Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Draví investoři z Redditu jsou zpět. Tentokrát si zahráli s domácími potřebami

prodejna řetězce Bed, bath & beyond
iStock
Tereza Zavadilová
tzv

Akcie amerického řetězce domácích potřeb a dekoru Bed, Bath & Beyond letos vzrostly na šestinásobek. V pátek se ale zřítily skoro na půlku. Hrají si s nimi aktivističtí investoři. 

Reklama

Akcie Game Stopu, Nokie či kryptoměny Doge Coin byli ikonickými investicemi pandemické doby - sociální sítě plnily příběhy o tom, jak kdekdo pohádkově zbohatl na rychlé spekulaci s cenou a zrodil se fenomén meme akcií. Investoři spřádali své nájezdnické plány na fóru sociální sítě Reddit s názvem WallStreetBets. Vypadalo to, že hra skončila pádem trhů a kryptoměn, které nastaly poté, co se cyklus levných peněz otočil do inflační doby. Mnoho investorů do nestabilních akcií přišlo o peníze.

Parta z WallStreetBets je ovšem zpět. Hříčkou jsou akcie řetězce Bed, Bath & Beyond. Jejich cena zažila v poslední době pořádný veletoč. Během léta vystoupala z pěti dolarů skoro na třicet - a už se opět píší historky o zázračném zbohatnutí. 

A přišel prudký pád

Na sklonku tohoto týdne ovšem dostaly akcie Bed, Bath & Beyond celkem ránu. Vyšlo totiž najevo, že svého zhruba dvanáctiprocentního podílu ve firmě se zbavil vlivný aktivistický investor Ryan Cohen a jeho RC Capital. Právě on byl jedním z motorů současného růstu akcií firmy (Cohen roztáčel i obchody s akciemi GameStop, je dokonce ve vedení této firmy).  Růst akcií Bed, Bath & Beyond začal na jaře, když Cohen oznámil devítiprocentní podíl. Po oznámení prodeje podílu v pátek ráno akcie klesaly až o 45 procent. 

Elon Musk

Musk na Twitteru zavtipkoval o koupi Manchester United. Akcie klubu reagovaly růstem

Nejbohatší muž planety Elon Musk na sociální síti Twitter vtipkoval o koupi anglického fotbalového klubu Manchester United. Vtip se neobešel bez reakcí fanoušků, kteří by koupi uvítali, uvedla agentura Reuters. Akcie klubu v premarketu přidávaly i čtyři procenta, zisky ale postupně odepsaly.

Přečíst článek

Ekonomická situace Bed, Bath & Beyond není - podobně jako tomu bylo u dřívějšího miláčka drobných investorů GameStop - nijak slavná. Dotkly se jí problémy nejprve s pandemií, pak se zásobováním, musela zavírat obchody a propouštět lidi. Ve čtvrtletí reportovala pokles tržeb, ztrátu 358 milionů dolarů i negativní cash flow.

Investiční banky ohodnocují akcie firmy většinou doporučením „prodat”. Takže není vůbec jisté, jestli z posledního pádu akcie opět vybruslí. „Skutečnost, že RC Ventures plánuje zlikvidovat celý svůj podíl v akciích je jasným znamením toho, že podpora klíčových jmen stále menší a menší,” řekl pro Yahoo Finance Live analytik Wedbush Seth Basham. I jeho firma má na Bed Bath & Beyond doporučení „prodat”. „Je to katalyzátor, akcie mohou začít směrovat dolů,” dodal.

Ryan Cohen vydělal na spekulaci s akciemi Bed, Bath & Beyond pěkný balík - podle CNBC 59 milionů dolarů. Zda i „meme investoři”, to už tak jisté není.

George Soros

Soros těží z růstu akcií. Zvýšil svůj podíl v Amazonu. Portfolio rozšiřuje o Teslu

Miliardář a filantrop George Soros zvýšil přes svůj fond Soros Fond Managment podíl akcií ve velkých technologických firmách. Stalo se tak před sérií růstů akcií těchto firem v uplynulých čtyřech týdnech. Zvýšil podíl v největším e-shopu na světě Amazonu, softwarové společnosti Salesforce a konglomerátu Alphabet, informuje agentura Bloomberg.

Přečíst článek

Reklama

Související

Evropské akcie jsou rekordně levné

Lukáš Kovanda: Evropu ničí zelená ideologie a přehnané regulace. Její akcie jsou rekordně nízko

Přečíst článek
Čína zvažuje podporu pro akciový trh, který je na pětiletém minimu

Čína přemýšlí nad obří finanční injekcí pro svůj akciový trh. Ten je na pětiletém minimu

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme