Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Berkshire Hathaway znásobila ztrátu, zároveň však vykázala rekordní provozní zisk

Americký miliardář Warren Buffett
ČTK
 ČTK

Investiční společnost Berkshire Hathaway amerického miliardáře Warrena Buffetta v letošním třetím čtvrtletí více než zečtyřnásobila svou čistou ztrátu na 12,77 miliardy dolarů (290,4 miliardy korun).

Reklama

Loni ve stejném období vykázala ztrátu 2,8 miliardy dolarů. Výsledky negativně ovlivnil pokles hodnoty akciových investic, zejména společnosti Apple. Její provozní zisk se však meziročně zvýšil o 41 procent na rekordních 10,76 miliardy dolarů, oznámila firma ve svých výsledcích hospodaření.

K růstu provozního zisku přispěly mimo jiné lepší výsledky v pojišťovnictví, které přinesly zisk 4,89 miliardy dolarů. Buffett považuje provozní zisk za lepší ukazatel výkonů podniku než čistý zisk. Ten zahrnuje také nerealizované zisky či ztráty u hodnoty investic, takže prochází značnými výkyvy.

Čínská automobilka BYD postaví první evropský závod v Maďarsku

Čínské stěhování do Evropy. Gigant BYD bude vyrábět elektromobily v Maďarsku

Největší čínský výrobce elektromobilů BYD plánuje postavit svou první evropskou továrnu v Maďarsku, uvedl německý list Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung. Odvolal se přitom na obeznámené zdroje a uvedl, že rozhodnutí už bylo interně přijato. Zúčastněné strany se k věci nevyjádřily. Výši investice nedělník nezmiňuje.

Přečíst článek

Výsledky zahrnují ztrátu z investic 23,5 miliardy dolarů. Přispěl k ní zejména 12procentní pokles ceny akcií společnosti Apple.

Berkshire zvýšila za kvartál hotovost na rekordních 157,2 miliardy dolarů. Hodnota prodaných akcií přesahovala hodnotu těch nakoupených o 5,3 miliardy dolarů. Firma také zpomalila zpětný odkup svých akcií, kterých ve třetím čtvrtletí nakoupila za 1,1 miliardy dolarů.

Skupina Berkshire Hathaway ovládá desítky dceřiných společností, které podnikají v různých odvětvích. Vlastní rovněž významné podíly v řadě známých firem, například v největším světovém výrobci nealkoholických nápojů Coca-Cola či v technologické společnosti Apple.

Ženy investorky - ilustrační foto

Ženy málo investují. Sázka na spořící účty se jim brzy vymstí, varuje Markéta Jelínková z Amundi

Ženy investorky na rozdíl od svých mužských protějšků investují mnohem konzervativněji a s dlouhodobější strategií. Jejich hlavním cílem je zajištění na stáří. Vyplývá to z průzkumu agentury STEM/MARK pro investiční společnost Amundi, největšího evropského správce majetku. „V posledních měsících se snažíme investorkám vysvětlovat, že se začátkem nové fáze cyklu, kdy začnou klesat úrokové sazby centrálních bank a s nimi úroky na spořících účtech, bude nutné volit jiné nástroje, zejména dluhopisy,“ uvedla pro newstream.cz portfolio manažerka Amundi Markéta Jelínková.

Přečíst článek

Třiadevadesátiletý Buffett patří mezi nejbohatší lidi světa a díky svým úspěšným investicím si vysloužil přezdívku Věštec z Omahy. Společnost řídí od roku 1965. Podle aktuálního žebříčku miliardářů agentury Bloomberg je Buffett sedmým nejbohatším člověkem na světě s majetkem v hodnotě kolem 118 miliard dolarů (téměř 2,7 bilionu korun).

Akcie Berkshire si letos připsaly 14 procent, což odpovídá růstu akciového indexu S&P 500.

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Americký miliardář a filantrop Warren Buffett odchází z rady Nadace Gatesových.

Berkshire Hathaway miliardáře Buffetta zvýšila zisk. Dařilo se hlavně pojišťovnictví

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme