Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Koruna k euru oslabila na devítiměsíční minima. Nejsilnější úrovně má už za sebou

Koruna k euru oslabila na devítiměsíční minima. Nejsilnější úrovně má už za sebou
ČTK
 ČTK

Koruna proti euru od začátku září oslabila o 1,2 procenta na 24,35 koruny za euro, a dostala se tak na nejslabší úrovně za posledních devět měsíců. Od začátku roku je slabší o 0,84 procenta, řekl analytik XTB Štěpán Hájek. Posílit podle něj nyní česká měna nemá důvod. Podle odhadů i dalších analytiků není vyloučený pokles kurzu až k hranici 24,50 Kč za euro.

Reklama

Koruna má nejsilnější úrovně za sebou

„Vývoj v regionu je potvrzením, že koruna má své nejsilnější úrovně za sebou, a do konce roku bychom se měli připravit spíše na její oslabení,“ uvedl Hájek. Upozornil, že oslabující koruna bude mít nyní přesah do ekonomiky, kde bude především zdražovat dovoz. Kvůli tomu by podle něj mohl pokles inflace po zbytek roku nejspíš zpomalovat.

Jednou věcí, která vytváří negativní pohled na korunu a může přispět k jejímu oslabení, je podle Hájka středeční zasedání polské centrální banky. Ta snížila sazby o 75 bazických bodů, což bylo výrazně nad očekávání, a potopila ostatní regionální měny, včetně koruny, uvedl analytik.

Poslední týdny se podle něj koruna odevzdala tržním mechanismům a náladě investorů. Česká národní banka na svém posledním zasedání formálně opustila intervenční režim, čímž dala trhu signál, že nechce agresivně bránit oslabení koruny. Zároveň neochota začátkem roku aspoň kosmeticky zvýšit sazby a dát trhu signál, že boj s inflací má ve svých rukou, nepomohl k větší důvěře investorů, uvedl Hájek.

Banky se vrhly na lov klientů mezi mladými. Slibují jim peníze navíc i nejnovější iPhone

Banky se vrhly na lov klientů mezi mladými. Slibují jim peníze navíc i nejnovější iPhone

Začátek nového školního roku i studijního semestru je tady a s tím už i tradiční novinková lákadla bank pro studenty a mladé lidi do třiceti let. Nejnovější bankovní marketingové akce cílí právě na nové mladé klienty, aby si zvykli na danou banku ještě, než si začnou sami vydělávat. Ti konzervativní totiž v bance obvykle pak už zůstanou. Noví klienti teď za sjednání účtu a splnění pár podmínek mohou získat finanční odměnu, mobil či případně další výhody. Připravili jsme pro vás přehled těch nejzajímavějších benefitů k tuzemským bankovním účtům pro mladé lidi.

Přečíst článek

Současně připomněl, že americká centrální banka Fed a Evropská centrální banka mezitím dál zvyšovaly sazby, které se zřejmě mohou do konce roku dostat ještě výše, ačkoli vrchol inflace mají stejně jako ČR několik měsíců za sebou. To snižuje úrokový diferenciál ve prospěch koruny, má negativní dopad na její vývoj a zájem investorů, vysvětlil Hájek.

Doplnil, že velmi důležité je také dění v regionu, jelikož koruna má tendenci korelovat s regionálními měnami. Polský zlotý oslabil v září k euru o 2,79 procenta na 4,59 zlotého za euro. O něco horší z pohledu dalšího vývoje inflace je vývoj vůči dolaru. Dolarový index od začátku měsíce posílil díky růstu výnosů ze státních dluhopisů o 1,28 procenta na 104,91 bodu, což dostalo pod tlak i ostatní měny. Dynamika oslabení koruny je podle Hájka ale nejsilnější. K dolaru česká měna oslabila o 2,42 procenta na 22,73 koruny za dolar.

Fed

Týden tradera: Nižší růst HDP v USA má pozitivní dopad na akciové trhy

Zklidnění na trhu práce nebo nižší růst HDP v USA, to jsou faktory, které pozitivně dopadají na akciové trhy. Hlavní americký index S&P 500 se tak vrací na letošní maxima kolem 4500 bodů a naznačuje, že září by nemuselo být tak jednoznačně negativní pro světové finanční trhy. Fed by totiž mohl mít už dostatečně „odpracováno“.

Přečíst článek

Čínský prezident Si Ťin-pching

Týden tradera: Čínská centrální banka překvapila trhy

Uplynulý týden přinesl zlepšení na klíčových akciových trzích, na tomto uvolnění má lví podíl další úprava úrokových sazeb ze strany čínské měnové autority a pak zejména silné hospodářské výsledky technologické společnosti NVIDIA. Ta překvapila investory další sadou skutečně výborných čísel. Akciové trhy se tak odrazily ze svých lokálních minim a index S&P 500 se vrátil blíže k 4500 bodům.

Přečíst článek

Reklama

Související

Česká koruna je evropský šampion. Jako jediná od začátku ruské invaze posílila vůči dolaru, euru a švýcarskému franku

Koruna je evropský šampion. Vylepšila 15letý rekord k euru, jako jediná od invaze posílila vůči dolaru, euru i franku

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme