Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Velká Británie - informace o tématu

Radim Jančura, šéf RegioJet

Jančurův RegioJet nakoupí 150 luxusních autobusů Setra za dvě miliardy

Společnost RegioJet Radima Jančury nakoupí 150 dvoupodlažních autobusů německého výrobce Setra za 2,25 miliardy korun. Prvních 20 vozidel již firma převzala a bude je používat na dálkových linkách zejména do Berlína, Mnichova a Vídně, ale i do Velké Británie, Francie, Nizozemska, Švýcarska, Maďarska nebo Itálie, uvedli zástupci společnosti. RegioJet má i s novými 20 vozidly celkem 150 autobusů.

Přečíst článek
Největší letošní úpis akcií. Čipová firma Arm byla ohodnocena na bilion a čtvrt

Největší letošní úpis akcií. Čipová firma Arm byla ohodnocena na bilion a čtvrt

Přečíst článek

Mercuryho piano za padesát milionů. O pozůstalost lídra Queen se strhl aukční boj

Přečíst článek

Majitelé Manchesteru United odpískali prodej. Věhlasný klub tím přišel za den o pětinu hodnoty

Přečíst článek
Stydíme se za své předky otrokáře, omluvil potomek britského expremiéra Gladstonea

Stydíme se za své předky otrokáře, omluvil se potomek britského expremiéra

Otroctví je třináctou komnatou britské smetánky. Ale například potomci slavné rodiny Gladstoneů za podíl na otroctví v Karibiku omluvili. Z obchodu s otroky těžil i expremiér William Gladstone, kterého si historické učebnice spojují spíše s liberálními reformami.

Přečíst článek
V Londýně začalo platit rozšíření nízkoemisní zóny (ULEZ) na prakticky celé hlavní město navzdory kritikům, podle kterých opatření zhorší krizi rostoucích životních nákladů, napsala agentura Reuters. Vjezd do zóny je zatížen denním poplatkem 12,50 liber (352 korun) pro vozidla, která nesplňují přísné emisní požadavky.

Londýn přitvrdil. Do celého města mohou starší auta jen za ekologický poplatek

Na téměř celý Londýn zahrnující i okrajové oblasti, kde žije přes pět milionů lidí, se dnes rozšířila zóna, do níž budou mít vjezd povolena auta nesplňující emisní podmínky pouze za poplatek. Další zpřísnění snah o bezemisní město na Temži vyvolalo kritiku, podle níž to sníží životní úroveň Londýňanů.

Přečíst článek
Princezna Diana s ikonickým svetrem

Slavný svetr princezny Diany jde do aukce. Vydraží se za milion

V New Yorku se bude dražit červený svetr s ovečkami, který na sebe ještě před svatbou oblékla princezna Diana a zpopularizovala jej natolik, že se prodává dodnes. Informovala o tom aukční síň Sotheby's, která nabídne i další slavné róby a doplňky. Ke koupi budou například šaty Michelle Obamové, extravagantní klobouk z filmu Sex ve městě nebo závoj, ve kterém se pro časopis Vanity Fair fotila zpěvačka Madonna.

Přečíst článek

Světový šampionát žen je už teď úspěšný. Britské „lvice“ udělaly pro ženský sport kus práce

V Austrálii se nehraje jen o titul světových šampionek ve fotbale. Jde také i o další dějství dlouhého zápasu o emancipaci ženského sportu.

Přečíst článek
Le Gavroche

Slavná londýnská restaurace Le Gavroche zavírá. Její kuchyní prošel i Gordon Ramsay

Slavná londýnská restaurace Le Gavroche, která jako první v Británii získala jednu, a později i dvě a tři hvězdy v gastronomickém průvodci Michelin, po půl století zavírá. Oznámil to její majitel a šéfkuchař Michel Roux, napsal deník The Times. Třiašedesátiletý Roux chce fungující podnik, který se specializuje na francouzskou kuchyni, zavřít příští rok, protože se cítí přepracovaný a vyhořelý.

Přečíst článek

ANALÝZA: Nejvlivnější britský expremiér. Tony Blair z politiky nikdy neodešel

O britském expremiérovi se veřejně příliš nemluví. Podle nové analýzy je ale po více než šestnácti letech po odchodu z funkce stále velmi vlivnou postavou nejen ostrovní politiky. V jeho institutu, který zaměstnává stovky lidí po celém světě, to prý chodí podobně, jako před dvaceti lety v Downing Street 10.

Přečíst článek
Šampaňské a voda hned po nástupu na palubu

První třída British Airways je spíš business class. Solidní šampaňské, ale žádný kaviár

Vlajkový dopravce Velké Británie je často terčem posměchu za to, že jeho první třída spíše připomíná povedenou byznys třídu. A možná oprávněně. Sedadla svým designem opravdu evokují byznys třídu. Oslnivý luxus, na který lákají jiné aerolinky, se tu nekoná. Stejně tak chybí kaviár. Málo aerolinek v první třídě neservíruje kaviár. British Airways je bohužel jednou z nich.

Přečíst článek
Letecký pohled na Buckinghamský palác v roce 1999.

Buckinghamský palác se před třiceti lety otevřel veřejnosti. Podívejte se, jak se měnil v průběhu času

Před 30 lety byl Buckinghamský palác v Londýně, sídlo britských monarchů, poprvé zpřístupněn veřejnosti, byť vždy jen přes léto do konce října. Monumentální objekt považovaný experty za nejdražší soukromý dům na světě od té doby navštěvují stovky tisíc zájemců ročně. A možná jich přibude – nástupník Alžběty II. a nynější král Karel III. po svém nástupu na trůn slíbil, že palác bude otevřen celoročně. Podívejte se, jak to v paláci dříve vypadalo.

Přečíst článek
jedna z Airbnb chat v Rhosneigru

Airbnb ve Walesu ničí komunity. Jde tomu ale vůbec předcházet?

Nárůst turismu přináší regionům miliony, ale také nezanedbatelné vedlejší ztráty. Například ve Walesu si uvědomují jeho důležitost, včetně krátkodobých pronájmů, ale chtějí ohleduplnější systém.

Přečíst článek
Královská loď Britannia

Plovoucí palác Alžběty II. Podívejte se na palubu královské jachty Britannia

Když královská loď Britannia odcházela do důchodu, královna Alžběta II. byla viditelně pohnutá. Panovnice v ní absolvovala mnoho oficiálních i soukromých cest a velmi si ji oblíbila. Dnes je loď plovoucím muzeem ve Skotském Edinburghu.

Přečíst článek
Reklama

News box

V příštích sedmi až osmi letech zanikne ✖ v Česku 300 000 pracovních pozic a milion pozic kvůli digitalizaci výrazně změní svou náplň práce. Je proto třeba masivně investovat do rekvalifikací a vzdělávání, a to zejména digitálního, řekl ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL). Do roku a půl chce ministerstvo proškolit až 130 000 lidí. 

Praha 2 se připojí jako spolužadatel k zahájení změny územního plánu, která by umožnila výstavbu nad kolejištěm hlavního nádraží. 🏗 Městská část bude žádat po investorovi mezinárodní urbanistickou a architektonickou soutěž, vytvořit prostupnost území či vystavět byty a školská zařízení. Připojení k žádosti schválili zastupitelé Prahy 2. 

Francouzská kosmetická společnost 🌼L'Occitane International se stáhne z hongkongské akciové burzy. Firmu převezme do svého vlastnictví většinový akcionář a předseda správní rady firmy Reinold Geiger. Nabídka oceňuje celou společnost na 6 miliard eur (151 miliard Kč). 

Novým primátorem Mladé Boleslavi je Jiří Bouška (ANO), dosavadní první náměstek primátora. Vystřídal Raduana Nwelatiho (ODS), který vedl město od roku 2006. 🔄 Výměna byla součástí koaličních dohod po komunálních volbách v roce 2022. Bouška byl tehdy vítězného uskupení ANO+Volba pro Mladou Boleslav. 

Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg přijel na neohlášenou návštěvu Kyjeva, při níž mu ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj poděkoval za podporu, jakou aliance poskytuje Ukrajině. Zelenskyj na tiskové konferenci se šéfem NATO zdůraznil, že situace na bojišti závisí na rychlosti dodávek munice 💣. 
Největší evropské internetové tržiště s použitým oblečením 🧥👚 Vinted se v loňském roce poprvé dostalo do zisku. Firmě pomohl rychlý růst tržeb v souvislosti s vyšším zájmem o nákup a prodej módy z druhé ruky.  Číst více
Na český trh vstoupil hotelový řetězec The Cloude One Hotels, který je součástí německé skupiny Motel One Group. Svůj čtyřhvězdičkový hotel 🏨 s 382 pokoji otevřel v polovině dubna v pražské Hybernské ulici. The Cloude One Hotels Prague je čtvrtým hotelem řetězce. Pobočky má ještě v New Yorku, Hamburku a Norimberku.
Miliardáři Elonu Muskovi se na návštěvě Číny podařilo odstranit překážky v zavádění technologie samořízení. 🚘 Akcie automobilky Tesla v reakci prudce zpevnily. Tesla v neděli uvedla, že čínské úřady zrušily omezení pro její automobily, neboť prošly požadavky na zabezpečení dat v zemi. 
Německý prezident Frank-Walter Steinmeier dorazil na Pražský hrad, kde ho přivítal jeho český protějšek Petr Pavel 🤝. Po oficiálním ceremoniálu budou prezidenti jednat soukromě a poté i s delegacemi.
Dokončení a přestavba rozestavěné budovy Centra Nová Palmovka v Praze 8 na sídlo Agentury Evropské unie pro kosmický program 📡 (EUSPA) vyjde magistrát na zhruba 2,62 miliardy korun. Stavební práce udělá firma Porr, která zvítězila ve výběrovém řízení. Vyplývá to z dokumentu, který schválili pražští radní.  Číst více
Reklama
Reklama
Doporučujeme