Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Zlato má za sebou silný kvartál, letos bude atakovat 2400 dolarů za unci

Češi chtějí čelit inflaci investicemi do zlata či nemovitostí
iStock

Zlato má za sebou nejlepší měsíc za déle než tři roky. Těží ze sázek na nižší úroky ve Spojených státech a ze svého statutu bezpečného přístavu v časech geopolitických změn. Jeho cena o Velký pátek posílila na historické maximum okolo 2 230 dolarů za troyskou unci.

Reklama

Za celý měsíc zlato přidalo devět procent, zaznamenalo tak nejvýraznější měsíční nárůst od července 2020. Vykázalo rovněž druhý čtvrtletní růst za sebou. Investoři na něj nyní sází, protože očekávají snížení sazeb ze strany amerického Fedu i ECB v nadcházejících měsících.

rakouský ekonom a člen rady ECB Robert Holzmann

Guvernéři ECB: V Evropě začnou klesat úrokové sazby dříve než v USA

Evropská centrální banka (ECB) by mohla zahájit snižování úrokových sazeb dříve než americká centrální banka (Fed). V rozhovoru s rakouským listem Kronen Zeitung to uvedl guvernér rakouské centrální banky Robert Holzmann, který je zároveň členem Rady guvernérů ECB.

Přečíst článek

A růst by mohlo i nadále, a to pokud trhy začnou očekávat, že americká centrální banka (Fed) výrazně sníží úroky. "Má potenciál udržet se na těchto maximech, ale vidíme, že se v krátkodobém horizontu objevují známky vyčerpání nákupů," uvedl analytik Daniel Ghali ze společnosti TD Securities.

Růstu ceny zlata mohla i Švýcarská národní banka. Ta na svém březnovém zasedání nečekaně snížila sazby, což vyvolalo spekulace, že by k podobným krokům mohly přistoupit i další významné centrální banky. Podle nástroje FedWatch společnosti CME obchodníci v současné době očekávají, že Fed v červnu sníží sazby s pravděpodobností 64 procent.

Kurz koruny vůči euru

Koruna slábne, hlavně kvůli inflaci a malému výkonu ekonomiky

Česká měna v letošním prvním čtvrtletí vůči oběma hlavním světovým měnám výrazně oslabila. K euru klesla z kurzu 24,70 koruny k aktuálním 25,30 koruny za euro, což odpovídá ztrátě 2,5 procenta. K dolaru propadla o 4,5 procenta z 22,50 koruny na 23,50 koruny za dolar. Vyčetl to analytik Cyrrusu Vít Hradil.

Přečíst článek

Nižší úrokové sazby jsou pro cenu zlata příznivé, protože snižují jeho nevýhodu proti investicím, které přinášejí výnos, jako jsou například dluhopisy. Vyhlídky na pokles úroků v USA navíc podkopávají kurz dolaru, což snižuje cenu zlata z pohledu držitelů jiných měn. 

"Tak jak tak, zlato dokázalo meziročně zhodnotit o 14 procent, a to i navzdory loňským rostoucím sazbám ze strany centrálních bank. Až začne cyklus snižování sazeb, je reálné očekávat, že bude tvořit nová historická maxima. Letos očekávám růst o 20 procent," konstatuje analytik Golden Gate Pavel Ryba.

Ceny rostou také díky tomu, "že celosvětově stále panuje velké geopolitické napětí", což by mohlo investory přimět obrátit se ke zlatu jako neutrálnímu rezervnímu aktivu, uvedl analytik Everett Millman ze společnosti Gainesville Coins.

Zlato zakončilo rok 2023 na úrovni 2 072 dolarů za troyskou unci, což byl meziroční nárůst o 13,3 procent, čímž porazilo v roce 2023 inflaci nejen v dolarech, ale téměř ve všech světových měnách. "V roce 2024 předpokládám, že cena zlata překoná hranici 2 400 dolarů za unci," uzavírá Ryba.

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme