Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Světové ceny potravin jsou nejníže od dubna 2021. Zlevnily obiloviny, zdražil cukr

Pšeničný klas
Pixabay
 ČTK

Světové ceny potravin klesly v červnu opět klesly, jsou nejníže od dubna 2021. Způsobil to hlavně poklesu cen cukru, rostlinných olejů, obilovin a mléčných výrobků, uvedla to Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO).

Reklama

Souhrnný index, který sleduje ceny obilovin, rostlinných olejů, mléčných výrobků, masa a cukru na mezinárodních trzích, v červnu klesl ve srovnání s předchozím měsícem o 1,7 bodu na 122,3 bodu. Index je nyní 23,4 procent pod rekordním maximem, na které vystoupal v březnu 2022 po zahájení ruské invaze na Ukrajinu. Hodnotu indexu za květen FAO revidovala na 124 bodů z původních 124,3 bodu.

Index cen rostlinných olejů se snížil meziměsíčně o 2,4 procenta a dosáhl nejnižší úrovně od listopadu 2020. Přispěl k tomu pokles světových cen palmového a slunečnicového oleje, který převážil nad zdražením sóji a řepkového oleje.

Ceny obilovin se ve srovnání s předchozím měsícem snížily o 2,1 procenta. Pokles cen zaznamenaly kukuřice, ječmen, čirok, pšenice a rýže.

Z bzeneckého provozu, v němž pracuje 200 lidí, jdou na trh sterilované okurky značky Znojmia

Orkla v Česku na konci roku zavře dva závody. Okurky či ovoce bude dovážet ze zahraničí

Závody potravinářské společnosti Orkla Foods Česko a Slovensko v Bzenci na Hodonínsku a v Panenských Břežanech v okrese Praha-východ budou utlumovat výrobu v posledním čtvrtletí tohoto roku a na konci roku jejich provoz skončí, uvedl mluvčí společnosti Martin Frýdl. Záměr ukončit výrobu v těchto závodech potvrdila společnost v březnu, nyní oznámila termín. O práci přijde kolem 250 zaměstnanců. Důvodem uzavření je dlouhodobá ztrátovost výroben. Jejich výrobky nahradí podle Frýdla externí dodavatelé ze střední či západní Evropy.

Přečíst článek

Ceny cukru se proti květnu snížily o 3,2 procenta, což znamenalo první pokles tohoto dílčího indexu po čtyřech po sobě jdoucích měsíčních nárůstech. Pomohl tomu dobrý průběh sklizně cukrové třtiny v Brazílii a nízká světová poptávka po dovozu.

Index cen mléčných výrobků oproti květnu poklesl o 0,8 procenta, zatímco index cen masa se prakticky nezměnil.

FAO také předpověděla, že produkce obilovin bude letos činit 2,819 miliardy tun, což je mírně více než v odhadu z minulého měsíce a o 1,1 procenta více než v roce 2022. Vyšší prognóza je podle organizace téměř výhradně způsobena lepšími vyhlídkami světové produkce pšenice, jejíž odhad se zvýšil o 0,9 procenta na 783,3 milionu tun.

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme