Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Hrozí další zdražení sladkostí i tvrdého alkoholu. Vedra v Evropě ženou cenu cukru na nový historický rekord

Ceny cukru se kvůli vedrům šplhají na novodobé rekordy
iStock
Lukáš Kovanda

Nynější vlna veder, jež zasáhla Evropu, vyhání na historický rekord cenu cukru v EU. I v Česku tak hrozí další zdražování například sušenek a sladkostí, ovšem třeba i tvrdého alkoholu. Vedra totiž přináší ničivé sucho, jež zemědělským plodinám obecně neprospívá, a svědčí také škůdcům cukrové řepy.

Reklama

Výrobci a odběratelé cukru nyní dojednávají dodavatelské smlouvy pro sezónu 2023 až 2024, jež začíná v říjnu. Standardem jsou ceny přesahující 1000 eur za tunu, zjistila agentura Bloomberg. To je více než dvojnásobek cenové úrovně poloviny loňského roku. Tak dramatický nárůst se velmi pravděpodobně promítne i do citelného zdražení právě cukrovinek nebo tvrdého alkoholu, i v Česku. Tvrdý alkohol se produkuje za využití potravinářského lihu, jejž cukrovary produkují z melasy. Melasa je vedlejší produkt při výrobě cukru z cukrové řepy.

Ceny cukru bude v příštích čtvrtletích hnát vzhůru také to, že jeho zásoby napříč Evropou jsou nyní z velké části vyčerpané. K růstu cen přispěje konečně také zákaz používání pesticidů, které sice chrání cukrovou řepu před škůdci, ale zároveň ničí včelstva. Letos začátkem roku protestovali proti zákazu těchto pesticidů – zákazu z pera Evropské unie – francouzství zemědělci, když se stovkami traktorů zablokovali pařížské ulice. Již tehdy varovali, že nemožnost použití daných pesticidů ohrožuje úrodu cukrové řepy, čímž pádem vytváří mocný tlak na budoucí růst cen cukru. Francie představuje klíčového evropského producenta právě cukrové řepy, resp. cukru.   

Vývoj cen bílého cukru v EU Bloomberg, poskytnuto Lukášem Kovandou

cukr

Cukr a zlato zdražují, ceny ostatních komodit však míří dolů

Ceny komodit na světových trzích v prvním letošním pololetí klesly, největší zlevnění zaznamenaly energie a průmyslové kovy. Naopak zdražilo zlato či cukr. Tvrdí to analytik investiční společnosti XTB Jiří Tyleček. Komoditní index agentury Bloomberg ztratil od počátku roku deset procent.

Přečíst článek

Zdraví, wellness, biohacking

Biohacking: Adaptogen, co má účinky kofeinu a ještě působí proti virům i oparu

Eleuterokok je další z řady adaptogenů, které v seriálu Biohacking představujeme. Působí stimulačně, jako antivirotikum, i proti oparům - a také proti syndromu estrogenové dominance.

Přečíst článek

Pšeničný klas

Světové ceny potravin jsou nejníže od dubna 2021. Zlevnily obiloviny, zdražil cukr

Světové ceny potravin klesly v červnu opět klesly, jsou nejníže od dubna 2021. Způsobil to hlavně poklesu cen cukru, rostlinných olejů, obilovin a mléčných výrobků, uvedla to Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO).

Přečíst článek

Reklama

Související

Ceny komodit klesly o pět procent, nejvíce zlevnil zemní plyn.

Ceny komodit klesly o pět procent, nejvíce zlevnil zemní plyn. Naopak zdražuje cukr a káva

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme