Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

V Česku vzniká optická velmoc. Fond Carlyle po výrobci mikroskopů získal majoritu v Meoptě

Výstava Kouzelný svět optiky byla v roce 2018 věnována 85. výročí založení největší tuzemské optické firmy Meopta.
profimedia.cz
 ČTK

Nadnárodní investiční fond Carlyle Group potvrdil nákup majoritního podílu ve společnosti Meopta-optika, která v Přerově vyrábí optické produkty pro průmyslové, vojenské a spotřební použití. Rodina Rausnitzů, která Meoptu dosud vlastnila, si v přerovském podniku ponechá menšinový podíl.

Reklama

"Transakce podléhá obvyklému schválení regulačními orgány a její uzavření se očekává v roce 2023," stojí v prohlášení, které bylo zveřejněno na webu společnosti Meopta-optika.

Zaměstnanec společnosti Tescan při montáži mikroskopu 14. listopadu 2019 v původním závodě firmy v Brně-Kohoutovicích.

Transakce roku. Výrobce mikroskopů Tescan bude patřit americkému investičnímu obru

Novým většinovým majitelem brněnského výrobce elektronových mikroskopů Tescan Orsay Holding se stala globální investiční společnost Carlyle původem z USA. V tomto odvětví investuje dlouhodobě a výkonný ředitel Vladimir Lasocki Tescan zmínil jako posledního nezávislého hráče na trhu, uvedl ve společné tiskové zprávě obou firem. Hodnotu transakce firmy nezveřejnily. Podle listopadové zprávy Hospodářských novin by to mělo být mezi sedmi a devíti miliardami korun a jde o jednu z pěti největších letošních transakcí na tuzemském trhu.

Přečíst článek

Hospodářské noviny v pondělí uvedly, že Carlyle Group koupí stoprocentní podíl za necelých 700 milionů eur, což je v přepočtu zhruba 16 miliard korun.

Atraktivní příležitost 

"Ve společnosti Meopta jsme identifikovali atraktivní příležitost investovat do vysoce kvalitního a diferencovaného podniku. Kromě jedinečného vertikálně integrovaného výrobního procesu nabízí společnost prvotřídní odborné znalosti v oblasti navrhování, výroby, montáže a testování optických komponentů a systémů," řekl k akvizici výkonný ředitel investičního poradenského týmu Carlyle Europe Partners Friedel Drees.

"Firma má dobré předpoklady těžit ze silných sekulárních trendů a rostoucí poptávky po svých specializovaných produktech napříč různorodými koncovými trhy," dodal.

Šance na expanzi

Fondu Carlyle Group v Česku patří start-up Phrase, který vyvíjí cloudovou platformu pro automatizaci a lepší efektivitu jazykových překladů, a od loňského roku také majoritní podíl v brněnském výrobci elektronových mikroskopů Tescan Orsay.

Síť tuzemských obchodů s optikou Eiffel Optic zkrachovala.

Síť obchodů s brýlemi Eiffel Optic zkrachovala, na výplaty už nemá

Síť tuzemských obchodů s optikou Eiffel Optic zkrachovala. Insolvenční návrh na sebe podala sama firma, dluží okolo 86 milionů korun. Peníze nemá ani na lednové výplaty. Ja¨ko první na to upozornil server Seznam Zprávy s odkazem na insolvenční návrh, zveřejněný v insolvenčním rejstříku.

Přečíst článek

Meopta zaměstnává přes 1700 lidí, z toho více než 300 ve výzkumu a vývoji. "Věříme, že společnost Carlyle je díky svým hlubokým zkušenostem v našem odvětví a výsledkům v oblasti růstu a internacionalizace předních evropských technologických podniků pro Meoptu ideálním partnerem na další etapě naší cesty. Těšíme se na spolupráci, která urychlí naše plány růstu a mezinárodní expanze," uvedla generální ředitelka Meopty Alena Moore.

Podle nynějšího majoritního akcionáře Geralda Rausnitze se Meopta stala lídrem v oblasti optických, optomechanických a optoelektronických řešení. "Protože jsem tuto firmu vybudoval se svým zesnulým strýcem Paulem Rausnitzem a později se svým synem Davidem, je pro mě a mou rodinu odkaz společnosti Meopta nesmírně důležitý. Jsem přesvědčen, že jsme našli správné správce pro její dlouhodobý růst a úspěch," uvedl Rausnitz.

Olympus (ilustrační foto)

Bývalá ikona fotografického průmyslu Olympus se zaměří jen na lékařství

Japonská společnost Olympus, která před mnoha lety získala věhlas jako výrobce fotoaparátů, chystá prodej divize mikroskopů. Podle zdrojů agentury Reuters by za ni mohla získat více než 300 miliard jenů (přes 54 miliard Kč), což by znamenalo odprodej největší části skupiny. Cílem podniku je věnovat se lékařským technologiím.

Přečíst článek

V roce 2021 Meopta vykázala rekordní čistý zisk 806,4 milionu korun, meziročně se zvýšil téměř osminásobně. Společnost hlavně díky vyšší poptávce po optoelektronice určené pro polovodičový průmysl a dentální medicínu v roce 2021 utržila 3,675 miliardy korun. Tržby meziročně vzrostly o miliardu korun a byly nejvyšší v historii podniku.

Hlavní část tržeb předloni Meopta získala ve strategických systémech, do kterých spadá optoelektronika. V této kategorii výrobků podnik utržil 2,793 miliardy korun. Následovala volná optika (350,3 milionu korun), sportovní optika (343,2 milionu korun) a vojenská technika (141,1 milionu korun). Zhruba 90 procent produkce Meopta-optika v roce 2021 exportovala do více než 70 zemí.


 

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

EPH miliardáře Křetínského koupil jednu a půl elektrárny v Nizozemsku. Je trojkou na trhu

EPH miliardáře Křetínského koupil jednu a půl elektrárny v Nizozemsku. Je trojkou na trhu

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme