Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

válka na Ukrajině - informace o tématu

Ruské strategické bombardéry Tu-95MS

Ruské bombardéry zasáhly energetickou infrastrukturu na Ukrajině, Polsko v pozoru

Rusko podniklo rozsáhlý útok na energetickou infrastrukturu v pěti ukrajinských oblastech. Informoval o tom zástupce vedoucího ukrajinské prezidentské kanceláře Oleksij Kuleba na telegramu. Poškozeny byly mimo jiné dvě tepelné elektrárny největší ukrajinské elektrárenské společnosti DTEK. Podle ukrajinského ministerstva vnitra nejsou hlášeni žádní zranění nebo mrtví. Kvůli ruským útokům na západě Ukrajiny vzlétly polské a spojenecké stíhačky, informovala polská armáda.

Přečíst článek
Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov

Lavrov: Nejrozumnější a nejpřesnější mírový plán představila Čína

Čínský mírový plán pro vyřešení situace na Ukrajině je rozumný a z podobných návrhů zatím nejpřesnější, prohlásil podle ruských tiskových agentur ministr zahraničí Sergej Lavrov. Plán, s nímž Peking přišel v loňském roce, vyzývá mimo jiné k respektování Charty OSN a integrity států, ale i ke zrušení protiruských sankcí včetně těch, které byly přijaty ještě před ruskou invazí na Ukrajinu v roce 2022.

Přečíst článek
Poslanec Alternativy pro Německo (AfD) Petr Bystroň

Poslanec německé AfD Bystroň se brání. Peníze ani kryptoměnu jsem od Rusů nedostal, říká

Poslanec Alternativy pro Německo (AfD) Petr Bystroň v dopise vedení strany odmítl podezření, že od proruské sítě a od Rusů přijímal úplatky. Informovala o tom agentura DPA, která má dopis k dispozici.

Přečíst článek
Letadlo Aeroprakt A-22

Ukrajinci začínají improvizovat. Pro útok na cíle v Rusku předělali dvoumístné letadlo na dron

Ukrajinské ozbrojené síly před několika dny použily k útoku na strategický průmysl v hloubi Ruska lehké sportovní letadlo místní výroby, které proměnili v dron.

Přečíst článek
Náměstek ruského ministra zahraničí Alexandr Gruško

Válku s NATO nemáme v úmyslu, vzájemné vztahy se však záměrně zhoršují, uvedl ruský diplomat

Vztahy mezi Ruskem a NATO se zhoršují, Moskva však nemá v úmyslu jít do konfliktu se zeměmi Severoatlantické aliance, uvedl náměstek ruského ministra zahraničí Alexandr Gruško.

Přečíst článek
Ruský prezident Vladimir Putin a ruský ministr obrany Sergej Šojgu

Paříž požádala Moskvu, aby střelbu v koncertní síni přestala používat jako nástroj proti Ukrajině

Francouzský ministr obrany Sébastien Lecornu telefonicky hovořil se svým ruským protějškem Sergejem Šojguem. V rozhovoru odsoudil ruskou agresi vůči Ukrajině, tématem byl také terorismus. Informovaly o tom agentury Reuters a AFP s odvoláním na sdělení francouzského ministerstva obrany. Podle Moskvy se jednání uskutečnilo z iniciativy francouzské strany.

Přečíst článek
Voják ukrajinské armády

Plán na doplnění vojáků v ukrajinské armádě. Věk pro mobilizaci se snížil

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj podepsal zákon snižující věkovou hranici pro mobilizaci do války s Ruskem z 27 na 25 let, uvedl web ukrajinského parlamentu. Ten připomněl, že zákon čekal na prezidentův podpis deset měsíců.

Přečíst článek
Drony zasáhly rafinerii v hloubi Ruska

Ukrajinská odplata za Charkov. Drony zasáhly rafinerii v hloubi Ruska

V Rusku se dnes terčem dronového útoku stala ropná rafinerie a průmyslový objekt ve dvou městech asi 1300 kilometrů od ukrajinské hranice, uvedly ruské úřady.

Přečíst článek
Spolkový ministr obrany Boris Pistorius

Němci podpoří českou iniciativu nákupu munice pro Ukrajinu. Dají miliardy

Německo v rámci české iniciativy na dříve slíbený nákup 180 tisíc kusů dělostřelecké munice pro Ukrajinu poskytne 576 milionů eur (14,6 miliardy korun). Agentuře Reuters to sdělilo německé ministerstvo obrany. Spolkový ministr obrany Boris Pistorius už v polovině března oznámil, že Berlín zaplatí 180 tisíc dělostřeleckých granátů, konkrétní finanční sumu ale tehdy neuvedl.

Přečíst článek
Ruský prezident Vladimir Putin

Putin zvýší Rusům daně. Potřebuje víc peněz na výrobu zbraní

Ruský prezident Vladimir Putin nařídil úředníkům a zákonodárcům urychleně se věnovat zvýšení daní zámožným spoluobčanům a prosperujícím firmám, aby naplnil státní rozpočet, který letos utratí každý třetí rubl na armádu a výrobu zbraní.

Přečíst článek
Estonský ministr obrany Hanno Pevkur

Problém pro českou iniciativu. Na nákup dělostřelecké munice stále chybí část peněz

Na českou iniciativu, jejímž cílem je nákup dělostřelecké munice pro Ukrajinu ze zemí mimo Evropskou unii, už přispěla řada států, přesto peníze stále chybí. Prohlásil to podle estonské veřejnoprávní rozhlasové a televizní stanice ERR estonský ministr obrany Hanno Pevkur. Kromě toho je podle Pevkura třeba navrhovanou munici zkontrolovat, takže část z ní se na frontu může dostat až koncem roku.

Přečíst článek
Reklama

News box

Arménie souhlasila s tím, že vrátí Ázerbájdžánu 4️⃣ strategicky umístěné vesnice, které okupuje od počátku 90. let, oznámilo dnes podle agentury Reuters ázerbájdžánské ministerstvo zahraničí. Arménie přitom počítá s tím, že po předání čtyř obcí klesne bezpečnostní riziko v oblasti, uvedl úřad arménského premiéra podle agentury TASS.
Země Severoatlantické aliance se shodly na poskytnutí dalších systémů 🚀 protivzdušné obrany Ukrajině, která se brání ruské ozbrojené agresi. Po dnešní diskusi ministrů obrany ve formátu Rady NATO - Ukrajina to řekl generální tajemník aliance Jens Stoltenberg. 
Více argumentů hovoří proti verzi ukrajinské rozvědky o sestřelení ruského strategického ✈️ bombardéru Tu-22M3, který se zřítil v ruském Stavropolském kraji téměř 400 kilometrů od nejbližšího místa na rusko-ukrajinské frontě, napsal v dnešním komentáři server BBC News na svém ruskojazyčném webu. 
Ceny ropy po zprávě o izraelském útoku na Írán stouply o více než tři dolary. Teherán posléze útoky bagatelizoval, což trhy vzaly jako známku toho, že napětí na Blízkém východě by nemuselo eskalovat. Cena suroviny posléze smazala předchozí zisky a oslabuje. Cena severomořské roby Brent klesá o 0,4 procenta na 86,73 dolaru za barel. Cena americké lehké ropy WTI se snižuje o 0,3 procenta a prodávala se za 82,46 dolaru za barel. 
Český státní dluh se v letošním prvním čtvrtletí zvýšil o 109,9 miliardy korun na rekordních 3,221 bilionu korun. Uvedlo to ministerstvo financí ve čtvrtletní zprávě o řízení státního dluhu ČR. Na každého Čecha tak teoreticky připadá dluh 295 480 korun. Míra zadlužení stoupla na 43,6 procenta hrubého domácího produktu (HDP) ze 42,4 procenta v roce 2023.
Slovensko nabídne Číně možnost zapojit se do budování či rekonstrukce slovenské dopravní infrastruktury formou projektů veřejně-soukromého partnerství (PPP), řekl novinářům slovenský premiér Robert Fico. Na návštěvu Číny pojede letos v červnu. Bratislava chce také urychlit dokončení jedné z klíčových dopravních staveb u Žiliny na severu země.
Antimonopolní úřad povolil fondu Genesis Capital nákup majoritního podílu ve společnosti GAF ze Žamberku, která se zabývá kovovýrobou. 
Evropská unie dnes poprvé uvalila 📜 sankce na radikální izraelské osadníky kvůli jejich útokům na Palestince na okupovaném Západním břehu. S odvoláním na diplomaty o tom informuje agentura DPA, podle níž členské státy sankce schválily v písemném řízení.
Německá vláda zvýší odhad letošního růstu ekonomiky na 0,3 procenta z dříve očekávaných 0,2 procenta, uvedl zdroj agentury Reuters. Pro příští rok vláda podle něj počítá, že hrubý domácí produkt (HDP) stoupne o procento. Očekávaná prognóza je součástí návrhu jarních projekcí vlády, které má ministr hospodářství Robert Habeck představit příští středu.
Dopravci v prvním čtvrtletí za mýtné 🚛 🚚 na českých silnicích zaplatili 4,01 miliardy korun, meziročně o 8,6 procenta více 📈. V samotném březnu stát na mýtném vybral 1,49 miliardy korun, což byl v meziročním srovnání růst o 9,5 procenta. Na výběr mýtného měly vliv zejména Velikonoce a nová emisní složka mýta zavedená od března, uvedla společnost CzechToll, která mýtný systém spravuje.
Reklama
Reklama
Doporučujeme