Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Český průmysl klesá, brzdí ho automobilky. Krize se ale zatím nekoná, míní ekonomové

Výroba v mladoboleslavské továrně Škoda Auto
Škoda Auto
Petra Jansová
pej

Průmyslová výroba v únoru opět zklamala, meziměsíčně poklesla o 2,4 procenta. V meziročním srovnání byla o 0,3 procenta nižší. K výraznému propadu došlo především ve výrobě motorových vozidel.

Reklama

Meziroční výsledky českého průmyslu se v posledních měsících pohybují na úzké hranici mezi růstem a klesáním. V listopadu rostl o 1,3 procenta, v prosinci klesl o 1,6 procenta, v lednu pak rostl o 1,2 procenta. 

„Průmyslová produkce již několikátý měsíc v řadě v podstatě stagnuje. Ve většině odvětví výroba mírně rostla, v automobilovém průmyslu zůstala v poklesu,“ uvedl ředitel statistiky zemědělství a lesnictví, průmyslu, stavebnictví a energetiky ČSÚ Radek Matějka.

Ceny bytů letí vzhůru, všude ve světě, ilustrační foto.

Hypotéky jsou už jen pro bohaté. Úroková sazba ještě poroste, stejně jako nájemné

Průměrná úroková sazba hypoték počátkem dubna činila 4,88 procenta. Za poslední měsíc sazba stoupla o 0,26 procentního bodu a od konce loňského roku o více než jeden procentní bod. Vyplývá to z údajů Fincentra Hypoindexu. 

Přečíst článek

Výroba automobilů brzdí tuzemský průmysl

Výsledky průmyslu táhne dolů především automobilový průmysl, který se stále vypořádává s nedostatkem komponent pro finalizaci výroby, a je proto nucen svoji produkci brzdit.  Automotive si v únoru proti loňskému roku pohoršil o 9,3 procenta.

„Meziroční pokles výroby motorových vozidel se v únoru ještě více prohloubil, což už s předstihem naznačovala statistika o citelném poklesu počtu vyrobených osobních aut. Teplé počasí mělo za následek další pokles výroby v tzv. síťových odvětvích," dodává Patrik Rožumberský z UniCredit Bank. 

ExxonMobil

Ropný gigant ExxonMobil kvůli odchodu z ruského trhu odepíše čtyři miliardy dolarů

Americký těžební gigant ExxonMobil se stejně jako stovky dalších firem západního světa kvůli ruské invazi na Ukrajinu rozhodl opustit ruský trh a svůj obří ropný projekt Sachalin-1. Ale bude to stát čtyři miliardy dolarů, uvedla firma v prohlášení k výsledkům za první čtvrtletí. Chuť si zkusí spravit v Guyaně, kde investuje deset miliard dolarů.

Přečíst článek

Většina ostatních významných odvětví si nadále vedla relativně slušně. K hlavním tahounům růstu produkce v únoru patřila výroba nekovových minerálních výrobků a chemický průmysl.

Průmysl bude stagnovat i v příštích měsících

Z průmyslu budou s největší pravděpodobností přicházet v dalších měsících spíše horší výsledky. Naznačují to ostatně už průzkumy mezi firmami, které indikují zhoršování nálad.

„Další vývoj průmyslové výroby bude poznamenán eskalací konfliktu na Ukrajině. Vzhledem k přerušení některých dodávek do průmyslu z této oblasti lze v březnu čekat ještě výraznější propad českého průmyslu," dodává Jana Steckerová z Komerční banky s tím, že rizikem jsou i lockdowny v Číně, které mohou opět narušit dodavatelské řetězce, které se začátkem letošního roku již začínaly narovnávat.

Uhelný důl - ilustrační foto

Lukáš Kovanda: Rusko si své uhlí může klidně nechat. Do Česka se skoro nedováží

Embargo na dovoz uhlí z Ruska českou ekonomiku nepoškodí. Pouze necelých sedm procent dováženého černého uhlí je z Ruska, hnědé uhlí Česko prakticky nedováží.

Přečíst článek

„Nejde však zatím o nějaké dramatické zhoršení, které by táhlo českou ekonomiku do recese. Navíc je zde poměrně velká šance, že se už ve druhé polovině roku výrazně zlepší situace v dodávkách komponent pro automobilový průmysl. Proto útlum, který průmysl zažívá bude spíše krátkodobého charakteru. Velkým problémem však zůstává, jak se firmy dokážou vyrovnávat s cenami energií," uzavírá Petr Dufek.

Plynovod Jamal, ilustrační foto

Kolik by stálo okamžité vypnutí ruského plynu? Každého Čecha tisíce korun

Kompletní odpojení od ruských energií by každého dospělého Čecha stálo průměrně 7600 korun, celkem asi 66 miliard korun. Uvádí to analytický tým při francouzské vládě. Česko by tak vyšlo šestkrát levněji než loňský schodek.

Přečíst článek

Supermarket

Lidé se vracejí do obchodů. Internet již tolik netáhne, ukazují data

Tržby v maloobchodě v únoru zpomalily meziroční růst na 4,6 procenta z lednových revidovaných 9,4 procenta. Loňské výsledky ale ovlivnila epidemie koronaviru, kvůli které byl omezený provoz některých kamenných prodejen. Vyšší zájem byl letos o všechen sortiment nepotravinářského zboží. Tržby klesly internetovým obchodům. Vyplývá to z údajů Českého statistického úřadu.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme