Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Akcie Tesly klopýtly. Můžou za to slabší prodeje v Číně

Tesla Model X
ČTK
Veronika Kudrnová
vku

Tesla čelí plíživému problému. Klesají jí prodeje na jednom z hlavních trhů - v Číně. Světová jednička mezi výrobci elektromobilů tam v září prodala meziročně o 11 procent méně elektroaut. A investoři to nenechali bez povšimnutí. Akcie Tesly ztrácejí kolem dvou procent.

Reklama

Prodeje elektromobilů značky Tesla vyrobených v Číně se v září meziročně snížily o 10,9 procenta, uvádí to v neděli zveřejněná statistika Čínské asociace osobních automobilů. Zpráva o poklesu prodejů nenechala investory chladnými. Hned v pondělí to automobilce spočítali, akcie Tesly odepisují kolem dvou procent.

Tesla během září prodala 74 073 elektrických vozidel vyrobených v Číně. Zpráva o poklesu prodejů přichází jen týden poté, co společnost oznámila dodávky vozidel ve třetím čtvrtletí, které byly nižší než v předchozím čtvrtletí.

„Postupný pokles objemů zapřičinily plánované odstávky výroby, které si vyžádaly práce na modernizaci závodů,“ uvedla společnost s tím, že její letošní cíl 1,8 milionu vyrobených vozů zůstává nezměněn.

Tesla začala od konce loňského roku snižovat ceny svých vozů po celém světě ve snaze podpořit poptávku. Dovedly ji k tomu právě obavy ze zpomalujících spotřebitelských výdajů na trzích, jako jsou USA a Čína, a také z rostoucí konkurence mezi elektromobily. Nejnovější kolo zlevňování vybraných modelů ohlásila jen před několika dny. Model 3 a Model Y lze pořídit s výraznou slevou až dva tisíce dolarů, zatím tedy jen v USA.

Tesla oznámí hospodářské výsledky za třetí čtvrtletí 18. října.

Škoda Enyaq IV

Kolik stojí ojetý elektromobil? V průměru přes milion

Průměrná cena ojetých elektromobilů v Česku již druhý rok stagnuje na 1,1 milionu korun. To je 3,5 krát více, než je průměrná cena ojetých aut na českém trhu. Ojeté vozy s hybridním pohonem stojí v průměru 977 tisíc korun. Vyplývá to ze statistik portálu TipCars.

Přečíst článek

Strach Tesly z čínských aut roste. Razantně zlevňuje, ale jen někde

Čínští výrobci levných elektromobilů přidělávají starost nejbohatšímu muži na planetě Elonu Muskovi. Šéf automobilky Tesla proto nařídil jít s cenou vybraných modelů dolů. Model 3 a Model Y výrazně zlevňují, zatím ale jen v ve Spojených státech.

Přečíst článek

Reklama

Související

Elektromobil Xiaomi SU7

Elektroauto od Xiaomi zafungovalo a je z něj hit. Akcie firmy míří vzhůru

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme