finanční služby, a akciová společnost poskytující logistické a balíkové služby. Pošta jako celek by v té době neměla být ztrátová.

Česká pošta se musí transformovat, jinak nepřežije. Ve hře je i rozdělení podniku, tvrdí ministr Rakušan

Českou poštu od března dočasně povede dosavadní ředitel poštovní služby podniku Miroslav Štěpán. Současný šéf podniku Roman Knap z funkce na konci února odejde. Stát zároveň letos zahájí rozsáhlou transformaci České pošty. Jejím cílem bude redukce nákladů a zmodernizování jejích služeb. Řešit se bude i možné rozdělení státního podniku a služeb. Stálého generálního ředitele firmy ministerstvo vnitra vybere v novém výběrovém řízení teprve v době, až bude vytvořený konkrétní návrh transformace, řekl ministr vnitra Vít Rakušan (STAN). Podle něho by společnost beze změn nepřežila.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme