Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Stanjura: Nákup RobinOilu zapadá do energetické bezpečnosti státu

Stanjura: Nákup RobinOilu zapadá do energetické bezpečnosti státu
Profimedia
 ČTK

Nákup sítě čerpacích stanic RobinOil státní společností Čepro zapadá do energetické bezpečnosti státu, uvedl ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS), jehož resort je stoprocentním vlastníkem Čepra. Stanjura upozornil, že Čepro má třetí největší síť čerpacích stanic v Česku, dvě větší jsou ale vlastněné jinými státy, což by podle ministra mohlo být problematické v době krize. Zdůraznil také, že akvizice nebude financována ze státního rozpočtu.

Reklama

„V okamžiku, kdy některé důležité součásti trhu jsou vlastněny jinými státy, tak je docela logické předpokládat, že nejdřív by se plnily potřeby těchto států a pak až potřeby České republiky,“ řekl Stanjura. Jedničkou na trhu českých čerpacích stanic je polský PKN Orlen, dvojkou jsou stanice MOL, v nichž má většinový podíl Maďarsko.

Ministr také uvedl, že akvizice nebude financována ze státního rozpočtu, ale z prostředků Čepra. Podotkl přitom, že firma plní své hospodářské plány, je zisková a odvádí státu dividendy v plánované výši. „Každá firma má své rozvojové a investiční projekty, to je jeden z nich,“ řekl Stanjura. Cenu, za kterou Čepro konkurenční síť stanic kupuje, nechtěl zatím zveřejňovat, dokud nebude transakce uzavřena.

Miliardář Marek Čmejla

Kauza Mostecké uhelné: Soud potvrdil verdikt švýcarské prokuratury, který připravil Čmejlu o miliardy

Pražský městský soud uznal švýcarský rozsudek, který uložil miliardáři Marku Čmejlovi v kauze Mostecké uhelné společnosti (MUS) trest propadnutí majetku v hodnotě 204,2 milionu švýcarských franků (zhruba 5,2 miliardy korun). Vyhověl tak návrhu českého ministerstva spravedlnosti, respektive žádosti švýcarské prokuratury. Pokud rozhodnutí nabyde právní moci, bude švýcarský rozsudek vykonatelný i na území ČR.

Přečíst článek

Podle Stanjury může akvizice přinést výhody i motoristům, protože podle šetření ministerstva financí stanice Čepra i v době vysokých cen pohonných hmot loni v létě patřily k těm, které neměly přemrštěné marže. „Je dobré mít nějaký etalon, kdy vidíte, jaká je férová cena s přiměřeným ziskem,“ řekl.

Akvizici v současnosti posuzuje Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS). Obě firmy patří mezi sedm největších vlastníků čerpacích stanic v zemi a ÚOHS bude hodnotit, zda jejich spojení ovlivní hospodářskou soutěž na trhu s pohonnými hmotami. Úřad teď buď do 30 dní konstatuje, že spojení firem nebude mít za následek porušení hospodářské soutěže a fúzi povolí, nebo může řízení pokračovat až pět měsíců, v takovém případě stanoví pro spojení firem podmínky. Spojení obou společností bude platné až po rozhodnutí úřadu.

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme