Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Proti čipové megafúzi se po Bruselu postavili už i Američané

Nvidia
Nvidia

Americká Federální obchodní komise (FTC) podala žalobu, pomocí které se snaží zablokovat dohodu, na jejímž základě by americký výrobce mikročipů Nvidia převzal britského rivala Arm. Hodnota transakce přesahuje 80 miliard dolarů (1,8 bilionu korun). Žaloba představuje další překážku pro dokončení dohody, která už čelí hloubkovému vyšetřování v Evropské unii a v Británii.

Reklama

Nvidia oznámila dohodu o převzetí firmy Arm před rokem, dohodnutá kupní cena se skládá z hotovosti a akcií Nvidie. V době uzavření dohody činila 40 miliard dolarů, mezitím se však v důsledku růstu ceny akcií Nvidie více než zdvojnásobila.

Americký výrobce čipů GlobalFoundries investuje v následujících dvou letech do rozšíření výrobní kapacity šest miliard dolarů (129 miliard Kč).

Výrobce čipů TSMC je nejhodnotnější firmou v Asii. Sesadil Tencent

Tažení čínských autorit proti technologickým gigantům citelně snížila hodnotu firem jako Alibaba či Tencent. Výrobce čipů TSMC, který naopak těží z globálního nedostatku polovodičů, tak sesadil Tencent z čela žebříčku nejhodnotnějších firem v Asii.

Přečíst článek

Dohoda o převzetí vyvolala obavy, zda si Arm pod novým vlastníkem zachová otevřený přístup k poskytování licencí na své technologie. Zamýšlenou transakci kritizoval mimo jiné spoluzakladatel společnosti Arm Hermann Hauser, podle kterého Nvidia zničí podnikatelský model britské firmy. Ten zahrnuje poskytování licencí na čipy stovkám podniků, včetně některých přímých konkurentů Nvidie.

FTC uvedla, že navrhované spojení by poskytlo Nvidii možnost využít kontroly nad technologiemi společnosti Arm k potlačování konkurentů, což by vedlo k nižší kvalitě produktů, omezeným inovacím a vyšším cenám. „Poškodilo by to miliony Američanů, kteří těží z produktů založených na technologiích firmy Arm,“ dodala.

Škoda Auto, ilustrační foto

Potíže v automobilové výrobě stahují dolů celý český průmysl

Meziroční pokles českého průmyslu v září zrychlil na čtyři procenta ze srpnových 1,4 procenta. Může za to zejména omezení výroby aut a jejich dílů. Hodnota nových zakázek proti loňskému roku klesla o 1,2 procenta, vyplývá z údajů Českého statistického úřadu. V meziměsíčním srovnání byla průmyslová výroba nižší o 3,3 procenta. Stavebnictví v září stouplo, naopak zahraniční obchod se meziročně propadl do minusu.

Přečíst článek

Společnost Nvidia uvedla, že se bude nadále snažit prokázat, že spojení podniků by bylo pro čipový průmysl prospěšné a podpořilo by hospodářskou soutěž. Dodala, že hodlá proti žalobě FTC energicky bojovat. Prohlásila také, že hodlá zachovat otevřený přístup firmy Arm k poskytování licencí.

Nvidia je známá především výrobou čipů, které se používají v grafických kartách. Ty jsou důležité například pro videohry. Společnost Arm sídlí v britském univerzitním městě Cambridge a navrhuje čipy pro většinu mobilních telefonů a pro počítačové tablety. Její technologie využívají například firmy Apple, Samsung či Huawei.

Stavba první evropské továrny automobilky Tesla nedaleko Berlína je v plné proudu.

První evropská fabrika Tesly by mohla začít vyrábět elektroauta ještě letos

Elon Musk, nejbohatší muž na světě a zakladatel automobilky Tesla, už brzy přestřihne slavnostní pásku u vstupu do zbrusu nové fabriky. První evropská továrna Tesly, která se staví nedaleko Berlína, by mohla začít vyrábět ještě letos. Prohlásil to braniborský ministr hospodářství Jörg Steinbach.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme