Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Evropské akcie posílily nejvíce za půl roku, pomohly vyhlídky na konec zvyšování sazeb

Evropské akcie zažily nejlepší den za půl roku
ČTK
 ČTK

Evropské akcie díky vyhlídkám na konec zvyšování úrokových sazeb v eurozóně výrazně posílily. Panevropský akciový index STOXX Europe 600 si připsal 1,52 procenta a uzavřel na 460,86 bodu. Zaznamenal tak nejvýraznější nárůst za šest měsíců.

Reklama

Evropská centrální banka zvýšila svou základní úrokovou sazbu o čtvrt procentního bodu na 4,50 procenta. Naznačila však, že nynější cyklus zvyšování úrokových sazeb už dospěl ke konci.

„Trhy se v zásadě radují, že je to konec cyklu. Proto i na zvýšení sazby o čtvrt procentního bodu reagují silným růstem,“ uvedla podle agentury Reuters analytička Pooja Kumraová ze společnosti TD Securities.

Největší letošní úpis akcií. Čipová firma Arm byla ohodnocena na bilion a čtvrt

Největší letošní úpis akcií. Čipová firma Arm byla ohodnocena na bilion a čtvrt

Britský návrhář čipů Arm stanovil cenu pro primární nabídku akcií (IPO) v New Yorku na 51 dolarů (1160 korun) za akcii, tedy na horním konci navrhovaného rozpětí. To oceňuje celou společnost na 54,5 miliardy dolarů (1,24 bilionu korun). Primární nabídka je největší v letošním roce, uvedla agentura Reuters. S akciemi firmy se na newyorské burze začalo obchodovat dnes.

Přečíst článek

ECB zahájila zvyšování úrokových sazeb loni v červenci. Tehdy základní sazbu zvýšila na 0,50 procenta z rekordního minima nula procent, na kterém ji držela od roku 2016. Zvyšování nákladů na úvěry obvykle pomáhá snížit inflaci, zároveň má však negativní dopad na hospodářský růst.

K růstu akciového trhu dnes přispěly mimo jiné energetické společnosti, které těží z růstu cen ropy. Cena severomořské ropy Brent dnes poprvé v letošním roce překročila 93 dolarů za barel.

Hlavní index německých akcií DAX si dnes připsal 0,97 procenta a uzavřel na 15.805,29 bodu. Hlavní index pařížské burzy CAC-40 se zvýšil o 1,19 procenta na 7308,67 bodu a index londýnské burzy FTSE 100 vzrostl o 1,95 procenta na 7673,08 bodu.

Reklama

Související

Wall Street

Týden tradera: Trhy připomínají investiční horečku z počátku tisíciletí

Přečíst článek
Evropské akcie jsou rekordně levné

Lukáš Kovanda: Evropu ničí zelená ideologie a přehnané regulace. Její akcie jsou rekordně nízko

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme