Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Americké akcie oslabily. Investoři napjatě čekají na klíčové hospodářské statistiky

Investice (ilustrační foto)
iStock
 ČTK

Americké akcie oslabily. Investoři vyhodnocovali zápis z červnového zasedání měnového výboru americké centrální banky (Fed) a vedle toho čekají na nadcházející hospodářské statistiky, zejména pak na páteční zprávu o vývoji amerického trhu práce.

Reklama

Dow Jonesův index, který zahrnuje akcie třiceti předních amerických podniků, klesl o 0,38 procenta a uzavřel na 34.288,64 bodu. Širší index S&P 500 odepsal 0,20 procenta na 4446,82 bodu, zatímco index Nasdaq Composite, v němž je zastoupeno mnoho firem z odvětví vyspělých technologií, odepsal 0,18 procenta a obchodování uzavřel na 13.791,65 bodu.

Americká ekonomika vytvořila 225 tisíc pracovních míst

Ze zápisu z jednání Fedu vyplynulo, že se většina centrálních bankéřů na červnovém zasedání dohodla na ponechání úrokových sazeb na stejné úrovni, aby Fed získal čas a posoudil, zda bude nutné další zvyšování úroků. Většina investorů se i po zveřejnění zápisu přiklání k tomu, že Fed na červencovém zasedání zvýší základní úrokovou sazbu o čtvrt procentního bodu.

Před zasedáním budou zveřejněny klíčové ekonomické údaje, včetně páteční zprávy o vývoji nezaměstnanosti v USA za minulý měsíc. Ekonomové podle ankety agentury Reuters očekávají, že americká ekonomika v červnu vytvořila asi 225 tisíc nových pracovních míst. U míry nezaměstnanosti předpovídají pokles na 3,6 procenta.

Spoluzakladatel a šéf investiční společnosti Blackstone Stephen Schwarzman byl v roce 2022 nejlépe placeným CEO na světě.

Kdo ze šéfů ve světě bral loni sto milionů dolarů? Ne, Cook ani Musk to nejsou

Nejlépe placení generální ředitelé firem nejsou vždy těmi, kdo řídí největší společnosti. Šest z deseti nejlépe placených CEO v loňském roce řídilo společnosti, které nebyly v burzovním indexu pěti set největších amerických veřejně obchodovaných společností S&P 500, uvedl deník The Wall Street Journal s odkazem na data analytické a poradenské společnosti C-Suite Comp.

Přečíst článek

„Trhy jsou ve vyčkávacím režimu a vyhlížejí ekonomické údaje,“ uvedl analytik Paul Nolte ze společnosti Murphy & Sylvest Wealth Management. „Vzhledem k tomu, že Fed je na těchto datech závislý, je na nich závislý i trh,“ dodal.

Akcie firem zaměřených na čipy klesly

Nové objednávky na zboží vyrobené v USA v květnu vzrostly méně, než se očekávalo, což vyvolalo obavy ze zpomalení ekonomiky. Podle průzkumu v soukromém sektoru služeb v Číně mezitím aktivita v červnu rostla nejpomaleji za posledních pět měsíců.

Akcie firem zaměřených na čipy klesly po oznámení Číny, že omezí vývoz některých kovů široce používaných v polovodičovém průmyslu. Oslabil tak index Philadelphia Semiconductor, který mapuje tři desítky nejvýznamnějších producentů čipů. Klesly akcie firem Intel (o 3,3 procenta) či Texas Instruments (o 1,8 procenta).

Index S&P 500 vzrostl v pololetí o 16 procent

Americké akciové trhy letí vzhůru. Nasdaq si za pololetí připsal téměř 33 procent

V prvním pololetí se dařilo hlavně americkým akciovým trhům. Nejsledovanější akciový index S&P 500 vzrostl od začátku roku o více než 16 procent. Jeho výkonnost zastínil technologický index Nasdaq Composite, který si připsal téměř 33 procent, uvedl analytik společnosti Portu Lukáš Raška.

Přečíst článek

Akcie společnosti Meta Platforms si připsaly necelá tři procenta. Vzrostly před očekávaným spuštěním její aplikace Threads, která bude konkurovat twitteru. Meta Platforms zatím aplikaci nenabídne v Evropské unii. Společnost vyhodnocuje unijní regulaci sdílení dat mezi novou platformou a sítí Instagram.

Na devizových trzích posílil dolar, zisky mírně zvýšil po zveřejnění zápisu ze zasedání Fedu. Dolarový index, který vyjadřuje hodnotu dolaru ke koši šesti hlavních světových měn přidával 0,3 procenta na 103,35 bodu. Euro vůči dolaru vykazovalo pokles přibližně o čtvrt procenta na 1,0854 dolarů.

Sousoší symbolů burzovního obchodování - medvěda a býka - před burzou ve Frankfurtu nad Mohanem.

Týden tradera: Trhy vyhlížejí letní klid, Fed testuje vodu k dalšímu zvyšování sazeb

Poslední červnový týden přinesl u amerických akcií návrat blíže k předchozím dosaženým maximům, ale začíná být cítit, že se blíží prázdninová nálada a objemy transakcí budou klesat. Ekonomický vývoj přitom na další kvartály zůstává stále více napjatý, tomu nasvědčuje zejména pokračující zplošťování výnosové křivky. Mezi hlavní faktory patří letní období. Spread u 10letých a 2letých výnosů na federálních dluhopisech nyní představuje více než -1 procento. Zatímco u 10letých a 1letých výnosů je spread dokonce -1,56 procenta. Očekávání klidnějších podmínek na trhu v létě se ne vždy naplní, ale horší likvidita způsobuje, že investoři se obávají držet pozice, protože se obávají, že je nebudou moci opustit, pokud se trhy pohnou proti nim.

Přečíst článek

Reklama

Související

Týden tradera: „Medvědi“ se vracejí naplno do hry, burzy ohrožuje zvýšení sazeb Fedu

Týden tradera: „Medvědi“ se vracejí naplno do hry, burzy ohrožuje zvýšení sazeb Fedu

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme