Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

zdravotnictví - informace o tématu

Sněmovna opět schválila dobrovolnou přesčasovou práci lékařů, která budí spory

Sněmovna znovu schválila dobrovolné přesčasy pro lékaře. Část z nich hrozí, že je přestane sloužit

Sněmovna znovu schválila dočasné zavedení možnosti další přesčasové práce ve zdravotnictví. Ustanovení budí spory a část lékařů pracujících v nemocnicích hrozí, že přestane přesčasy sloužit.

Přečíst článek
Řecké zdravotnictví je na hraně kolapsu

Řecké zdravotnictví je na pokraji kolapsu, chybí lékaři i sanitky

Řecké ostrovy se svojí idylickou krajinou překypují turisty, jejich zdravotnictví je ale na hraně kolapsu. Úmrtí mladé ženy v pokročilém stadiu těhotenství a jejího nenarozeného dítěte jsou jen dva případy smrti kvůli chronickému nedostatku záchranářů a zdravotníků, píše server Politico.

Přečíst článek
ministr Válek

Politický diář Jany Havligerové: U ministra Válka dobrý

Bohorovnost šéfa zdravotnictví Válka je nekonečná. Všechno co má rezort v gesci, se podle něj zlepšuje. Lékařů na počet obyvatel máme dost, i když „samozřejmě potřeba jejich nějakého počtu tady je“, nedostatek nelékařského personálu, zvláště sester existuje, ale problém to bude hlavně kolem roku 2030, a bude se to urychleně řešit. Nedostatky v primární péči vyřeší podle Válka pojišťovny, návrh zákona v tomto duchu předloží sněmovně příští rok. A nedostatek určitých léků? „Jsou léky, které úplně zmizely a už nikdy nebudou a my si budeme muset zvykat, že je výrobce přestal vyrábět.“ A je to.

Přečíst článek
Barbora Vaculíková, první dáma českého zdravotnictví

Manažerka Penty Vaculíková: V péči o seniory jsme jedničkou na trhu. A budeme dál růst

Společnost Penta Hospitals v Česku provozuje 31 domů pro lidi s Alzheimerovou chorobou, jinými slovy stařeckou demencí. Penta je největším soukromým poskytovatelem „pobytových sociálních služeb v Česku“. Nejsou to jen Alzheimer centra, ale i nový model zařízení pro seniory, kde je kombinovaná zdravotní a sociální péče. Penta vytváří nový model sociální péče o staré lidi, kterou stát nedokáže poskytnout. Ale samozřejmě jde i o byznys. Penta Hospitals měla za poslední rok obrat pět a půl miliardy korun. „Máme akviziční apetit,“ říká Barbora Vaculíková, šéfka Penta Hospitals a jedna z nejvlivnějších manažerek v Česku.

Přečíst článek
Praha, Pražský hrad, sídlo vlády ve Strakově akademii

Nejlépe se Čechům žije v Praze

V Česku se lidem nejlépe žije v hlavním městě, zjistil průzkum. Pražákům, těm je tu hej, jak se zpívá v hitu Pražského výběru. A jaké důvody ke spokojenosti mají? Tak popořadě. Lepší dostupnost zdravotní i sociální péče, nejlepší školy, nejvíc pracovních příležitostí a předně i nejvyšší platy. Naproti tomu nejhůře se lidem žije v Karlovarském kraji.

Přečíst článek
Penta Hospitals

Penta zdvojnásobila v Polsku počet svých nemocnic. Má jich tam už přes dvacet

Polská část skupiny Penta Hospitals International koupila 100 procent akcií holdingu Nowy Szpital, skupiny, která provozuje jednu z největších sítí nemocnic v Polsku. O podpisu smlouvy Newstream informoval mluvčí skupiny Penta Martin Danko. Výši transakce žádná ze stran neuvedla.

Přečíst článek
Už se zdálo, že svět konečně má hned dva účinné léky proti obezitě, jenže se ukazuje, že nepomohou každému.

Nové léky na hubnutí. Přinášejí nové naděje, ale i nejistoty

Už se zdálo, že svět konečně má hned dva účinné léky proti obezitě. Že si tlouštíci oddechnou a buď oni, nebo zdravotní pojišťovny sáhnou do kapsy, aby léky zaplatili. Farmaceutické firmy si naopak kapsy namastí. Jenže se ukazuje, že tyto léky nepomohou každému, píše ve svém příspěvku pro Newstream vědecký novinář Josef Tuček.

Přečíst článek
video

Rakovina mi změnila život. Jsem vděčná za druhou šanci, říká umělkyně

Do svých třiceti let zažila bohužel více, než někteří za celý život. Lékaři jí ve 27 letech sdělili krutou diagnózu – rakovina tlustého střeva ve čtvrtém stádiu s metastázemi na játrech. Nemoc ji dostala na dno. Zároveň ji ale naučila užívat si života. Tohle je příběh fotografky a influencerky Lucie Levé, o který se podělila s posluchači pořadu Eva Talks na Newstream TV.

Přečíst článek
Robot Da Vinci transplantoval plíce pětašedesátiletému pacientovi.

V barcelonské nemocnici poprvé provedl transplantaci plíce výlučně robot Da Vinci

V barcelonské nemocnici Vall d’Hebron poprvé na světě provedl transplantaci plíce pouze robot. Díky použití robota Da Vinciho se čtyřmi rameny byl podle lékařů zásah méně invazivní, snížila se zdravotní rizika po operaci a zkrátila se doba pacientovy rehabilitace. Pětašedesátiletý pacient, který trpěl plicní fibrózou, zásah přežil.

Přečíst článek
Elizabeth Holmesová na cestě k soudu, který jí vyměřil 11letý trest.

Zakladatelka Theranosu Holmesová s žádostí neuspěla, na konci dubna nastoupí do vězení

Zakladatelka farmaceutické společnosti Theranos Elizabeth Holmesová nastoupí na konci dubna do vězení. Informoval o tom server BBC poté, co Holmesová neuspěla s žádostí o to, aby mohla zůstat na svobodě během odvolacího řízení. Soud Holmesovou loni za podvod na investorech, pacientech i klientech uložil trest odnětí svobody na 11 let a tři měsíce.

Přečíst článek
Miliarář Tomáš Krsek koupil německou Medifu. Bude vyrábět operační sály na klíč

Miliardář Krsek koupil německou Medifu. Bude dělat operační sály na klíč

Česká investiční společnost podnikatele Tomáše Krska BHM Group koupila do své medicínské větve německou firmu Medifa, která vyrábí zařízení pro operační sály. Jako první zprávu přinesl server Seznam Zprávy. Firma o akvizici informovala na svém webu. Skupina postupně skupuje výrobce zařízení s cílem dodávat operační sály na klíč.

Přečíst článek
Reklama

News box

Německá letecká společnost Lufthansa prodloužila  pozastavení svých letů do Teheránu a Bejrútu až konce tohoto měsíce, informovala dnes agentura AFP. Důvodem je napětí na Blízkém východě vyhrocené po sobotním útoku Íránu na Izrael. Ve středu oznámily největší kanadské aerolinky Air Canada, že do konce května prodlužují pozastavení letů do Tel Avivu, kam také až do října nebude létat britský EasyJet.
Výroba osobních aut v Česku v letošním prvním čtvrtletí meziročně 📈 vzrostla o 11,5 procenta na rekordních 394 443 vozů. Produkce elektrických vozidel naopak klesla o třetinu na 27 024 aut a jejich podíl na celkové tuzemské produkci automobilů se meziročně snížil z 11,7 procenta na 6,8 procenta.
Akciové indexy ukazují podle analýzy společnosti XTB největší strach za posledních šest měsíců. Index strachu VIX, který měří rozkolísanost na americkém akciovém indexu S&P 500, hlásí největší nervozitu od října 2023. Od začátku roku 📈 vzrostl o 36 procent na 18 bodů.
Českobudějovický 👨‍⚖️ krajský soud zahájil insolvenční řízení se strojírenskou firmou Kovosvit MAS Machine Tools. Věřitel požaduje po společnosti zaplacení dlužné částky více než 20 milionů korun. Kovosvit MAS Machine Tools navíc nezaplatila dvěma stovkám zaměstnanců mzdy za březen. Vyplývá to z informací z insolvenčního rejstříku a odborářů.
Počet uživatelů Portálu občana, který slouží pro kontakt lidí se státní správou, by se mohl 📈 zvýšit ze současných 1,2 milionu na 1,6 až 1,7 milionu na konci letošního roku. K nárůstu by měla přispět jeho mobilní verze, kterou dnes Digitální a informační agentura (DIA) oficiálně spustila. 
Německé podniky hodlají v letošním roce 📉 snižovat investice. Vyplývá to z průzkumu, jehož výsledky dnes zveřejnil mnichovský ekonomický institut Ifo. Index investičních očekávání v březnu podle průzkumu klesl na minus 0,1 bodu z listopadových 1,2 bodu. 
Indonéské ministerstvo dopravy dnes po několika silných erupcích 🌋 sopky Ruang uzavřelo mezinárodní letiště Manado, které je od vulkánu vzdálené asi 100 kilometrů. Stovky lidí také uposlechly příkaz úřadů a opouštějí ohroženou oblast na severní straně ostrova Sulawesi. Příkaz k evakuaci ve středu dostalo na 11 tisíc lidí.
Drůbežářský podnik Schrom Farms z holdingu Agrofert podal žalobu na 🏛️ ministerstvo zemědělství. Snaží se tak bránit tomu, že musel vrátit dotaci 1,6 milionu korun, kterou Česko nedostane proplacenou z fondů Evropské unie kvůli střetu zájmů bývalého premiéra Andreje Babiše (ANO).  Číst více
Chorvatské parlamentní volby 🥇 vyhrála středopravá vládní strana Chorvatské demokratické společenství (HDZ) premiéra Andreje Plenkoviče, která získala 60 křesel ve 151členném parlamentu. Opoziční koalice neformálně vedená prezidentem Zoranem Milanovičem a jeho Sociálnědemokratickou stranou (SDP) bude mít 42 křesel. 
Americká ministryně financí Janet Yellenová dnes zdůraznila závazek administrativy prezidenta Joea Bidena poskytnout Ukrajině potřebnou pomoc a zároveň označila republikánské průtahy při jejím schvalování za  neomluvitelné. Yellenová se tak vyjádřila po setkání s ukrajinským premiérem Denisem Šmyhalem při konferenci o Ukrajině.
Reklama
Reklama
Doporučujeme