Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Rubrik jde na burzu. Na miláčka ze Silicon Valley se stojí dlouhá fronta

Wall Street
iStock
 ČTK

Americká technologická společnost Rubrik podporovaná Microsoftem jde na burzu. Zájem o akcie firmy, která se specializuje na cloudové služby a zabezpečení dat, je přitom v primární veřejné nabídce (IPO) obrovský. Podle zdrojů agentury Bloomberg dvacetkrát převyšuje počet nabízených akcií.

Reklama

Start-up Rubrik měl přestat přijímat objednávky na nákup svých akcií v úterý v 16:00 newyorského času (22:00 SELČ). Na základě oznámení pro americkou Komisi pro cenné papíry (SEC) se očekává, že firma z prvního prodeje akcií získá až 713 milionů dolarů (16,8 miliardy korun).

Zdroje Bloombergu podrobnosti sdělily pod podmínkou zachování anonymity, protože informace jsou v této fázi neveřejné. Zástupce firmy žádost o komentář odmítl.

Společnost nabízí k prodeji 23 milionů akcií v ceně 28 až 31 dolarů za kus. Pokud by se podařilo akcie prodat na horní hranici tohoto rozpětí, měla by firma podle počtu nesplacených akcií uvedeného v záznamech pro burzovní komisi tržní hodnotu zhruba 5,4 miliardy dolarů (více než 127 miliard korun).

Cathie Woodová se zapojuje do boomu ChatGPT

Vlivná investorka Cathie Woodová se zapojuje do boomu ChatGPT. Koupila podíl v OpenAI

Investiční fond Ark Investment Management vlivné investorky Cathie Woodové koupil podíl v miláčkovi ze Silicon Valley, společnosti OpenAI. Woodová vsadila na to, že vznikající odvětví umělé inteligence přetvoří technologické prostředí.

Přečíst článek

Dosavadní převis poptávky po akciích firmy Rubrik je srovnatelný s převisem u softwarové firmy Ibotta, která se věnuje digitálnímu marketingu. S akciemi tohoto podniku se začalo na burze NYSE v New Yorku obchodovat minulý týden.

Společnost Ibotta nabídla akcie za 577 milionů dolarů a zájem více než dvacetkrát převýšil nabídku. To firmě umožnilo zvýšit velikost nabídky téměř o 17 procent na 6,56 milionu akcií a cenu nabízených akcií na 88 dolarů za kus, to znamená čtyři dolary nad horním koncem původně stanoveného pásma.

Očekává se, že upisovací cena akcií firmy Rubrik bude stanovena ještě dnes. Obchodovat s akciemi podniku by se mělo začít na burze NYSE ve čtvrtek pod symbolem RBRK. Nabídku akcií firmy organizují investiční banky Goldman Sachs Group, Barclays, Citigroup a Wells Fargo & Co.

Startup Apify od investorů získal dalších 70 milionů

Společnost Apify, která provozuje platformu pro automatizované stahování dat z webových stránek, získala investici 70 milionů korun, kterou využije na marketing, vývoj produktu a na růst vývojářské komunity.

Přečíst článek

Skotský ekonomický historik Niall Ferguson

Historik Niall Ferguson o AI: Tyto otázky určí, jak umělá inteligence změní svět

Skotský ekonomický historik Niall Ferguson je známý svými přesnými popisy technologických a ekonomických inovací. Pro agenturu Bloomberg nyní sepsal šestici klíčových otázek, jejichž odpovědi pomohou lépe chápat revoluci, již přináší současná vlna umělé inteligence. A také ukazuje limity, které první vlna generativní AI zatím má.

Přečíst článek

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme