Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Trump začal shánět peníze na pokutu. Jeho mediální firma jde na burzu

Bývalý americký prezident Donald Trump se svou manželkou Melanií
ČTK
 ČTK

Mediální a technologická společnost Trump Media & Technology Group někdejšího amerického prezidenta Donalda Trumpa vstoupí na burzu. Akcionáři veřejně obchodované firmy Digital World Acquisition schválili plán, podle kterého se firma spojí s Trumpovým podnikem. S akciemi Trumpovy firmy, jejíž hlavní součástí je sociální síť Truth Social, se tak brzy začne obchodovat na trhu Nasdaq v New Yorku, uvedla agentura AP.

Reklama

Na základě současné ceny akcií firmy Digital World bude TMTG podle agentury Reuters ohodnocena až na šest miliard dolarů (140,4 miliardy korun) a Trumpův většinový podíl bude mít cenu 3,6 miliardy dolarů. Po schválení akcionáři by mělo dalším krokem být příští týden dokončení transakce. Její budoucnost je však nejistá. Bývalý generální ředitel Digital World Patrick Orlando a bývalí obchodní partneři Trumpa Andy Litinsky a Wes Moss podali žaloby na zablokování fúze s tím, že mají nárok na více akcií za předchozí práci na transakci. Není bezprostředně jasné, jak a kdy budou tyto případy vyřešeny.

I kdyby byla dohoda příští týden dokončena, Trump nebude smět podle dříve dohodnutých podmínek po dobu šesti měsíců prodat ani část svého podílu ve sloučené společnosti, ani tento podíl využít k zajištění půjčky. Trump přitom aktuálně řeší otázku, jak pokrýt únorový finanční trest od newyorského soudu ve výši 454 milionů dolarů (přes deset miliard korun), ručitele zřejmě jeho tým stále nedokázal najít.

Digital World Acquisition je zatím prázdnou firmou. Takové podniky nemají obchodní aktivity a jejich účelem je vyhledávat investiční příležitosti. Až najdou vhodnou firmu, spojí se s ní, a tak ji s minimálními náklady a bez zdlouhavého schvalovacího procesu dostanou na veřejný trh.

TMTG za prvních devět měsíců roku 2023 prodělala 10,6 milionu dolarů a v roce 2022 vykázala ztrátu 23,2 milionu dolarů. Peníze na svůj provoz získala z konvertibilních směnek, které lze vyměnit za akcie. Její sociální síť Truth Social zahájila činnost v únoru 2022. Zatím nezveřejnila počet uživatelů. Výzkumná firma Similarweb odhaduje, že v únoru měla zhruba pět milionů aktivních uživatelů. To je výrazně méně než TikTok, který má dvě miliardy uživatelů, či Facebook se třemi miliardami uživatelů. Je to ale více než třeba síť Gettr, která měla v únoru méně než dva miliony uživatelů.

Zeť Donalda Trumpa má v Bělehradu velké plány.

Zeť Donalda Trumpa chce stavět luxusní hotely v Albánii a Srbsku

Zeť Donalda Trumpa Jared Kushner chce stavět na Balkáně. Vyhlédl si Bělehrad, hlavní město Srbska, a taky Albánii.

Přečíst článek

Donald Trump

Trump: USA určitě podrží spojence v NATO, pokud budou férově platit

Spojené státy v případě vítězství Donalda Trumpa v letošních prezidentských volbách určitě zůstanou členem NATO připraveným bránit spojence, pokud budou ostatní země platit svůj férový podíl na financování společné obrany. Trump to řekl v rozhovoru s britským euroskeptickým politikem Nigelem Faragem. Exprezident Trump zvolil mírnější tón než na předvolebním mítinku před měsícem, kdy pohrozil, že USA nechají evropské spojence napospas Rusku, pokud nebudou dávat dost na obranu.

Přečíst článek

Reklama

Související

Jerome Powell, šéf Fed

Politická válka v USA. Trumpovi spojenci kují pikle, chtějí narušit nezávislost Fedu

Přečíst článek
Bývalý americký prezident Donald Trump

Trump povede kampaň z lavice obžalovaných. K soudu jde jeho „držhubné“ pro pornoherečku

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme