Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Akcie Alphabetu i pro drobné investory. Vedení ohlásilo plán jejich štěpení v poměru 20:1

Alphabet
ČTK
Veronika Kudrnová
vku

Závěrečné čtvrtletí loňského roku dopadlo pro americkou společnost Alphabet nad očekávání dobře. Management firmy jde vstříc drobným investorům. Plán na dělení akcií v poměru 20:1 musí ještě schválit akcionáři.

Reklama

Americká společnost Alphabet, která je majitelem internetového vyhledávače Google, zvýšila ve čtvrtém čtvrtletí čistý zisk meziročně o více než třetinu na 20,6 miliardy dolarů (444 miliard korun). Čtvrtletní tržby překonaly očekávání, protože reklamní, cloudové i hardwarové aktivity podniku ve vánočním období těžily z růstu internetového prodeje, napsala agentura Reuters.

Čtvrtletní tržby stouply téměř o třetinu na rekordních 75,3 miliardy dolarů, zatímco analytici je podle průzkumu firmy Refinitiv v průměru odhadovali pouze na 72 miliard dolarů. Akcie Alphabetu si po zveřejnění výsledků připisovaly více než devět procent a společnost se tak přiblížila tržní hodnotě dvěma bilionům dolarů (bezmála 43 miliard korun).

Alphabet

Matka Googlu pokořila další metu. Je z ní dvoubilionová firma

Společnosti Apple a Microsoft přivítaly do klubu nejhodnotnějších firem dalšího z Big Tech hráčů. Firma Alphabet, která je mateřskou společností Googlu, dnes díky růstu akcií překonala tržní hodnotu dvou bilionů dolarů (43,6 bilionu korun). Pomohly jí k tomu rostoucí příjmy z digitální reklamy a cloudových služeb.

Přečíst článek

Management při příležitosti zveřejnění výsledků také ohlásil plán štěpení akcií společnosti v poměru 20:1. Důvodem ke štěpení je lepší dostupnost i pro drobné investory. Navrhovaným rozhodným dnem je 1. červenec 2022. Titul v poobchodní fázi přidal 9,2 procenta na 3010 dolarů.

Většinu tržeb společnosti Alphabet tvoří příjmy z reklamy, které se ve čtvrtletí zvýšily také téměř o třetinu na 61,2 miliardy dolarů. Poptávka po službách podniku v poslední době rostla, protože pandemie covidu-19 vedla k rozšíření práce z domova a přiměla lidi trávit více času na internetu. Google je největší internetový vyhledávač na světě a jedničkou na světovém trhu s internetovou reklamou.

V celém loňském roce čistý zisk společnosti Alphabet stoupl o téměř 90 procent na 76 miliard dolarů (přes 1,6 bilionu korun). Celoroční tržby podniku vzrostly o více než dvě pětiny na téměř 258 miliard dolarů.

akciová bublina, ilustrační foto

Technologické akcie zažily nejhorší týden za dvacet let. Hrozí prasknutí bubliny?

Index Nasdaq 100, v němž jsou akcie nejznámějších technologických společností, každý den ztrácel 1 procento hodnoty, uvedla agentura Bloomberg. Tak špatný týden populární sektor nezažil dvacet let. Tehdy přitom splaskla takzvaná dotkom bublina.

Přečíst článek

Superman

Techno obři a čtvrtletní výsledky. Apple, Microsoft i Google ukázaly, že se jim daří

Akcie v USA v úterý zavřely se ztrátou. Investoři totiž byli obezřetní před výsledky hospodaření předních technologických firem. Ty ovšem nezklamaly, dokázaly, že i v pandemii se jim až nezvykle daří.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

ilustrační foto

Týden tradera: Burzy brzdí s tím, jak Fed krotí naděje na snížení sazeb

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme