Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Velká Británie - informace o tématu

Výrobce mikročipů Arm míří na burzu

Největší letošní vstup na burzu. Britský výrobce čipů Arm chce dosáhnout ocenění až 70 miliard dolarů

Britská společnost Arm, která navrhuje počítačové čipy, chce při vstupu na americký akciový trh Nasdaq dosáhnout ohodnocení 60 až 70 miliard dolarů (až 1,5 bilionu korun). S odvoláním na informované zdroje to uvedla agentura Bloomberg. V letošním roce by tak mohlo jít o největší primární veřejnou nabídku akcií (IPO).

Přečíst článek

REPORTÁŽ: Vikingové, papuchalkové, ropa a Jimmy Perez. Shetlandy jsou jiná Británie

Přečíst článek

Británie zrušila sankce proti Tiňkovovi, který kritizoval Putina a zřekl se ruského občanství

Přečíst článek
Akvizice s účastí PPF. Polská InPost kupuje 30 procent v britské logistické firmě Menzies

Akvizice s účastí PPF. Polská InPost kupuje 30 procent v britské logistické firmě Menzies

Polská společnost InPost se dohodla na převzetí menšinového podílu v britské logistické firmě Menzies Distribution. Za 30procentní podíl zaplatí 49,3 milionu liber, v přepočtu 1,4 miliardy korun. Cílem akvizice je snaha o rychlou expanzi v regionu a uspokojení rostoucí poptávky spotřebitelů. Součástí transakce je i tříletá opce na odkup zbývajících 70 procent Menzies. V InPost vlastní podíl skupina PPF.

Přečíst článek
easyJet

Britské nízkonákladové aerolinky ruší 1700 letních spojů. Bojí se chaosu v letovém provozu

Britská letecká společnost easyJet zrušila zhruba dvě procenta svého letního letového řádu. Opatření se týká 1700 letů a ovlivní plány přibližně 180 000 cestujících. Firma krok zdůvodnila obavami z problémů souvisejících s řízením letového provozu v Evropě.

Přečíst článek
Titanic se nikdy nepotopil, hlásají účty na TikToku. A sledují je miliony lidí

Titanic se nikdy nepotopil, hlásají lidé na TikToku. A sledují je miliony lidí

Detaily příběhu o potopení výletní lodi RMS Titanic se mohou napříč různými zdroji lišit, o jeho hrubých obrysech ale není pochyb. Odborníci se shodují, že 15. dubna 1912, méně než týden po zahájení premiérové plavby, skončil Titanic na dně severního Atlantiku. Na sociální síti TikTok se uživatelé o více než 100 let později dozvídají něco úplně jiného, napsal deník The New York Times.

Přečíst článek
Crown Estate

Firma krále Karla III. dosáhla rekordního zisku. Hlavně díky větrným elektrárnám na moři

Finance britské královské rodiny povzbudily zisky z větrných elektráren na moři. Firma Crown Estate, která spravuje veřejný majetek britského krále Karla III., v uplynulém finančním roce vykázala rekordní zisk. Král Karel III., známý propagátor udržitelnosti, s financemi zrovna nehýří. Palác například nechává vytápět jen na 19 stupňů, což je určitě méně, než některé britské domácnosti.

Přečíst článek
Británie si připomněla výročí brexitového referenda. Není však, co slavit

Karel Pučelík: Británie si připomněla výročí brexitového referenda. Není však, co slavit

Od britského referenda o setrvání v Evropské unii minulý týden uběhlo sedm let. Zatímco tehdy mnozí Britové vyhlíželi zářnou budoucnost bez svazujícího Bruselu, dnes se zdá, že většina společnosti zažívá deziluzi. Fakt, že se postoj k brexitu mění potvrdilo hned několik nových průzkumů a analýz. Nejkritičtější je skotská vláda.

Přečíst článek
Princ William chce skoncovat s bezdomovci, riskuje konflikt

Princ William chce skoncovat s bezdomovci, riskuje konflikt

V Británii je 300 tisíc lidí bez domova. Princ William to chce změnit. Inspirovala ho princezna Diana - a Finsko.

Přečíst článek
Záběr na ztroskotaný Titanic pořízený v roce 1986 nedlouho po objevení slavného vraku.

Co spojuje oběti ponorky u Titaniku a Petra Kellnera? Láska miliardářů k riziku a extrémním zážitkům

Záchranáři objevili trosky ponorky, která se vydala na výlet k potopenému Titaniku, podle majitele ponorky nikdo nepřežil. Vzhledem k tomu, že na palubě se nacházeli i dva miliardáři, nabízí se otázka, zda výlety za extrémními zážitky u Titaniku, ve vesmíru, na Mount Everestu či v Antarktidě stojí movitým lidem za riskování se životem, napsal deník The Guardian. Vždyť i život dříve nejbohatšího Čecha Petra Kellnera vyhasl v ledové pustině Aljašky na výletě za hranice všedních dnů.

Přečíst článek
Které země zvýšily základní sazby? Mnohé hlásí rekord od dob globální krize. Tady je přehled

Které země zvýšily základní sazby? Mnohé hlásí rekord od dob globální krize. Tady je přehled

Základní úroková sazba v Česku je od loňského června sedm procent poté, co ji bankovní rada ČNB zvýšila o 125 bazických bodů na na nejvyšší míru od roku 1999. Podobný způsob boje s rapidní inflací ve světě za poslední rok zvolilo více než osm desítek zemí, vyplývá z údajů centrálních bank. Některé země, jako například Turecko či Rusko, jdou ale opačným směrem. Podívejte se na přehled sazeb ve vybraných zemích světa.

Přečíst článek
Sbohem, Spotify. Manželka prince Harryho Meghan končí s půlmiliardovým podcastem

Sbohem, Spotify. Manželka prince Harryho Meghan končí s půlmiliardovým podcastem

Nejrozšířenější hudební streamovací služba Spotify a mediální společnost britského prince Harryho a jeho manželky Meghan se dohodly na ukončení smlouvy na vysílání Meghanina podcastu Archetypy. Pořad se dočkal pouze jediné série, ale i ta stála Spotify 20 milionů dolarů (asi 440 milionů korun), uvedl deník The Guardian.

Přečíst článek
Nejvlhčejší místo ve Velké Británi, řeka Derwent v údolí Borrowdale v údolí Lake District na západě Anglie, poprvé v historii vyschla.

Příroda ve stresu. Nejdeštivější místo v Anglii přišlo o řeku, vyschla

Velká Británie má pověst země, kde často prší. Ale klimatické změny způsobily, že letos vyschla řeka Derwent na vůbec nejdeštivějším místě Anglie, v turisty vyhledávaném údolí Borrowdale na severozápadě země. Příroda je ve stresu, uvedl deník The Guardian.

Přečíst článek
Reklama

News box

Británie chce do dubna příštího roku odstranit z citlivých míst sledovací technologie vyrobené v Číně. 👀 Britská vláda usiluje o posílení bezpečnosti kvůli rostoucím obavám z čínských špionážních aktivit. Britští zákonodárci dále chtějí ❌ zakázat bezpečnostní kamery od čínských polostátních firem Hikvision a Dahua. Číst více
V příštích sedmi až osmi letech zanikne ✖ v Česku 300 000 pracovních pozic a milion pozic kvůli digitalizaci výrazně změní svou náplň práce. Je proto třeba masivně investovat do rekvalifikací a vzdělávání, a to zejména digitálního, řekl ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL). Do roku a půl chce ministerstvo proškolit až 130 000 lidí. 

Praha 2 se připojí jako spolužadatel k zahájení změny územního plánu, která by umožnila výstavbu nad kolejištěm hlavního nádraží. 🏗 Městská část bude žádat po investorovi mezinárodní urbanistickou a architektonickou soutěž, vytvořit prostupnost území či vystavět byty a školská zařízení. Připojení k žádosti schválili zastupitelé Prahy 2. 

Francouzská kosmetická společnost 🌼L'Occitane International se stáhne z hongkongské akciové burzy. Firmu převezme do svého vlastnictví většinový akcionář a předseda správní rady firmy Reinold Geiger. Nabídka oceňuje celou společnost na 6 miliard eur (151 miliard Kč). 

Novým primátorem Mladé Boleslavi je Jiří Bouška (ANO), dosavadní první náměstek primátora. Vystřídal Raduana Nwelatiho (ODS), který vedl město od roku 2006. 🔄 Výměna byla součástí koaličních dohod po komunálních volbách v roce 2022. Bouška byl tehdy vítězného uskupení ANO+Volba pro Mladou Boleslav. 

Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg přijel na neohlášenou návštěvu Kyjeva, při níž mu ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj poděkoval za podporu, jakou aliance poskytuje Ukrajině. Zelenskyj na tiskové konferenci se šéfem NATO zdůraznil, že situace na bojišti závisí na rychlosti dodávek munice 💣. 
Největší evropské internetové tržiště s použitým oblečením 🧥👚 Vinted se v loňském roce poprvé dostalo do zisku. Firmě pomohl rychlý růst tržeb v souvislosti s vyšším zájmem o nákup a prodej módy z druhé ruky.  Číst více
Na český trh vstoupil hotelový řetězec The Cloude One Hotels, který je součástí německé skupiny Motel One Group. Svůj čtyřhvězdičkový hotel 🏨 s 382 pokoji otevřel v polovině dubna v pražské Hybernské ulici. The Cloude One Hotels Prague je čtvrtým hotelem řetězce. Pobočky má ještě v New Yorku, Hamburku a Norimberku.
Miliardáři Elonu Muskovi se na návštěvě Číny podařilo odstranit překážky v zavádění technologie samořízení. 🚘 Akcie automobilky Tesla v reakci prudce zpevnily. Tesla v neděli uvedla, že čínské úřady zrušily omezení pro její automobily, neboť prošly požadavky na zabezpečení dat v zemi. 
Německý prezident Frank-Walter Steinmeier dorazil na Pražský hrad, kde ho přivítal jeho český protějšek Petr Pavel 🤝. Po oficiálním ceremoniálu budou prezidenti jednat soukromě a poté i s delegacemi.
Reklama
Reklama
Doporučujeme