Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Airbus otřásl trhem. Firma zhoršila hospodářský výhled a evropské akcie zamířily dolů

Airbus A350 neo
ČTK
 ČTK

Evropské akcie oslabily. Nedařilo se zejména výrobci letecké techniky Airbus, který v pondělí zhoršil hospodářský výhled. Panevropský akciový index STOXX Europe 600 klesl o 0,3 procenta na 517,7 bodu.

Reklama

Airbus odepsal 9,4 procenta. Největší evropská letecká skupina oznámila, že snižuje celoroční výhled, včetně dodávek letadel a tvorby zisku. Index sledující výrobce letecké a obranné techniky v návaznosti na to klesl o 3,8 procenta.

Index technologických firem v čele se společnostmi, které jsou navázané na výrobce čipů, se dnes v jednu chvíli přiblížil třítýdenním minimům. Ztráty ale následně smazal a uzavřel 0,2 procenta v plusu.

Akcie německé farmaceutické společnosti Merck KGaA odepsaly 5,7 procenta. Výrobce léků oznámil, že zastavil testování přípravku xevinapant na pokročilé stadium rakoviny v hlavě a krku.

Pozornost trhu se bude i nadále soustředit na první kolo francouzských parlamentních voleb, které se uskuteční koncem týdne. Generální ředitel pařížského provozovatele burzy Euronext uvedl, že vyhlídka, že se k moci dostane extremistická strana s malými nebo žádnými zkušenostmi s vládnutím, investory znepokojuje.

Reklama

Vakcína proti covidu-19

Lukáš Kovanda: Vydělal Pfizer na covidu? Akcie firmy jsou na desetiletém minimu

Tahle zpráva šéfku Evropské komise jistě nepotěšila, a zvláště ne před nedávnými eurovolbami. Vyšetřovatelé Úřadu evropského veřejného žalobce totiž letos převzali případ jejího podezřelého vyjednávání s šéfem amerického farmaceutického gigantu Pfizer Albertem Bourlou stran covidových vakcín.

Přečíst článek

Golden Goose odložila vstup na burzu

Výrobce „obnošených“ tenisek, které obouvá i Taylor Swift, odložil vstup na burzu

Italský výrobce luxusních tenisek Golden Goose odkládá vstup na burzu. Firma v úterý uvedla, že kvůli politickým nepokojům v Evropě zatím od primární veřejné nabídky akcií (IPO) odstupuje. Právě nejistota spojená s výsledkem voleb do Evropského parlamentu (EP) a situací ve Francii značně rozkolísala evropské trhy, uvedl server CNBC.

Přečíst článek

Týden tradera: Obchodní i politické půtky přijaly trhy s klidem

Trhy zatím jen málo reflektují vzrůstající rizika v oblasti zadlužení vyspělých států, jako je Francie, i tenzi v globálním obchodě, zejména pak na trase EU - Čína. Hlavní americký index S&P 500 se tak dotknul mety 5500 bodů.

Přečíst článek

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme