Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Buffett se zbavil akcií Apple a jeho Berkshire Hathaway je na rekordních číslech

Americký miliardář Warren Buffett
ČTK
 ČTK

Investiční firmě Berkshire Hathaway miliardáře Warrena Buffetta vzrostl v prvním čtvrtletí provozní zisk o 39 procent na rekordních 11,22 miliardy dolarů (261,1 miliardy korun). Zisk podpořily silné pojišťovací operace, vyplývá z prohlášení. Společnost také zřejmě prodala značný podíl akcií firmy Apple.

Reklama

Čistý zisk klesl o 64 procent na 12,7 miliardy dolarů. Buffett však považuje čistý zisk za zavádějící ukazatel výkonnosti protože zahrnuje zisky a ztráty z vlastnictví akcií bez ohledu na to, co Berkshire nakupuje nebo prodává. Provozní zisk nezahrnuje kapitálové zisky nebo ztráty. Výnosy Berkshire se zvýšily o pět procent na 89,87 miliardy dolarů. Hotovost držená firmou pak stoupla na rekordních téměř 189 miliard dolarů.

Firma se zbavila akcií firmy Apple

Firma zřejmě prodala podíl ve firmě Apple. Hodnota podílu v Applu se ke konci března snížila ve srovnání s koncem loňského roku o 22 procent na 135,4 miliardy dolarů. Cena akcií však za stejné období klesla jen o 11 procent. Někteří investoři v minulosti vyjadřovali obavy, že se Apple stal příliš velkou součástí investičního portfolia Berkshire.

Firma rovněž odkoupila vlastní akcie za 2,6 miliardy dolarů. V odkupu akcií pokračovala i v dubnu.

Jerome Powell vysvětluje kroky Fedu po posledním zasedání americké centrální banky

Fed začíná znervózňovat investory i Bidena. Snížení sazeb v nedohlednu

Pokles bitcoinu, řady technologických akcií, konec růstu zlata. Investiční klima se v posledních dnech zhoršuje. A zejména u více spekulativních aktiv, jako jsou kryptoměny či růstové akcie, bude nejspíš situace nadále špatná. Důvod? Americký Fed ještě více zamlžil, kdy začne konečně snižovat sazby. To přitom bude mít dopady na americké volby, řady trhů včetně rozvíjejících se zemí.

Přečíst článek

Firma zveřejnila výsledky před zahájením výroční valné hromady. Letošní je první od smrti místopředsedy správní rady Charlieho Mungera, který byl Buffettovou pravou rukou a stál u budování jeho impéria.

Skupina Berkshire Hathaway ovládá desítky dceřiných společností, které podnikají v různých odvětvích. Vlastní rovněž významné podíly v řadě známých firem, například v největším světovém výrobci nealkoholických nápojů Coca-Cola či v technologické společnosti Apple.

Třiadevadesátiletý Buffett patří mezi nejbohatší lidi světa a díky svým úspěšným investicím si vysloužil přezdívku Věštec z Omahy. Společnost řídí od roku 1965. Podle posledního žebříčku miliardářů sestavovaného časopisem Forbes je Buffett šestým nejbohatším člověkem na světě s majetkem v hodnotě kolem 133 miliard dolarů.

Lék na hubnutí Wegovy

Po léku na hubnutí Wegovy je sháňka. Jeho výrobce Novo Nordisk díky tomu zvýšil zisk

Poptávka po lécích na hubnutí Wegovy prudce roste. Těží z toho jeho výrobce dánská společnost Novo Nordisk, která se v loňském roce stala nejhodnotnější společností v Evropě. V letošním prvním čtvrtletí vykázala meziroční nárůst zisku o 27 procent na 31,8 miliardy dánských korun, tedy zhruba 107 miliard korun. Server CNBC doplnil, že se prodeje léku na hubnutí Wegovy meziročně více než zdvojnásobily.

Přečíst článek

Wall Street

Slabší duben zanechal na letošním růstu akciových indexů zatím jen malý zub

Světové akciové indexy letos rostou, kvůli horším dubnovým výsledkům však některé z nich sestoupily z rekordních úrovní. Nejsledovanější americký indikátor S&P 500, panevropský Stoxx Europe 600, čínský Hang Seng či technologický index Nasdaq Composite letos vzrostly o zhruba šest procent, vyplývá z burzovních statistik. Na maximum se v dubnu dostal britský index FTSE 100.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme