Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

úroky - informace o tématu

Jerome Powell, šéf Fed

Fed po pádu bank ubral v utahování měnové politiky. Úrok zvedl o čtvrt procentního bodu

Měnový výbor americké centrální banky (Fed) na závěr dvoudenního zasedání podle očekávání zvýšil základní úrokovou sazbu o čtvrt procentního bodu do pásma 4,75 procenta až pět procent.

Přečíst článek

Německé banky předhazují klientům ohlodanou kost. Samy přitom shrábnou téměř bilion korun

Přečíst článek
Problém se splácením hypoték hlásí první průzkumy

Dalibor Martínek: Je to tady. Problém se splácením hypoték hlásí první průzkumy

Sazby hypoték vzrostly v posledních měsících až k šesti procentům. V roce 2017 byly sazby dvě procenta, teď jsou na šesti.

Přečíst článek

Expobank nově úročí úspory až 5,01 procenty ročně

Expobank CZ zvyšuje úročení na termínovaném účtu IQ MAXI na šest měsíců. U vkladu na jeden rok nově úročí prostředky sazbou 5,01 procenta.

Přečíst článek
Jiří Rusnok, guvernér ČNB

Lukáš Kovanda: Rusnokův odkaz. Úrok u hypoték může být i 10 procent

Fundamentálním problémem současné světové ekonomiky je to, že centrální banky v uplynulých letech vytvářením „bilionů z ničeho“ roztočily kolotoč inflace a spekulace, který teď neumí zastavit. České národní banky (ČNB) nevyjímaje.

Přečíst článek
Air Bank pobočka, ilustrační foto

Air Bank už podruhé v tomto měsíci zvyšuje úrok u vkladů

Air Bank už podruhé během května zvyšuje sazbu na spořicím účtu. Klienti budou nově moci získat bonusový roční úrok čtyři procenta.

Přečíst článek
Ceny bytů letí vzhůru, všude ve světě, ilustrační foto.

Češi v dubnu uzavřeli nejméně hypoték za tři roky, kvůli přísnějším pravidlům

Banky a stavební spořitelny poskytly v dubnu hypoteční úvěry za 17,5 miliardy korun, což je proti březnu pokles o 40 procent. Meziroční propad překonal 60 procent. Úroková sazba u skutečně nově poskytnutých hypoték v dubnu vzrostla z březnových 4,15 procenta na dubnových 4,4 procenta. Úroková sazba u skutečně nově poskytnutých hypoték v dubnu vzrostla z březnových 4,15 procenta na dubnových 4,4 procenta. Vyplývá to ze statistik České bankovní asociace Hypomonitor.

Přečíst článek
Trinity Bank, Radomír Lapčík

Trinity Bank zvyšuje úročení u nižších vkladů na 5,08 procenta ročně

Trinity Bank bezprostředně reaguje na navýšení základní sazby ze strany České národní banky a zvyšuje úročení vkladů. Nově nabízí úrok 5,08 procenta ročně.

Přečíst článek
Trinity Bank

Trinity Bank zvyšuje úročení u nižších částek na 3,68 procenta

Trinity Bank od 5. března zvýšila úrokovou sazbu na účtu Dobrý klient na 3,68 procenta ročně. Úročení platí do částky 400 tisíc korun. Nad tuto částku banka úročí vklad 3,18 procenta ročně. Banka to oznámila v dopise klientům. 

Přečíst článek
Eva Zamrazilová, předsedkyně Národní rozpočtové rady

Šéfka rozpočtové rady Zamrazilová: Učitelům bych přidala, až se zreformuje školství

Dva roky se šéfka Národní rozpočtové rady Eva Zamrazilová marně snažila varovat vládu, aby brzdila ve výdajích. Nová vláda začala šetřit. Ale přišla válka na Ukrajině. Zdražují energie, inflace dál poroste. Ekonomika zbrzdí. Kde brát? „Náklady související s ukrajinským konfliktem by se měly v první řadě pokrýt z vládní rozpočtové rezervy,“ říká nekompromisně Zamrazilová. 

Přečíst článek
stavební spoření

Spořit na stavebním spoření se teď nevyplatí. Drží ho jen státní podpora

Stavební spořitelny v současnosti nabízejí u nových smluv úročení jedno procento či 1,5 procenta. V porovnání se spořícími účty jde zhruba o poloviční zhodnocení. Při započítání státní podpory však jde úrok až k pěti procentům. Částka, kterou ale lze takto zhodnotit, je omezená. A stavební spořitelny se zatím příliš k růstu základního úroku nemají.

Přečíst článek
Zbyněk Stanjura (ODS), ministr financí

Česko má nejvyšší schodek v historii, úroky z jeho dluhu jsou na desetiletém maximu

Hospodaření státu loni skončilo s rekordním schodkem 419,7 miliardy korun, oznámil ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS). Deficit je tak ještě o 52,3 miliardy korun vyšší než ten za předloňský rok, kdy pandemie propukla. 

Přečíst článek
Reklama

News box

Česká republika získala od Evropské komise (EK)  povolení pro veřejnou finanční podporu na výstavbu nového jaderného bloku v Dukovanech. Komise to dnes uvedla v tiskové zprávě. Nový blok v Dukovanech by měl stát v roce 2036.
Spotřebitelské ceny v eurozóně se v dubnu meziročně 📈 zvýšily o 2,4 procenta, inflace tak zůstala na březnové úrovni. V rychlém odhadu to dnes uvedl evropský statistický úřad Eurostat. Údaje za celou Evropskou unii odhad neobsahuje.
Tržby nadnárodní automobilové skupiny Stellantis v první čtvrtletí meziročně klesly o 1️⃣2️⃣ procent na 41,7 miliardy eur (1,05 bilionu korun) a zaostaly za odhady. Firma ale podle dnešní tiskové zprávy předpokládá, že nové modely podpoří její růst a ziskovost ve druhé polovině roku.
Evropská unie je  největším mírovým projektem v historii kontinentu, členství v unii a v Severoatlantické alianci (NATO) je základem svobody, prosperity a bezpečnosti země. Na konferenci věnované 20 letům ČR v EU na Pražském hradě to dnes řekl prezident Petr Pavel. Chce-li Česko hrát pomyslnou první ligu v Evropě, logicky se nabízí například přijetí eura, uvedl. Nespokojení jsou ti, kteří jím neplatí, dodal.
Hrubý domácí produkt (HDP) Německa se po poklesu o 0,5 procenta v závěru loňského roku v prvním letošním čtvrtletí 📈 zvýšil mezičtvrtletně o 0,2 procenta. Dnes to na základě sezonně, cenově a kalendářně očištěných dat v předběžné zprávě oznámil Spolkový statistický úřad. Pokles za čtvrté čtvrtletí byl však po revizi mnohem výraznějí, dosud statistici hovořili o poklesu o 0,3 procenta.
Česká ekonomika v letošním prvním čtvrtletí 📈 vzrostla meziročně o 0,4 procenta. Proti poslednímu loňskému čtvrtletí se hrubý domácí produkt (HDP) zvýšil o 0,5 procenta. Vyplývá to z předběžného odhadu, který dnes na svém webu zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ). 
Společnosti EDF a KHNP podaly své závazné nabídky na 🏗️ stavbu až čtyř jaderných reaktorů v České republice. Zástupci francouzské EDF přinesli dokumenty do centrály společnosti ČEZ dnes ráno, představitelé korejské KHNP odevzdali svou nabídku v pondělí. Firmy to potvrdily novinářům. Detaily nabídek ještě po nějakou dobu nebudou veřejné, nyní je bude analyzovat ČEZ. 
Rakouská bankovní skupina Erste Group, která vlastní mimo jiné i Českou spořitelnu, zvýšila v prvním čtvrtletí čistý zisk o 3️⃣2️⃣ procent na 783 milionů eur (19,7 miliardy korun). Společnost to uvedla ve svém dnešním sdělení. Přispěly k tomu vyšší čisté úrokové výnosy, zejména v Rakousku, a to díky vyšším úrokovým sazbám a většímu objemu úvěrů.
Německá automobilová skupina Volkswagen v prvním čtvrtletí hospodařila s provozním ziskem 4,59 miliardy eur (115,4 miliardy korun), což je meziroční 📉 pokles přibližně o 20 procent. Prodej aut pak největší automobilce v Evropě klesl na 2,08 milionu z 2,12 milionu před rokem. 
České spořitelně (ČS) 📈 vzrostl v prvním čtvrtletí čistý zisk meziročně o 73,3 procenta na 5️⃣,7️⃣ miliardy korun. Provozní zisk byl vyšší o 33,5 procenta, dosáhl 7,5 miliardy korun. Výsledek podle banky ovlivnily vyšší provozní výnosy, které stouply zejména v důsledku vyššího čistého úrokového výnosu a čistého výnosu z poplatků a provizí.
Reklama
Reklama
Doporučujeme