Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

31. prosinec 2022. Poslední den evropské Sberbank. Pak banka definitivně skončí

Sberbank
Dušan Kütner / Newstream
 ČTK

V jednotlivých evropských státech již probíhá výplata klientů krachující ruské banky. Její evropská pobočka měla centrálu ve Vídni, rakouský záchranný fond tak již klientům vyplatil téměř miliardu eur. V Česku je lhůta na výplatu zajištěných vkladů tři roky, zákazníci tak mohou požádat o vklady do výše 100 tisíc eur do roku 2025.

Reklama

Evropská pobočka největší ruské banky Sberbank bude zlikvidována do konce roku a věřitelé budou vyplaceni. Oznámila to rakouská centrální banka (OeNB) a úřad pro dohled nad finančním trhem FMA. Sberbank Europe má sídlo ve Vídni.

Sberbank Europe byla uzavřena na příkaz Evropské centrální banky poté, co ECB varovala, že bance hrozí krach kvůli hromadnému vybírání vkladů v reakci na ruskou invazi na Ukrajinu.

Rakouský fond pojištění vkladů vyplatil na náhradách pojištěných vkladů 926 milionů eur (22,9 miliardy korun). Podle OeNB a FMA dostane fond od banky všechny peníze zpět.

fronta před KB

Vyplácení klientů Sberbank CZ začalo, vybrali 6,5 miliardy. Kvůli kurzu koruny přijdou o další desítky tisíc

Ode dneška si mohou klienti končící banky Sberbank CZ přijít na vybrané pobočky Komerční banky pro své peníze. Mají nárok na 100 procent vkladů až do výše 100 tisíc eur. Během prvního dne vyřídila banka zhruba 13 300 žádostí klientů Sberbank CZ a vyplatila náhrady vkladů za 6,5 miliardy korun, uvedl mluvčí KB Pavel Zúbek.

Přečíst článek

Reklama

Sberbank hrozí vyřazení ze systému SWIFT

Sberbank v Rusku obsluhuje více než 100 milionů klientů. Banka potvrdila, že všechny vklady budou vyplaceny v plné výši a pracuje na odchodu z evropského trhu.

Evropská komise v rámci nejnovějších sankcí zaměřených na ruský finanční systém kvůli invazi Ruska na Ukrajinu navrhla vyřazení Sberbank z mezinárodního platebního systému SWIFT, upozornila agentura Reuters.

Česká národní banka na začátku týdne pravomocně odebrala bankovní licenci Sberbank CZ. Kroky k odnětí licence banky zahájila ČNB 28. února. Důvodem bylo zhoršení situace Sberbank CZ kvůli odlivu vkladů po zahájení ruské invaze na Ukrajinu.

Před brněnskou pobočkou banky Sberbank na náměstí Svobody se 25. února 2022 ráno tvořila fronta. Uvnitř byli zaměstnanci plně vytížení rušením účtů a venku čekalo dalších zhruba 20 lidí. Lidé tak reagují na konflikt na Ukrajině, nechtějí už mít dále peníze na účtech ruské banky. Mimo jiné ve čtvrtek oznámil rušení účtů i Jihomoravský kraj.

Sberbank je bez bankovní licence, čeká ji likvidace

Česká národní banka pravomocně odebrala bankovní licenci Sberbank CZ. Centrální banka o tom informovala na svém webu. Sberbank míří k likvidaci.

Přečíst článek

Jiří Šmejc

PPF povede Jiří Šmejc. Do vedení investiční skupiny vstupuje Daniel Křetínský

Šéf Home Creditu Jiří Šmejc se nově stane CEO celé investiční skupiny PPF. Její dosavadní ředitel Ladislav Bartoníček nově povede nově zřízenou Advisory Board to Family. V ní vedle něj a Šmejce usedne také Daniel Křetínský, partner dcery zesnulého Petra Kellnera Anny, uvedla vdova po nejbohatším Čechovi Renáta Kellnerová v interním dokumentu, který má newstream.cz k dispozici. Posléze informaci potvrdil mluvčí PPF Leoš Rousek.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Logo Sberbanky na její pobočce v ruském Petrohradě

Sberbank se navzdory sankcím daří, banka vykázala ve druhém čtvrtletí rekordní zisk

Přečíst článek
Logo Sberbanky na její pobočce v Moskvě

Sberbank se definitivně stáhla z evropského trhu, poslední část koupil rakouský podnikatel

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme