Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Týden tradera: Začíná být divoko. Akciové výprodeje srazily S&P 500 pod pět tisíc bodů

akciový výprodej
ČTK / AP
Kryštof Míšek

Uplynulý týden se nesl na vlně mohutných výprodejů na světových burzách. Výhled na vyšší sazby po delší dobu v kombinaci s dalšími rozbroji na Blízkém východě začínají podrývat důvěru investorů. Po delším čase se hlavní americký index S&P 500 podíval pod hladinu 5000 bodů. Růst tržní volatility tak rozhodně nemusí být u konce.

Reklama

Významnou stopu na trhu nechal úterní výstup šéfa amerického Fedu Jerome Powella. V americké centrální bance začíná vítězit názor, že hlavní je teď dosáhnout dvouprocentního cíle pro inflaci za každou cenu. Bankéř se nechal slyšet, že poslední data ukazují na nedostatek pokroku při snižování inflace. Podle něj tento růst cenové hladiny není standardní případ přehřáté poptávky a je vhodné nechat současnou měnovou politiku působit déle. To na trhy nepůsobilo dobře, případný první pokles sazeb se očekává nyní spíše v září nebo vůbec. Trhy tak korigují své předchozí dosažené zisky ze začátku roku.

V USA směřují na trh fondy na spotový bitcoin, část analytiků to má za novou éru

V noci se bitcoin zlomově „rozpůlil“. Co to znamená pro jeho další cenový vývoj?

V noci na dnešek se odehrálo napjatě vyhlížené „půlení“ bitcoinu. V celé historii této nejstarší a nejrozšířenější kryptoměny teprve čtvrté.

Přečíst článek

Napětí mezi Izraelem a Íránem se stále stupňuje. Útok na Írán v pátečních ranních hodinách dle odhadů sloužil jako odvetné opatření. Izrael se několik dní zabýval tím, jak zareagovat na víkendové útoky. Pokračující napětí na Blízkém východě může dál tlačit ropu až nad 100 dolarů za barel, rovněž inflační tlaky mohou zesílit. To opět vytváří tlak směrem k restriktivnější měnové politice ve vyspělých zemích s negativním dopadem na finanční trhy.

Eskalace konfliktu na Blízkém východě zdraží ropu

V případě otevřeného konfliktu mezi Izraelem a Íránem by cena ropy mohla vystoupat až na dvojnásobek, barel černého zlata by tak stál 180 dolarů, varují analytici. Investoři zatím ale zůstávají obdivuhodně klidní. Cena ropy stagnuje či mírně klesá. Ve středu se barel severomořské ropy Brent obchodoval pod 89 dolary.

Přečíst článek

Výborné výsledky za uplynulý kvartál předvedl Netflix. Společnost vykázala v prvním čtvrtletí čistý zisk ve výši 2,3 miliardy dolarů, ve srovnání s čistým ziskem ve výši 1,31 miliardy dolarů v minulém roce. Tržby vzrostly o 15 procent na 9,37 miliardy dolarů. Příjemně překvapil vývoj počtu uživatelů. Společnost získala v prvním čtvrtletí 9,33 milionu zákazníků, což je nejlepší výsledek od roku 2020 z dob pandemie COVID 19. Na akcie zůstávám pozitivní a případné poklesy mohou být pro investory příležitostí k vstupu do titulu.

Reklama

Související

Wall Street

Slabší duben zanechal na letošním růstu akciových indexů zatím jen malý zub

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme