Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

16 miliard. Tolik dostal klan Rausnitzů za Meoptu

Meopta stála 16 miliard, ukázal znalecký posudek
Profimedia
 ČTK

Nadnárodní investiční fond Carlyle Group loni za stoprocentní podíl ve společnosti Meopta-optika, která v Přerově vyrábí optické produkty pro průmyslové, vojenské a spotřební použití, zaplatil bezmála 16,1 miliardy korun. ČTK informaci získala ze znaleckého posudku, který ocenil jmění Meopty-optika v souvislosti s její následnou fúzí s firmou Meopta.

Reklama

Podíl v Meoptě-optice fond Carlyle Group koupil od rodiny Rausnitzů prostřednictvím dceřiné společnosti Prism BidCo. Transakce byla oznámena loni na jaře a v létě ji schválil Úřad pro ochranu hospodářské soutěže. Fond Carlyle Group se stal majitelem Meopty-optiky na začátku loňského října.

Znalci v posudku stanovili hodnotu jmění Meopty-optiky na 16,424 miliardy korun. Pořizovací cena stoprocentního podílu v Meoptě-optice je v posudku stanovena na 16,06 miliardy korun. Meopta-optika se loni sloučila se svým novým stoprocentním vlastníkem - firmou Meopta, kterou kvůli nákupu přerovského podniku založil investiční fond Carlyle Group. Meopta-optika poté zanikla a nástupnickou firmou se stala Meopta. Jejím stoprocentním vlastníkem je prostřednictvím firmy Prism SecurityCo investiční fond Carlyle Group.

„Ve společnosti Meopta jsme identifikovali atraktivní příležitost investovat do vysoce kvalitního a diferencovaného podniku. Kromě jedinečného vertikálně integrovaného výrobního procesu nabízí společnost prvotřídní odborné znalosti v oblasti navrhování, výroby, montáže a testování optických komponentů a systémů a má dobré předpoklady těžit ze silných sekulárních trendů a rostoucí poptávky po svých specializovaných produktech napříč různorodými koncovými trhy,“ komentoval akvizici výkonný ředitel investičního poradenského týmu Carlyle Europe Partners Friedel Drees.

Konec jedné rodinné ságy

Areál Meopty v Přerově zahrnuje 140 tisíc metrů čtverečních výrobních prostor. Meopta zaměstnává 1700 lidí a 90 procent produkce exportuje. Společnost Meopta-optika v roce 2022 zvýšila čistý zisk o třetinu na rekordních 1,078 miliardy korun z 806,4 milionu korun v roce 2021. Její tržby předloni hlavně díky vysoké poptávce po optoelektronice určené pro polovodičový průmysl vzrostly o 1,364 miliardy korun na 5,038 miliardy korun, což je také nejvyšší hodnota v historii firmy. Loni od ledna do září Meopta-optika utržila 2,75 miliardy korun a měla zisk 378,2 milionu korun.

Reklama

Hlavním akcionářem Meopty-optiky byl dlouho Čechoameričan Paul Rausnitz. V roce 2018 ve věku 90 let zemřel. Přerovskou firmu od té doby vlastnil synovec předchozího majitele Gerald Rausnitz a jeho syn David Rausnitz. Mezi zájemci o podíl v Meoptě byla firma Carl Zeiss a fond Carlyle Group, se kterým se vlastníci Meopty nakonec dohodli.

Meopta

Rodinná sága Rausnitzů v Meoptě skončila. Přerovskou firmu nově vlastní americký fond

Nadnárodní investiční fond Carlyle Group se na začátku října stal stoprocentním vlastníkem společnosti Meopta-optika, která v Přerově vyrábí optické produkty pro průmyslové, vojenské a spotřební použití. Podíl v Meoptě koupil fond od rodiny Rausnitzů prostřednictvím dceřiné společnosti Prism BidCo. Hodnota transakce, která byla oznámena letos na jaře a v létě ji schválil Úřad pro ochranu hospodářské soutěže, nebyla zveřejněna. Hospodářské noviny v květnu uvedly, že Carlyle Group koupí stoprocentní podíl za necelých 700 milionů eur (17,3 miliardy korun).

Přečíst článek

Fondu v Česku patří start-up Phrase, který vyvíjí cloudovou platformu pro automatizaci a lepší efektivitu jazykových překladů, a také majoritní podíl v brněnském výrobci elektronových mikroskopů Tescan Orsay. V Evropě má Carlyle Group pobočky ve Francii, Německu, Irsku, Itálii, Lucembursku, Nizozemsku, Španělsku a Velké Británii.

Přerovské Meoptě loni vzrostl zisk o třetinu

Přerovská společnost Meopta hlásí rekordní zisky i tržby, pomohla i zvýšená poptávka po polovodičích

Společnost Meopta-optika, která v Přerově vyrábí optické produkty pro průmyslové, vojenské a spotřební použití, v roce 2022 zvýšila čistý zisk o třetinu na rekordních 1,078 miliardy korun z 806,4 milionu v roce 2021.

Přečíst článek

Jiří Hlavenka: Češi jsou dobří tvůrci produktů, ale mizerní obchodníci

Jiří Hlavenka: Češi jsou dobří tvůrci produktů, ale mizerní obchodníci

Když někdo na Západě přijde se startupovým nápadem, obvykle přemýšlí hlavně o trhu, obchodu, marketingu. „My jsme spíše velmi dobří tvůrci produktů, možná v něčem lepší než Silicon Valley,“ řekl v rozhovoru pro Export.cz investor a podnikatel Jiří Hlavenka. „Silicon Valley říká – my jsme tvůrci byznysu. Většina českých startupů, jeden vedle druhého – a mám zkušenosti s mnoha desítkami – hapruje v obchodě,“ zdůrazňuje finančník, který je také radním Jihomoravského kraje pro vědu, výzkum a inovace.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme