Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Vyplácení klientů Sberbank CZ začalo, vybrali 6,5 miliardy. Kvůli kurzu koruny přijdou o další desítky tisíc

fronta před KB
ČTK
Stanislav Šulc

Ode dneška si mohou klienti končící banky Sberbank CZ přijít na vybrané pobočky Komerční banky pro své peníze. Mají nárok na 100 procent vkladů až do výše 100 tisíc eur. Během prvního dne vyřídila banka zhruba 13 300 žádostí klientů Sberbank CZ a vyplatila náhrady vkladů za 6,5 miliardy korun, uvedl mluvčí KB Pavel Zúbek.

Reklama

Ruská invaze na Ukrajinu a následné sankce Západu dopadly také na část obyvatel Česka. Kvůli problémům s financováním skončila tuzemská pobočka největší ruské banky Sberbank, které Česká národní banka zakázala na konci února nabízet bankovní služby. Klienti však v rámci pojištění vkladů mají nárok na výplatu svých prostředků.

Na výplatu náhrad vkladů má nárok přes 106 tisíc klientů banky, kterým bude vyplaceno 24,2 miliardy korun. 95 tisíc klientů jsou fyzické osoby a 11 tisíc klientů jsou právnickými osobami,“ prozradila předsedkyně výkonné rady a výkonná ředitelka Garančního systému finančního trhu Renáta Kadlecová.

Výplatu náhrad vkladů si je možné vyzvednout po dobu tří let od zahájení výplaty, tedy do 10. března 2025. Vzhledem k vysokému počtu vyplácených klientů očekáváme na pobočkách v prvních dnech velký nápor,“ upozornila Kadlecová.

Sberbank

Sberbank měla loni rekordní zisky. Evropu kvůli sankcím opouští

Ruská Sberbank odchází z Evropy. Největší ruská banka to odůvodnila velkým odlivem hotovosti z dceřiných firem a ohrožením bezpečnosti zaměstnanců a majetku. Rozhodnutí se netýká provozu banky ve Švýcarsku. Sberbank uvedla, že za loňský rok zvýšila čistý zisk o 64 procent na rekordních 1,25 bilionu rublů (264,5 miliardy korun).

Přečíst článek

„Startuje výplata klientů Sberbank dle plánu,“ uvedl dnes na Twitteru člen rady České národní banky Aleš Michl. Připomněl také, že klienti zkrachovalé banky mají v rámci systému garancí právo na plnou výši svých vkladů, a to až do výše částky odpovídající 100 tisíc eur. Těch je přitom podle Kadlecové většina.

„Výplata vkladů klientů Sberbank probíhá velmi plynule částečně i proto, že většina klientů využívá bezhotovostní výplaty," uvedl během dne Zúbek.

Obce mohou mít problém

Kadlecová však uvedla, že zhruba 2600 klientů mělo v bance uloženy částky přesahující limit. A pro tyto klienty, mezi nimiž mohou být například i obce či některé veřejné instituce, nastává ještě jedna komplikace.

Maximální limit výplaty činí 2 499 500 korun na jednoho vkladatele, což je ekvivalent částky 100 tisíc eur dle kurzu 24,995 koruny za euro vyhlášeného ČNB ke dni 28. února 2022,“ vysvětluje šéfka garančního systému. Právě k tomuto dni vyhlásila centrální banka faktický konec české Sberbank.

Od té doby však koruna značně posílila a momentálně se pohybuje v rozmezí 25,60 až 25,90 koruny za euro. Kdyby tak rozhodné datum pro výplatu vkladů bylo jen o pár dní později, mohli by klienti získat o vyšší desítky tisíc korun více.

Moskva, mrakodrapy

„Velká čtyřka“ opouští Rusko. Rozloučí se s tisícovkami zaměstnanců

Ruské firmy a vláda přijdou o špičkové poradenské, účetní a auditorské služby. Takzvaná velká čtyřka opouští trh a zbavuje se tamních obřích kanceláří, vyplývá z prohlášení firem.

Přečíst článek

Kadlecová dále připomíná, že je možné také požádat o zvýšenou náhradu, ta však může být přiznána jen ve výjimečných případech. „Jde o klienty, kterým byla na účet připsána částka například jako úhrada kupní ceny za prodej nemovitostí. Dále pokud jde o vypořádání společného jmění manželů při rozvodu, o dědictví, jedná se o výplatu pojistného plnění za úraz nebo pokud jde například o odstupné při výpovědi z pracovního poměru,“ uvádí se na stránkách Garančního systému finančního trhu.

Jak žádat o výplatu pojištěných vkladů

Garanční systém vybízí klienty, aby upřednostnili bezhotovostní výplaty náhrad vkladů, a to na již existující účet, a to za účelem úspory času i větší bezpečnosti.

  • bezhotovostní výplatu je možné provést na všech pobočkách Komerční banky
  • výplata hotovosti je možná jen na 40 vybraných pobočkách Komerční banky. Požadavek na hotovostní výplatu přesahující 100 tisíc korun je nutné oznámit příslušné pobočce nejméně dva pracovní dny předem
  • připravte si potřebné doklady:

- fyzické osoby – platný průkaz totožnosti (občanský průkaz, pas, případně průkaz o povolení trvalého pobytu),

- fyzické osoby podnikatelé – platný průkaz totožnosti (občanský průkaz, pas, případně průkaz o povolení trvalého pobytu) a doklad o oprávnění k podnikatelské činnosti,

- právnické osoby – originál, úředně ověřená kopie nebo elektronicky podepsaný platný výpis z Obchodního/jiného veřejného rejstříku ne starší než tři měsíce a průkaz totožnosti osoby, která je zástupcem právnické osoby (platný občanský průkaz, pas, případně průkaz o povolení trvalého pobytu). V případě částek vyšších než ekvivalent 15 tisíc eur mohou být vyžadovány též doklady ke zjištění totožnosti skutečného majitele.

peníze, ilustrační foto

Inflace se v únoru přiblížila 11 procentům, shodují se ekonomové

Meziroční inflace se v únoru dostala nad 10 procent, podle ekonomů stoupla na 10,3 až 10,6 procenta z lednových 9,9 procenta. V dalších měsících by podle analytiků měla dál růst. Oficiální odhad inflace zveřejní Český statistický úřad 10. března.

Přečíst článek

Trinity Bank

Trinity Bank zvyšuje úročení u nižších částek na 3,68 procenta

Trinity Bank od 5. března zvýšila úrokovou sazbu na účtu Dobrý klient na 3,68 procenta ročně. Úročení platí do částky 400 tisíc korun. Nad tuto částku banka úročí vklad 3,18 procenta ročně. Banka to oznámila v dopise klientům. 

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme