Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

zdravotnictví - informace o tématu

Andrej Babiš na tiskové konferenci, na které poblahopřál Petru Pavlovi k vítězství ve volbách.

Babišův fond koupil kliniku ve Španělsku. V merku jich má ještě dalších šest

Investiční holding Hartenberg ze svěřenských fondů bývalého premiéra Andreje Babiše (ANO) koupil kliniku na umělé oplodnění ve španělské Valencii. Informuje o tom server Seznam Zprávy. Hodnota akvizice není známá. Podle serveru půjde o stovky milionů korun.

Přečíst článek

„Pacient z Düsseldorfu” je symbolem naděje. Jako pátý na světě s HIV je úplně vyléčený

Přečíst článek
Lahvička s vakcínou Moderna

Letošní očekávání ve vědě. Nejvíce průlomů se čeká ve zdravotnictví

Přečíst článek
Lukáš Kovanda: Zrušení pracovních lékařských prohlídek ekonomice prospěje, uleví firmám

Lukáš Kovanda: Zrušení pracovních lékařských prohlídek trhu prospěje, uleví firmám a lidi budou zdravější

Zrušení povinných pracovních lékařských prohlídek pro nerizikové profese, které dnes oznámil ministr zdravotnictví, je z ekonomického hlediska rozumným krokem. Stejně tak zrušení vstupních lékařských prohlídek pro zaměstnance. Zaměstnavatelé totiž ušetří ročně vyšší stovky milionů korun, jelikož už nebudou muset vstupní a povinné prohlídky proplácet, míní hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda.

Přečíst článek
Elizabeth Holmesová na cestě k soudu, který jí vyměřil 11letý trest

Největší podvod v dějinách Silicon Valley. Elizabeth Holmesová míří do vězení na 11 let

Měl to být revoluční nástroj, který změní zdravotní péči. Společnost Theranos vyvíjela zařízení, které na základě velkých dat měl analyzovat spoustu nemocí z pouhé kapky krve. Zakladatelka Theranosu Elizabeth Holmesová díky této vizi sehnala miliardy dolarů. Ty však skončily v naprosto nefunkčním prototypu, který nedokázal víc než standardní analytické nástroje. Nyní má největší podvod v dějinách Silicon Valley první část za sebou.

Přečíst článek
Zařízení, jež provozuje Penta Hospitals.

Penta koupila další čtyři zařízení pro pacienty s Alzheimerem

Skupina Penta nadále posiluje síť domovů pro seniory. Do rodiny Alzeheimer Home přibydou další čtyři zařízení. Poslední akvizicí chce zvyšovat standardy služeb.

Přečíst článek
Ruský obchod - ilustrační foto

Rusové na prášcích. Spotřeba antidepresiv letos stoupla o polovinu

Rusové si v prvních devíti měsících letošního roku koupili téměř o polovinu více antidepresiv než ve stejném období loňského roku. Podle agentury TASS to vyplývá z údajů Centra vývoje pokročilých technologií (CRPT). Výrazně vzrostla také spotřeba léků na uklidnění.

Přečíst článek
ilustrační foto

Marek Zeman: Individuální účty dávají čím dál větší smysl

V Česku je veřejné zdravotnictví dostupné, na vysoké úrovni a více méně bez přímé úhrady pacientem. Samozřejmě i u nás jsou obory s větší mírou spoluúčasti, ale to k věci patří a my pacienti to chápeme.

Přečíst článek
Roušky

Němci spálí 800 milionů prošlých roušek

V Německu bylo vypsáno počáteční výběrové řízení zakázky na spálení 730 milionů chirurgických roušek a 60 milionů respirátotů FFP-2, informovalo německé ministerstvo zdravotnictví. Dále ministerstvo uvedlo, že pětina roušek, které byly pořízené od března 2020 byla vadná.

Přečíst článek
ministr Válek

Politický diář Jany Havligerové: Vládní zmatky, každodenní čtení na pokračování

Aktuální dění na naší politické scéně pravidelně pro Newstream hodnotí politická komentátorka Jana Havligerová.

Přečíst článek
Olympus (ilustrační foto)

Bývalá ikona fotografického průmyslu Olympus se zaměří jen na lékařství

Japonská společnost Olympus, která před mnoha lety získala věhlas jako výrobce fotoaparátů, chystá prodej divize mikroskopů. Podle zdrojů agentury Reuters by za ni mohla získat více než 300 miliard jenů (přes 54 miliard Kč), což by znamenalo odprodej největší části skupiny. Cílem podniku je věnovat se lékařským technologiím.

Přečíst článek
Léky, ilustrační foto

Distributor léčiv z Ostravy loni zvýšil tržby o miliardu na 11,2 miliardy

Jeden z největších distributorů léčiv v České republice, ostravská společnost Pharmos, zvýšila loni tržby o 974 milionů na 11,243 miliardy korun. Nárůst činil 9,5 procenta, vyplývá to z výroční zprávy firmy.

Přečíst článek
Joe Biden, americký prezident

USA dají devět miliard na ochranu klimatu. Zaplatí to bohaté korporace

Americký prezident Joe Biden v úterý podepsal zákon o rozsáhlých investicích do ochrany klimatu a zdravotnictví. Klimatický balíček pošle 369 miliard dolarů (8,9 bilionu korun) do obnovitelných zdrojů energie a na snížení emisí, podle listu The Guardian představuje dosud nejvýznamnější úsilí USA v boji proti klimatické krizi. Odborníci odhadují, že zákon by mohl do roku 2030 vést ke snížení emisí v USA přibližně o 40 procent ve srovnání s úrovní z roku 2005, píše list. Norma také omezuje ceny některých léků a zavádí minimální daňovou sazbu pro velké společnosti.

Přečíst článek
Reklama

News box

Hackeři sympatizující s opozicí proti autoritářskému režimu běloruského prezidenta Alexandra Lukašenka pronikli na server tajné politické policie KGB a zpřístupnili na internetu 4️⃣0️⃣ tisíc udání, jakož i nabídky dobrovolné spolupráce, a to i od Bělorusů žijících v Česku a dalších zemích. 
Výbuch skladů v muničním areálu ve Vrběticích na Zlínsku, při kterém v roce 2014 zemřeli dva lidé, způsobilo velmi pravděpodobně 💥 nástražné zařízení poté, co pracovníci otevřeli bednu na paletě s municí. Napsal do dnes server Seznam Zprávy s odkazem na policejní usnesení o odložení případu. Policisté v úterý v tiskové zprávě uvedli, že považují za prokázané, že výbuchy uskutečnili příslušníci ruské vojenské rozvědky GRU. 
Čistý zisk čínské technologické společnosti Huawei Technologies v prvním čtvrtletí 📈 vzrostl o 564 procent na 19,65 miliardy jüanů (63,9 miliardy korun). Výnosy za leden až březen stouply o 37 procent na 178,5 miliardy jüanů. Uvedla to agentura Reuters s odvoláním na zprávu firmy pro regulační úřad.
Pražská burza dnes nenavázala na pondělní růst a 📉 oslabila, index PX odepsal 0,12 procenta na 1548,85 bodu. I když se dařilo většině titulů včetně ČEZ, Komerční banky či Erste, index srazily dolů hlavně akcie Monety a také pojišťovny VIG. Vyplývá to z informací na webu burzy. Trh se kvůli státnímu svátku znovu otevře ve čtvrtek.
Značka Becherovka a společnost Jan Becher – Karlovarská Becherovka, a.s. dnes  dokončila přechod pod nového vlastníka. Od 1. května jejím majitelem bude polská skupina Maspex, která také vlastní značky jako Żubrówka, Relax, Tiger energy drink, Dr Witt či Kubík. Firmu odkoupila od dosavadního vlastníka, společnosti Pernod Ricard Group.
Společnost NET4GAS, kterou v závěru loňského roku koupil státní podnik ČEPS, loni 📉 prodělal 1,7 miliardy korun. Předloni přitom společnost zaznamenala zisk přes 6,2 miliardy korun. Výrazně v loňském roce klesly i tržby podniku, meziročně o více než 76 procent na tři miliardy korun. Hlavní příčinou propadu je podle Ekonomického deníku výpadek dodávek ruského plynu do střední Evropy cestou přes Německo.
Čínský vědec Čang Jung-čen, který na začátku roku 2020 jako první zveřejnil genom nového 😷 koronaviru SARS-CoV-2, zahájil protestní akci proti úřadům. Tvrdí, že byl se svým týmem vystěhován z laboratoře v Šanghaji, kde pracoval, informoval dnes list The Guardian a agentura AP.
Šéf strany srbského prezidenta Aleksandara Vučiče a dosavadní ministr obrany 👨 Miloš Vučević, který byl pověřen sestavením nové vlády, dnes představil složení svého nového kabinetu. Zasedne v něm řada dosavadních ministrů, většina z nich ale změní portfolia. Informovala o tom srbská média.

Americká nápojová společnost Coca-Cola v prvním čtvrtletí 📈 zvýšila tržby meziročně o tři procenta na 11,3 miliardy dolarů (265 miliard korun). Čistý zisk se pak zvýšil o dvě procenta na 3,2 miliardy dolarů (75 miliard korun). K růstu tržeb přispělo zejména zvýšení prodejních cen. Výsledky podle agentury Reuters překonaly očekávání analytiků, Coca-Cola navíc zlepšila odhad celoročních tržeb.

Americký řetězec restaurací s rychlým občerstvením McDonald's v prvním čtvrtletí zvýšil tržby o 1️⃣,9️⃣ procenta, což je méně, než se čekalo. Zákazníci méně utrácejí za jídlo v restauracích. Na Blízkém východě se firma uprostřed konfliktu mezi Izraelem a palestinským hnutím Hamás navíc potýká s bojkotem.
Reklama
Reklama
Doporučujeme