Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Buffettova Berkshire Hathaway dosáhla rekordního čistého zisku

Warren Buffett
ČTK
 ČTK

Investiční společnost Berkshire Hathaway amerického miliardáře Warrena Buffetta dosáhla loni rekordního čistého zisku ve výši 96,2 miliard dolarů (2,25 bilionu korun). Společnost však zvýšila i svůj provozní zisk na 37,4 miliard dolarů (876 miliard korun), stojí v dokumentu, který firma zveřejnila na svých stránkách.

Reklama

Předchozí nejvyšší čistý zisk společnost zaznamenala v roce 2021, kdy dosáhl téměř 90 miliard dolarů. Buffet však považuje čistý zisk za zavádějící ukazatel výkonnosti protože zahrnuje zisky a ztráty z vlastnictví akcií jako Apple a Bank of America, bez ohledu na to, co Berkshire nakupuje nebo prodává.

Společnosti se zlepšil i provozní zisk, který nezahrnuje kapitálové zisky nebo ztráty. Loni dosáhl 37,4 miliardy dolarů, před rokem to bylo 30,9 miliardy dolarů. Během posledního čtvrtletí loňského roku se provozní zisk meziročně zvýšil o 28 procent na 8,5 miliardy dolarů. Výsledky se zlepšily ve velké míře díky příjmům z pojišťovacího odvětví, zatímco Buffett označil za zklamání loňské výsledky investic v energetických firmách či železniční společnosti BNSF.

V loňském roce společnost také odkoupila vlastní akcie za 9,2 miliardy dolarů.

Daňová revoluce. Konsolidační balíček přinese největší změny za více než dekádu

Poradkyně: Letošní daňové přiznání má řadu změn. Mnohé jsou výhodné pro ty chudší

Jak si poradit s přiznáním daní při prodeji nemovitosti či vozidla, při příjmech z pronajímání bytu či jiného prostoru, případně u akciových příjmů, radí v komentáři Monika Lodrová, daňová poradkyně ze společnosti BDO

Přečíst článek

Berkshire Hathaway také nahromadila hotovost ve výši 167,6 miliardy dolarů. V průběhu loňského roku si Buffett stěžoval na malý počet vhodných investičních příležitostí, píše agentura Bloomberg. To zopakoval i v dnes zveřejněném dopise akcionářům. Podle něj jen několik málo amerických společností představuje vhodnou investici pro Berkshire. „Mimo USA v podstatě neexistují kandidáti, kteří by byli smysluplnou možností pro nasazení kapitálu (společnosti) Berkshire,“ uvedl.

Skupina Berkshire Hathaway ovládá desítky dceřiných společností, které podnikají v různých odvětvích. Vlastní rovněž významné podíly v řadě známých firem, například v největším světovém výrobci nealkoholických nápojů Coca-Cola či v technologické společnosti Apple.

Ve svém dopise akcionářům letos Buffett připomněl osobnost své pravé ruky Charlieho Mungera, který zemřel loni ve věku 99 let. Podle Buffetta byl Munger architektem společnosti, zatímco americký miliardář označil sám sebe za "generálního dodavatele", který naplňoval vize svého partnera každodenní prací.

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Americký miliardář Warren Buffett

Berkshire Hathaway znásobila ztrátu, zároveň však vykázala rekordní provozní zisk

Přečíst článek
Americký miliardář a filantrop Warren Buffett odchází z rady Nadace Gatesových.

Berkshire Hathaway miliardáře Buffetta zvýšila zisk. Dařilo se hlavně pojišťovnictví

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme