Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Americké sankce fungují. Huawei čeká pokles tržeb o třetinu

Huawei (ilustrační foto)
Pixabay
 ČTK

Čínský výrobce telekomunikačních zařízení Huawei Technologies, který čelí sankcím ze strany Spojených států, předpokládá, že za letošní rok vykáže téměř třicetiprocentní pokles tržeb. Očekává rovněž, že s potížemi se bude potýkat také v příštím roce. Vyplývá to podle agentury Reuters z novoročního dopisu, který předseda správní rady podniku Kuo Pching adresoval zaměstnancům.

Reklama

Společnost Huawei podle tohoto dokumentu odhaduje, že její letošní tržby dosáhnou 634 miliard jüanů (zhruba 2,2 bilionu korun). To představuje pokles 28,9 procenta z loňských 891,4 miliardy jüanů, píše Reuters.

Americký prezident Joe Biden rozšířil seznam čínských firem, s nimiž Američané nesmí obchodovat.

Biden zařadil další čínské firmy na blacklist

Americký prezident Joe Biden podepsal exekutivní příkaz, jenž zakazuje americkým subjektům investovat do desítek čínských firem, které čelí podezření z napojení na čínskou armádu. Nové nařízení podle Bidenovy administrativy rozšiřuje právně problematický dekret bývalého prezidenta Donalda Trumpa, napsala agentura Reuters.

Přečíst článek

Firma se bude podle dopisu dál potýkat s velkými výzvami, jako jsou „nepředvídatelné podnikatelské prostředí, politizace technologického sektoru a rostoucí tlak na deglobalizaci“.

Kromě amerických sankcí měl na tržby společnosti Huawei negativní dopad rovněž pokles poptávky související s pandemií nemoci COVID-19. „Musíme se držet své strategie a racionálním způsobem reagovat na vnější síly, které jsou mimo naši kontrolu,“ uvedl Kuo Pching.

Nvidia

Proti čipové megafúzi se po Bruselu postavili už i Američané

Americká Federální obchodní komise (FTC) podala žalobu, pomocí které se snaží zablokovat dohodu, na jejímž základě by americký výrobce mikročipů Nvidia převzal britského rivala Arm. Hodnota transakce přesahuje 80 miliard dolarů (1,8 bilionu korun). Žaloba představuje další překážku pro dokončení dohody, která už čelí hloubkovému vyšetřování v Evropské unii a v Británii.

Přečíst článek

Administrativa minulého amerického prezidenta Donalda Trumpa předloni umístila Huawei na černou obchodní listinu. Omezila tak firmě přístup k důležitým americkým technologiím, což mělo výrazný dopad na její aktivity v oblasti mobilních telefonů. Loni v listopadu společnost Huawei kvůli americkým sankcím prodala divizi levných telefonů Honor.

Spojené státy společnost Huawei obviňují z krádeže technologií a podezřívají ze špionáže pro čínskou vládu. To ale Huawei dlouhodobě popírá.

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme