Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Bývalý viceguvernér ČNB Tomáš Nidetzký od května vede státní Národní rozvojovou banku

Bývalý viceguvernér ČNB Tomáš Nidetzký od května vede Národní rozvojovou banku
Dalibor Martínek / Newstream
 ČTK

Bývalý viceguvernér České národní banky Tomáš Nidetzký (52) je od května 2023 předsedou představenstva Národní rozvojové banky (NRB). Ve funkci nahradil Jiřího Jiráska, jenž vedl banku od ledna 2016. NRB o tom dnes informovala ČTK v tiskové zprávě.

Reklama

Národní rozvojová banka je na trhu od roku 1992 a do září 2021 působila pod značkou Českomoravská rozvojová a záruční banka. Od svého založení poskytla soukromému a veřejnému sektoru podporu v podobě záruk a zvýhodněných úvěrů přes 500 miliard korun.

Zentivu nově povede Steffen Saltofte

Novým generálním ředitelem výrobce léků Zentiva bude od úterý 2. května Steffen Saltofte. Nahradí Nicka Haggara, který firmu vedl od ledna roku 2019. Haggar se podle sdělení Zentivy přesune do Poradního výboru společnosti. Českou pobočku nadnárodní firmy vede od roku 2022 Boris Sananes.

Přečíst článek

Přes velmi dobře fungující bankovní sektor je role NRB v realizaci priorit hospodářské politiky státu nezastupitelná, což dokazují i zahraniční zkušenosti, například prostřednictvím německé KfW či polské BGK,” uvedl Nidetzký. Rád by se zasadil o bližší spolupráci banky s dalšími státními institucemi, řekl. „Příkladem může být spolupráce mezi Českou exportní bankou (ČEB) nebo Exportní garanční a pojišťovací společností (EGAP), a to s cílem větší koordinace našich aktivit a využití potenciálu synergických efektů jak pro stát, tak pro naše klienty,“ doplnil.

V bankovní radě působil šest let

Nidetzký v letech 2016 až 2022 působil jako člen bankovní rady ČNB a od prosince 2018 byl jejím viceguvernérem. Před tím zastával řadu vrcholových manažerských pozic například v NN pojišťovně a penzijní společnosti, Pojišťovně České spořitelny, Stavební spořitelně České spořitelny, ČSOB Pojišťovně a dále finanční skupině ING. V letech 1999 až 2004 byl členem prezidia Asociace penzijních fondů ČR a České asociace pojišťoven. Na začátku kariéry působil ve Středisku cenných papírů, Komerční bance a České spořitelně.

Dalšími členy představenstva NRB jsou Pavel Křivonožka, který je zodpovědný za úsek řízení obchodu, a Pavel Fiala, jenž vede finance. Oba jsou v představenstvu banky od roku 2020. Křivonožka přišel do banky z Raiffeisenbank. Fiala pracuje v NRB od roku 2003, více než dvacet let vedl odbor řízení rizik.

Jediným akcionářem NRB je ČR, zastoupená ministerstvy průmyslu, financí a pro místní rozvoj. Banka nabízí podnikatelům úvěry s nulovou či zvýhodněnou úrokovou sazbou. Poskytnutím záruk jim také usnadňuje možnost získat komerční úvěr. Za zvýhodněných podmínek poskytuje rovněž poradenství k úsporám energií a pro sociální podniky.

Novým generálním ředitelem Mattoni 1873 bude Ondřej Postránský

Novým generálním ředitelem Mattoni 1873 bude Ondřej Postránský

Novým generálním ředitelem (CEO) Mattoni 1873 bude od 1. dubna Ondřej Postránský. Majitel a dosavadní generální ředitel Alessandro Pasquale se posouvá do pozice výkonného prezidenta skupiny. Chce se do budoucna věnovat více práci v Evropské asociaci výrobců minerálních vod, jejímž je prezidentem, uvedla společnost.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Aktuální sazby zářijových spořicích účtů. Víme, kde vám dají nejlepší sazbu

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme